Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 grudnia 2010, o 09:44 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 stycznia 2010, o 13:35
Posty: 3444
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Jeśli zdecydujesz się na postawienie systemu od nowa to mogę pomóc.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 grudnia 2010, o 09:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2008, o 18:55
Posty: 2473
Lokalizacja: Gardeja / Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Ja też + ustawie tak, że nigdy nie zepsujesz ;)

_________________
Od chwili tej aż do końca świata,w pamięci ludzkiej będziemy żyć: my, wybrańców garść, kompania braci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 grudnia 2010, o 10:23 
Michał w razie czego, to mam dobrego XP na płycie.No chyba że wolisz 7-kę.pzdr


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 grudnia 2010, o 12:38 
Offline

Dołączył(a): 21 sierpnia 2008, o 14:27
Posty: 500
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Skorzystam chyba z pomocy Komina lub Berii. Ja żadnego windowsa nie mam na płycie, do tej pory korzystam z XP (nie licząc visty na lapku), a o 7-mce wiele dobrego słyszałem, tylko nie wiem czy nie mam zbyt słabego sprzętu pod ten system. Muszę tylko przekopiować na laptop to co mi niezbędne do życia i to czego nie chcę stracić i można formatować dysk i stawiać system. Prawie zapomniałbym o simsach siostry :P Mam nadzieje, że istnieje możliwość skopiowania tymczasowo jej domków i rodzin :D

Dzwonek korzystam z Mozilli bo inaczej sobie nie wyobrażam ;) Mam zainstalowaną javę i shocwave.Generalnie wiem, że przydałaby się czystka totalna na tym komputerze bo ma on już 4 lub 5 lat a poza defragmentowaniem dysku nie robiłem z nim nic.

Berię lub Komina prosiłbym o określenie jakiegoś terminu w którym mógłbym się do nich zgłosić.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 grudnia 2010, o 13:29 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 stycznia 2010, o 13:35
Posty: 3444
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
BombeL1916 przez weekend pozrzucaj co chcesz zabezpieczyć i w poniedziałek możesz podrzucić mi "skrzynkę".


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 grudnia 2010, o 14:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2008, o 18:55
Posty: 2473
Lokalizacja: Gardeja / Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Any time ;)

_________________
Od chwili tej aż do końca świata,w pamięci ludzkiej będziemy żyć: my, wybrańców garść, kompania braci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 grudnia 2010, o 14:35 
Offline

Dołączył(a): 21 sierpnia 2008, o 14:27
Posty: 500
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Postaram się zgrać to jak najszybciej, a trochę tego jest, największy problem to te nieszczęsne simsy siostry, do których nie mam instalki. Coś wykombinuję i odezwę się na dniach.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 grudnia 2010, o 14:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2008, o 18:55
Posty: 2473
Lokalizacja: Gardeja / Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Wszystko mogę skopiować i odzyskać. N/P

A instalka simsó to najmniejszy problem ;)

_________________
Od chwili tej aż do końca świata,w pamięci ludzkiej będziemy żyć: my, wybrańców garść, kompania braci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 17 grudnia 2010, o 21:30 
Offline

Dołączył(a): 11 września 2006, o 20:21
Posty: 498
Lokalizacja: Iława / kiedyś Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
BombeL1916 napisał(a):
Jest temat o problemach z komputerem to nie będę zakładał nowego.

Pytanie do speców, otóż mam komputer w następującym zestawieniu:

Procesor Intel (chyba D) 2,8 MHz dwurdzeniowy z 2MB cash
1 GB RAM
Karta graficzna GeForce 7600 GT (chyba GT :P)
Reszta chyba nie ważna w sprawie mojego problemu.

