Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 marca 2011, o 13:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2008, o 18:55
Posty: 2471
Lokalizacja: Gardeja / Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
piotruś512 napisał(a):
Może być taki podział :?:

partycja systemowa czyli "/" (w Windows /C)
partycja wymiany "swap"
partycja użytkownika "/home" (w Windows /D)
partycja użytkownika i tu jaką nazwę jej nadać,"/home2" "/user":?: (w Windows /E)

I jaki system plików wybrać ext2 ext3 czy inny :?:


ja zrobił bym tak, że

na root / - 8-15GB
/swap - w zależności od rozmiarów RAM 512MB- 1GB
/usr - 20GB
/home - reszta

w partycji home, każdy użytkownik ma swój "katalog" więc nie musisz zakładać osobnej partycji home2 dla drugiego użytkownika.

_________________
Od chwili tej aż do końca świata,w pamięci ludzkiej będziemy żyć: my, wybrańców garść, kompania braci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 marca 2011, o 20:00 
Offline

Dołączył(a): 18 września 2008, o 15:04
Posty: 192
Lokalizacja: Kwidzyn/Toruńska
Płeć: Mężczyzna
beria napisał(a):
piotruś512 napisał(a):
Może być taki podział :?:

partycja systemowa czyli "/" (w Windows /C)
partycja wymiany "swap"
partycja użytkownika "/home" (w Windows /D)
partycja użytkownika i tu jaką nazwę jej nadać,"/home2" "/user":?: (w Windows /E)

I jaki system plików wybrać ext2 ext3 czy inny :?:


ja zrobił bym tak, że

na root / - 8-15GB
/swap - w zależności od rozmiarów RAM 512MB- 1GB
/usr - 20GB
/home - reszta

w partycji home, każdy użytkownik ma swój "katalog" więc nie musisz zakładać osobnej partycji home2 dla drugiego użytkownika.


Dysk ma 500gb więc wychodzi:
/root 15GB
/swap 4GB
/usr 20GB
/home 460GB

Czy można /home podzielić na dwie równe partycje :?: ,nie widzi mi się partycja wielkości 460GB :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 3 marca 2011, o 20:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2008, o 18:55
Posty: 2471
Lokalizacja: Gardeja / Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Ale czemu? :)

Jak masz 500 GB zrób tak:

/ - 20GB
/swap - 4GB
/usr - 36GB
/boot - 512 MB
/tmp - 5GB
/opt - 5GB
/var - 20GB

i potem resztę podziel na dwa i przez LVM dodaj jako jeden punkt montowania - /home
będziesz miał dwie fizyczne partycje przypadające na jeden punkt montowania :) (bo warto rozróżnić partycje od filesystemów w linuxie i punktów montowania ;) )
Jeśli nie będzie to pracowało jako serwer czegokolwiek poważnego to będzie ok :) Poza tym, co linuxowiec to inna szkoła ;) zależy więc też co robisz, ile dokumentów, filmów, czy muzyki przechowujesz, ile rzeczy instalujesz itp... ;)
system plików ext4

_________________
Od chwili tej aż do końca świata,w pamięci ludzkiej będziemy żyć: my, wybrańców garść, kompania braci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 5 marca 2011, o 15:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 kwietnia 2008, o 08:58
Posty: 964
Lokalizacja: Włocławek
Płeć: Mężczyzna
Partycja swap mysi być na końcu fizycznego dysku
, chyba że druid stanowi inaczej , zależy od dystrybucji .

_________________
To wszystko nic , na przeciw wieczności .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 8 marca 2011, o 16:32 
Offline

Dołączył(a): 18 września 2008, o 15:04
Posty: 192
Lokalizacja: Kwidzyn/Toruńska
Płeć: Mężczyzna
Beria a te ustawienia pasują do każdego Linuxa czy do Debiana :?:

Bo w sumie nie będę zostawiał Debiana,to spoko system ale to nie mój Linux,teraz będę testował Linuxy Mandrive i Fedorę i jak te mi się nie spodobają to później Ubuntu i Mepis.

W końcu znajdę swojego Linuxa :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 8 marca 2011, o 17:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2008, o 18:55
Posty: 2471
Lokalizacja: Gardeja / Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
To nie jest zbytnio zależne od systemu tylko od tego do czego system wykorzystujesz... :)

_________________
Od chwili tej aż do końca świata,w pamięci ludzkiej będziemy żyć: my, wybrańców garść, kompania braci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 9 marca 2011, o 16:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwietnia 2006, o 23:21
Posty: 1187
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
pozwolę się trochę nie zgodzić z tym:
Cytuj:
/ - 20GB
/swap - 4GB
/usr - 36GB
/boot - 512 MB
/tmp - 5GB
/opt - 5GB
/var - 20GB


Dla mnie priorytetem jest optymalne wykorzystanie dysku a co za tym idzie nie marnowanie miejsca i tak:

