Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z komputerem
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 12:26 
Offline

Dołączył(a): 18 września 2008, o 15:04
Posty: 192
Lokalizacja: Kwidzyn/Toruńska
Płeć: Mężczyzna
Sprawa jest taka: przy uruchamianiu komputera BIOS bardzo długo się wgrywa i w środku obudowy słychać stukanie.
Dzieje się tak tylko podczas pierwszego uruchamiania,gdy np. po godzinie zrestartuje to stukania nie ma.
I przez pierwsze 5 - 10 min. przy pierwszym uruchomieniu system "chodzi" trochę zamulony zwłaszcza gdy oglądam film lub gram w grę.
Wie ktoś co się dzieje :?:


Ostatnio edytowano 26 lutego 2010, o 12:31 przez piotruś512, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 12:28 
Przysłuchaj się czy to przypadkiem nie twardy dysk wydaje dźwięki. Jesli tak to zrób sobie jak najszybciej kopie ważnych plików.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 12:58 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
MACIEKZB napisał(a):
Jesli tak to zrób sobie jak najszybciej kopie ważnych plików.


I to bardzo szybko, przerabiałem temat już kilka razy.
W moim przypadku dysk zaczynał "ćwierkać" :cry:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 16:07 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 marca 2007, o 15:13
Posty: 2651
Lokalizacja: 85% Røros 15% Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Możesz jeszcze włączyć w biosie funkcję SMART i zobaczyć czy nie wyrzuci Ci jakiegoś komunikatu, ale tak jak przedmówcy-stawiam na dysk i problem z głowicami, a to już nie są żarty...

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xnB1WMVJd68


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 17:23 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 stycznia 2010, o 13:35
Posty: 3391
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
odłącz zasilanie od dysku :arrow: włącz i będziesz wiedział co w "kompie piszczy".
A swoją drogą zasilacz też potrafi chałasować.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 17:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 października 2007, o 02:39
Posty: 467
Lokalizacja: Ryjewo
Płeć: Mężczyzna
Wypróbowałbym dwie metody:
- "poruszać" (wypiąć i wpiąć) wtyczką taśmy
- delikatnie popukać palcem w górę obudowy dysku.

Może wygląda to na domorosłe chałupnictwo, ale często daje pozytywny efekt :)
Obie metody niejednokrotnie sprawdzone, w tym także oczywiście na własnym sprzęcie.

_________________
Republika marzeń...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 17:57 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 marca 2007, o 15:13
Posty: 2651
Lokalizacja: 85% Røros 15% Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Słuchajcie, ogólna zasada z Szadowa: "Róbta co chceta" też tutaj zadziała, jednakże ja na dysku z którego coś stuka, ćwierka, gra, śpiewa, czy cokolwiek innego, już bym nie trzymał nic ważnego. Taka prosta zasada-skoro nic nie było grzebane to nic się samo nie powinno stać. Otwórz obudowę i zlokalizuj dźwięki. Na 99%, tak samo jak 99% forumowiczów stawiam na dysk. A jeśli dysk to albo kopia zapasowa, albo hulaj dusza piekła nie ma i jedziesz dopóki nie padnie całkowicie. Co przy stukających głowicach też jest tylko kwestią kilku tygodni, może miesięcy...

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xnB1WMVJd68


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 18:00 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
electro_nick napisał(a):
"Róbta co chceta"


Jest jeszcze jedna możliwość może to anioł stróż Piotrusia puka i ostrzega przed używaniem nielegalnego softu, jak tam Piotruś :?: :grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2010, o 11:08 
Offline

Dołączył(a): 18 września 2008, o 15:04
Posty: 192
Lokalizacja: Kwidzyn/Toruńska
Płeć: Mężczyzna
Teraz pojawił się problem z myszka, kursor stoi na środku monitora i się nie rusza, sprawdzałem kilka myszek i to samo.
Stery do niej są niby zainstalowane ale w panel sterowania/mysz/sprzęt nie ma nazwy ani żadnych info o myszce.
Wie ktoś ocb :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2010, o 11:15 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 marca 2007, o 15:13
Posty: 2651
Lokalizacja: 85% Røros 15% Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Mysz na PS/2 czy na usb? Spróbuj oba rodzaje.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xnB1WMVJd68


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2010, o 11:27 
Offline

Dołączył(a): 18 września 2008, o 15:04
Posty: 192
Lokalizacja: Kwidzyn/Toruńska
Płeć: Mężczyzna
Myszki na PS/2 i USB nie reagują,poszedłem z nimi do kolegi i u niego działają normalnie wiec to chyba nie kwestia mysz.
Może być że to stery od USB są wadliwe i muszę je przeinstalować/zaktualizować :?:
Podpiąłem pod wejście USB komórkę i dysk twardy zewnętrzny i tez nie ma reakcji :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2010, o 11:30 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 marca 2007, o 15:13
Posty: 2651
Lokalizacja: 85% Røros 15% Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Raczej nie, chyba ze zainstalowales cos dziwnego. Aby wykluczyc kwestie systemu operacyjnego proponuje odpalic komputer z jakiejs plyty linuksowej live-cd i wtedy sprawdzic. Jesli bedzie to samo to bedzie kwestia sprzetu. Jesli pod linuksem beda dzialac to kwestia oprogramowania-mozna sprobowac przywrocic system lub z trybu awaryjnego wywalic sterowniki do myszy-mysz powinna dzialac bez problemu bez sterownikow, chyba ze jest jakas super-wypasiona :razz:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xnB1WMVJd68


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2010, o 11:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 października 2008, o 05:50
Posty: 2316
Lokalizacja: zza roga
Płeć: Mężczyzna
Dysk Ci pada kolego...

_________________
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2010, o 12:03 
Offline

Dołączył(a): 18 września 2008, o 15:04
Posty: 192
Lokalizacja: Kwidzyn/Toruńska
Płeć: Mężczyzna
Mysz jest prosta bez żadnych bajerów :-P
Użyłem live cd Mandrivy,postawiłem od nowa Win XP i na jednym i drugim jest to samo zero reakcji myszki :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2010, o 12:14 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 marca 2007, o 15:13
Posty: 2651
Lokalizacja: 85% Røros 15% Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Więc mamy uwaloną płyte... Najprawdopodobniej mostek południowy, możesz jeszcze z nią powalczyć dokładając karte z usb na PCI, albo sprawdzajac bezpieczniki na plycie glownej(może ten od +5V poszedł).

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xnB1WMVJd68


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.