Podłączona jest do niego sieć z Multimedia 6Mb/s. I tu mam pytanie. Wszyscy wiemy, że technika poszła do przodu i obecnie korzystamy na "jutubie" z filmików w jakości HD. Owe filmiki na łączu o prędkości 2Mb/s cięły mi się i nie szło ich oglądać, myślałem, że to problem szybkości łącza, teram mam 6Mb/s i dalej jest to samo. Czym to może być spowodowane?
Nie znam się na komputerach prawie wcale, jako na urządzeniu, korzystam z niego tylko po to żeby oglądać filmy, przeglądać internet słuchać muzyki i od czasu do czasu postrzelać w poczciwego cs 1.6, do tego moja siostra pogrywa w The Sims 3. Dysk mam co prawda mocno zawalony i zapewne przydałoby się postawić system na nowo (tego się wolę nie podejmować, bo kiedyś tak sformatowałem sobie dysk, że musiałem kompa do serwisu oddać), robię przy nim tylko defragmentację co jakieś pół roku. Nie wiem czy to też ma coś do rzeczy ale dysk jest podzelony na 3 partycje C-20GB (mam na niej system i kilka małych programów = wielki syf, nic nigdy tam nie ruszam bo nie mam pojęcia co tam można usunąć, a czego nie, miejsca na C brakuje na pewno), F-107GB (jest na nim generalnie wszystko (muzyka, zdjęcia, filmy, jakieś większe programy też sory syf ale z tym potrafię sobie poradzić) no i partycja G-102GB (kiedyś miałem ją przeznaczoną nagry ale teraz jest tam ich tylko parę). Chciałbym się dowiedzieć czy mogę coś zrobić sam aby te filmiki działały tak jak powinny, w ogóle, żeby ten komputer działał trochę sprawniej. Jestem na tyle rozumną istotą, że jak mi ktoś w miarę przystępnie napisze co zrobić to wykonam jego instrukcje.

Wiadomo, że jeżeli go oddam gdzieś do serwisu to zedrą ze mnie tyle ile tylko wlezie, bo się nie znam. Więc szukam pomocy Tu.

Utwórz nowe konto użytkownika i zobacz czy nadal będą problemy.

_________________
Zgodnie z netykietą sygnaturka (podpis) powinna liczyć nie więcej niż 4 linie po 80 znaków każda. Czasami w sygnaturkach umieszcza się ascii-art i wtedy mogą one być nieco dłuższe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 26 lutego 2011, o 16:01 
Podłączę się pod temat.

Mam problem.
Coś mi hałasuje przy kompie.Przeważnie przy uruchamianiu kompa,ewentualnie później w czasie jego pracy.Sprawdziłem wszystkie trzy wiatraki.Wszystkie wyczyściłem.Włożyłem zupełnie inny zasilacz.Dalej hałasuje.Jakaś rada?
I jeszcze jedno.Wiatraki na radiatorze przy płycie głównej muszą być takie same?Mam drugi ale jego śmigła obracają się w odwrotnym kierunku niż te co mam zamontowany.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 26 lutego 2011, o 16:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2008, o 18:55
Posty: 2473
Lokalizacja: Gardeja / Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Jest to jeden z wiatraków albo na radiatorze albo na CPU. Przed włączeniem kompa zdejmij mu jedną stronę obudowy połóż na boku i włącz powinieneś móc usłyszeć który hałasuje. :)

_________________
Od chwili tej aż do końca świata,w pamięci ludzkiej będziemy żyć: my, wybrańców garść, kompania braci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 26 lutego 2011, o 16:44 
Na CPU.
Teraz muszę wykombinować odpowiedni wiatrak :?


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 1 marca 2011, o 10:45 
Offline

Dołączył(a): 18 września 2008, o 15:04
Posty: 192
Lokalizacja: Kwidzyn/Toruńska
Płeć: Mężczyzna
Mam zainstalowanego Linuxa Debiana razem z WinXP i planuje na stale przejść pod Linuxa i tu moje pytanie:Jak podzielić dysk 500GB pod linuxa tzn.ile partycji,jaki rozmiar i jaki system plików :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 1 marca 2011, o 10:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2008, o 18:55
Posty: 2473
Lokalizacja: Gardeja / Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
A do czego tego linuxa wykorzystujesz?

_________________
Od chwili tej aż do końca świata,w pamięci ludzkiej będziemy żyć: my, wybrańców garść, kompania braci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 marca 2011, o 12:57 
Offline

Dołączył(a): 18 września 2008, o 15:04
Posty: 192
Lokalizacja: Kwidzyn/Toruńska
Płeć: Mężczyzna
beria napisał(a):
A do czego tego linuxa wykorzystujesz?


Do wszystkiego :)

Może być taki podział :?:

partycja systemowa czyli "/" (w Windows /C)
partycja wymiany "swap"
partycja użytkownika "/home" (w Windows /D)
partycja użytkownika i tu jaką nazwę jej nadać,"/home2" "/user":?: (w Windows /E)

I jaki system plików wybrać ext2 ext3 czy inny :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.