/usr - w zależności od przeznaczenia systemu tu trzymane sa zazwyczaj binarki i biblioteki nie daje więcej jak 6-8GB
/var - to też zależy do zceo system bazy danych zazwyczaj tu składują dane (choć ja wole na to wydzielić odzilną partycje) w warunkach desktopowych podobnie jak przy /usr nie ma sensu dawać więcej niż 6-8GB
/boot - przecież tu jest tylko program rozruchowy, initrd dla kernela w moim przypadku nie potrzebuję więcej jak 15MB ale przy niektórych dystrybucjach kernel zmienia się co jakiś czas a stary pozostaje jednak myślę że 100MB w zupełności wystarczy.
/swap - wg uznania choć mając 4GB ram spokojnie można zrobić z minimalną partycją wymiany (choć jak wiadomo, zależy do czego się używa)
dla partycji głównej / też bym nie przesadzał i myślę że 5-10GB starczy ze sporą nawiązką, mi osobiście wystarcza 2GB

i całą resztę mamy na /home (muzyka, zdjęcia, filmy i co kto tam sobie trzyma) :)

a tak na marginesie to na dwóch maszynach z Debianem jako dyski mam karty CF 1GB jest tam system, niezbędny dla mnie soft i jeszcze zostaje miejsce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 9 marca 2011, o 18:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2008, o 18:55
Posty: 2471
Lokalizacja: Gardeja / Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
No tak, ale piotruś512, nie chciał dużej partycji home :)

_________________
Od chwili tej aż do końca świata,w pamięci ludzkiej będziemy żyć: my, wybrańców garść, kompania braci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 9 marca 2011, o 20:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwietnia 2006, o 23:21
Posty: 1187
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Więc na reszcie można "trzymać/mieć" /dev/null :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 10 marca 2011, o 09:47 
Offline

Dołączył(a): 18 września 2008, o 15:04
Posty: 192
Lokalizacja: Kwidzyn/Toruńska
Płeć: Mężczyzna
beria napisał(a):
To nie jest zbytnio zależne od systemu tylko od tego do czego system wykorzystujesz... :)


Używam do wszystkiego do czego się używa w domu chociaż potrafię jednocześnie grać w grę, przeglądać neta przez Mozille, przerabiać avi na rmvb (lub odwrotnie), ściągać dane przez Utorrenta, rozmawiać przez Skype i drukować pliki, także szukam pingwinka który da rade temu sprostać :P

I wierzcie że Win XP Pro ledwo dyszy przy takim nawale pracy... :P

beria napisał(a):
No tak, ale piotruś512, nie chciał dużej partycji home :)


Dużej nie ale podzielonej na dwie równe części :)

lord vader napisał(a):
pozwolę się trochę nie zgodzić z tym:
Cytuj:
/ - 20GB
/swap - 4GB
/usr - 36GB
/boot - 512 MB
/tmp - 5GB
/opt - 5GB
/var - 20GB


Dla mnie priorytetem jest optymalne wykorzystanie dysku a co za tym idzie nie marnowanie miejsca i tak:

/usr - w zależności od przeznaczenia systemu tu trzymane sa zazwyczaj binarki i biblioteki nie daje więcej jak 6-8GB
/var - to też zależy do zceo system bazy danych zazwyczaj tu składują dane (choć ja wole na to wydzielić odzilną partycje) w warunkach desktopowych podobnie jak przy /usr nie ma sensu dawać więcej niż 6-8GB
/boot - przecież tu jest tylko program rozruchowy, initrd dla kernela w moim przypadku nie potrzebuję więcej jak 15MB ale przy niektórych dystrybucjach kernel zmienia się co jakiś czas a stary pozostaje jednak myślę że 100MB w zupełności wystarczy.
/swap - wg uznania choć mając 4GB ram spokojnie można zrobić z minimalną partycją wymiany (choć jak wiadomo, zależy do czego się używa)
dla partycji głównej / też bym nie przesadzał i myślę że 5-10GB starczy ze sporą nawiązką, mi osobiście wystarcza 2GB

i całą resztę mamy na /home (muzyka, zdjęcia, filmy i co kto tam sobie trzyma) :)

a tak na marginesie to na dwóch maszynach z Debianem jako dyski mam karty CF 1GB jest tam system, niezbędny dla mnie soft i jeszcze zostaje miejsce.


Wielkość partycji nie ma znaczenia,mam dysk 500 GB i planuje zakup drugiego dysku 1 TB,problem w tym aby to podzielić na partycje :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 10 marca 2011, o 11:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwietnia 2006, o 23:21
Posty: 1187
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
przy dodawaniu kolejnych dysków proponował bym zainteresować się wspomnianym już LVM


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 11 września 2011, o 19:36 
Mam problem.
Coś mi wyżarło ponad połowę miejsca na dysku C/Mam tam zainstalowany system itp.
Problem leży chyba w C\Documents and Settings ponieważ pokazuje mi rozmiar wiecej niż 7 GB.Ale faktycznie nie ma tam żadnego folderu ani pliku o takim rozmiarze.
Co robić?
Zaznaczam że żadne zabawy z biosem ani formatami nie wchodzi w grę.Bo nie ogarniam takich spraw.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 11 września 2011, o 19:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2008, o 18:55
Posty: 2471
Lokalizacja: Gardeja / Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Foldery ukryte? Np. google picasa? google chrome? te dziadostwa potrafią zeżreć wiele miejsca.

_________________
Od chwili tej aż do końca świata,w pamięci ludzkiej będziemy żyć: my, wybrańców garść, kompania braci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 11 września 2011, o 21:29 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 stycznia 2010, o 13:35
Posty: 3427
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
NOWY(L), wyczyść kosz, historię przeglądarki, pliki tymczasowe, folder c:\windows\temp itp....
Jak chcesz to mogę zerknąć tu i ówdzie :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z komputerem
PostNapisane: 11 września 2011, o 21:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 kwietnia 2007, o 16:47
Posty: 159
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Ściągnij i użyj CCleaner. Używam go od paru lat i jestem zadowolony. Powinien załatwić Twój problem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.