Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zapytanie techniczne
PostNapisane: 15 kwietnia 2008, o 23:43 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 października 2006, o 12:24
Posty: 4881
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Sprawa banalna, ale nigdy nie robiłem. Jak umieścić dwie fotki na jednym JPGu. Bywa, że potrzebuję, a nie umiem.
A moim ACDSee nie widzę takich funkcji, ale mogę użyć np Photoshop'a lub co innego.
Uuuu, nie umiem, nie umiem :oops:

_________________
"Czym się różni człowiek cywilizowany od kulturalnego? Człowiek cywilizowany jeśli kopnie, to przeprosi, a człowiek kulturalny nie przeprosi, bo nie kopnie"


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, o 01:36 
Najprościej jak stworzysz sobie nowy "pusty" obrazek o rozmiarach takich jak te twoje dwa jpg i wkleisz sobie jeden i drugi do tego nowego.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Zapytanie techniczne
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, o 07:07 
Mniej więcej rok temu Oki był jednym z moich helpów, do których wysyłałem rozpaczliwe maile z pytaniami o elementarne i żenująco proste czynności techniczne, z którymi nie umiałem sobie poradzić. (Żałuję, że nie mam już tej poczty z moich pierwszych godzin przy komputerze, także do Małgosi i do KrzaQa, bo byłaby to świetna ilustracja mojej drogi
dochodzenia do podstaw obsługi sprzętu).
oki44 napisał(a):
Jak umieścić dwie fotki na jednym JPGu.

Zachowując za to wszystko wdzięczność, może w drodze rewanżu podam Ci stosowany przeze mnie sposób łączenia obrazków. Na pewno są prostsze metody, ale ja używam Photoshopa.

- Wybieram funkcję: Automatyzuj :arrow: Łączenie obrazków;
- Wrzucam uprzednio już wykadrowane i wymierzone ("w centimetrach i w pikslach") obrazki, z których można tam układać dowolną kompozycję;
- Zapisuję jako jeden jpg.

(Korzystam z poradnika z różnymi rozwiązaniami i wskazówkami techn., bo po rocznym stażu już mi nie wypada chyba
zaczepiać innych. :wink: )


Załączniki:
Łączenie 2.jpg
Łączenie 2.jpg [ 59.87 KiB | Przeglądane 1736 razy ]
Łączenie 3.jpg
Łączenie 3.jpg [ 36.32 KiB | Przeglądane 1736 razy ]
Łączenie.jpg
Łączenie.jpg [ 70.57 KiB | Przeglądane 1736 razy ]
Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, o 07:38 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
Budslavsky,

Wtrącę swoje trzy grosze.

Ja czynię to w PhotoShop nastęująco: otwieram obrazek nr 1 i zwiększam powierzchnię obrazka narzędziem w wersji ang. Image/Canvas size Czyli zwiększam wymiar tak jakby podkładu na którym znajduje się obrazek nr 1.
Następnie otwieram obrazek 2 zaznaczam go narzędziem z zasobnika oznaczonym ikoną strzałki i krzyżyka i przeciągam na obrazek nr.1 z powiększonym podkładem w dowolne miejsce.
Ta metoda jest chyba najlepsza, gdyż mogę tworzyć kolaże z dowolnej liczby obrazków.
Jako przykład fotka poniżej :grinka:


Załączniki:
Agusia.jpg
Agusia.jpg [ 149.65 KiB | Przeglądane 1730 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, o 11:34 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 października 2006, o 12:24
Posty: 4881
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Nie ma to, jak grono wypróbowanych przyjaciół. Dzięki :-D

_________________
"Czym się różni człowiek cywilizowany od kulturalnego? Człowiek cywilizowany jeśli kopnie, to przeprosi, a człowiek kulturalny nie przeprosi, bo nie kopnie"


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, o 16:02 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
oki44 napisał(a):
Nie ma to, jak grono wypróbowanych przyjaciół. Dzięki :-D


Bo nie da Ci ojciec, nie da Ci matka, jak da Ci e-kwidzyn :grinka: :grinka: :grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, o 16:05 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 października 2006, o 12:24
Posty: 4881
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Darku - e-kwidzynianka :grinka: :grinka: :grinka:

_________________
"Czym się różni człowiek cywilizowany od kulturalnego? Człowiek cywilizowany jeśli kopnie, to przeprosi, a człowiek kulturalny nie przeprosi, bo nie kopnie"


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, o 17:53 
Może jakoś to się da poskładać: Nie da ci ojciec
.............................................................................................................................................................................................................Nie da ci niańka,
...........................................................................................................................................................................................................Co może dać ci
.............................................................................................................................................................................................................e-kwidzynianka
:-)


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, o 18:00 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
Budslavsky,

Tak bardziej wdzięcznie, ale niektóre niańki potrafią dawać :grinka: :grinka: :grinka:

Albo coś takiego:

Byłem w Bajo, byłem w Rijo, wszystko h.....
Jak trafiłem na e-kwidzyn, świat jest mój :grinka: :grinka: :grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, o 18:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwietnia 2007, o 00:14
Posty: 1798
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Darek napisał(a):
Budslavsky,

Tak bardziej wdzięcznie, ale niektóre niańki potrafią dawać :grinka: :grinka: :grinka:

Albo coś takiego:

Byłem w Bajo, byłem w Rijo, wszystko h.....
Jak trafiłem na e-kwidzyn, świat jest mój :grinka: :grinka: :grinka:

Czy to nie przypadkiem Sienkiewicz .... Kuba. :-D

_________________
Gdy tak wspominam ten miniony czas
Jak dobrze że to nie poszło w las
Dużo bym dał by przeżyć to znów
Wehikuł czasu - to byłby cud


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, o 19:06 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
Großvater napisał(a):
Czy to nie przypadkiem Sienkiewicz .... Kuba. :-D


Ale tylko pierwsza zwrotka :grinka: :grinka: :grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zapytanie techniczne
PostNapisane: 30 maja 2008, o 08:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwietnia 2007, o 00:14
Posty: 1798
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
oki44 napisał(a):
Sprawa banalna, ale nigdy nie robiłem. Jak umieścić dwie fotki na jednym JPGu. Bywa, że potrzebuję, a nie umiem. ...


To ja "zapytowuje" się jak rozwiązać powyższy problem w PaintNET-cie. Jakiś czas temu zainstalowałem sobie ten programik, robiłem już kilka podejść do tej operacji ale niestety bez efektu. Czy mógłby ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak połączyć na jednym jpg-u dwóch fotek.

_________________
Gdy tak wspominam ten miniony czas
Jak dobrze że to nie poszło w las
Dużo bym dał by przeżyć to znów
Wehikuł czasu - to byłby cud


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 18:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 kwietnia 2008, o 08:58
Posty: 962
Lokalizacja: Włocławek
Płeć: Mężczyzna
Najprościej , to otwierasz nowy obrazek ( nowy ) ustawiasz wielkość i ilość plamek ,
następnie otwierasz okna z obrazkami które chcesz połączyć .Muszą być otwarte 3 okna , jedno puste ( białe ) i dwa z obrazkami do połączenia .Wycinasz część obrazka ( lub cały - zaznaczasz myszką prostokąt z przerywanej linii i wybierasz polecenie wytnij ) następnie wklejasz do pustego ( nowego , białego ) i to samo z drugim obrazkiem .Gdy masz już dwa na jednym kombinujesz co by dopasować wielkością .

_________________
To wszystko nic , na przeciw wieczności .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 21:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwietnia 2007, o 00:14
Posty: 1798
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Mirrr napisał(a):
Najprościej , to otwierasz nowy obrazek ( nowy ) ustawiasz wielkość i ilość plamek ,
następnie otwierasz okna z obrazkami które chcesz połączyć .Muszą być otwarte 3 okna , jedno puste ( białe ) i dwa z obrazkami do połączenia .Wycinasz część obrazka ( lub cały - zaznaczasz myszką prostokąt z przerywanej linii i wybierasz polecenie wytnij ) następnie wklejasz do pustego ( nowego , białego ) i to samo z drugim obrazkiem .Gdy masz już dwa na jednym kombinujesz co by dopasować wielkością .


Trochę topornie mi to poszło ale zadany efekt uzyskałem. Wielkie dzięki Mirrr :piwo:

_________________
Gdy tak wspominam ten miniony czas
Jak dobrze że to nie poszło w las
Dużo bym dał by przeżyć to znów
Wehikuł czasu - to byłby cud


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.