Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: oto polska wlasnie
PostNapisane: 5 czerwca 2013, o 09:34 

Do absurdów możemy zaliczyć również np. takie mieszkanie w Kwidzynie jak to: http://otodom.pl/lokal-obiekt-uzytkowy- ... 43764.html
Co potwierdza, że Polak potrafi :)

PostNapisane: 5 czerwca 2013, o 10:55 
Przyjaciel forum

Ale zegary na ścianie ma fajne ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 czerwca 2013, o 11:10 

chester napisał(a):
Do absurdów możemy zaliczyć również np. takie mieszkanie w Kwidzynie jak to: http://otodom.pl/lokal-obiekt-uzytkowy- ... 43764.html
Co potwierdza, że Polak potrafi :)

A dlaczego zaraz absurdów? Sam już kilka razy widziałem to ogłoszenie, na forkach widać zamiast ściany 2 bramy garażowe podnoszone do góry, więc mieszkanie zrobione jest chyba z garażu. Ale czy to grzech? Jak kto lubi mieszkać w garażu to dlaczego mu zabronić?
My, Polacy, ogólnie mamy nieco wykrzywione podejście do mieszkania. Każdy dom musi być ogrodzony, musi być zbudowany od zera w określonym celu i porządku. Swojego czasu często bywałem w róznych niemieckich mieszkaniach. Z tych urokliwych i pomysłowych najbardziej pamiętam mieszkanie zrobione ze starego warsztatu napraw wagonów tramwajowych. Na dole, w części warsztatowej zrobione było wielkie biuro a na piętrze chłop zrobił mieszkanie składające się z łazienki, aneksu kuchennego i jednego, wielkiego pomieszczenia, którego głównym elementem wystroju była wisząca pod sufitem wielka przekładnia, służąca do podnoszenia remontowanych wagonów tramwajowych. Budynek prawie w centrum Berlina.
Innym ciekawym wykorzystaniem powierzchni był stary bunkier w centrum jednego z miast zagłębia. Bunkier jak bunkier, wielki kloc betonowy bez okien, z jednym wejściem i kilkunastoma pomieszczeniami. Ktoś wpadł na pomysł, żeby te pomieszczenia wynajmować zespołom muzycznym. Pomieszczenia małe, ściany grube i dodatkowo wygłuszone, idealne miejsce na próby. Nikt nikomu nie przeszkadza, sąsiedzi nie stękają, że im głośno. Naprawdę robiło fajne wrażenie.

PostNapisane: 5 czerwca 2013, o 11:17 

Mieszkanie bez okien.
Jak dla mnie to piwnica.
Ja lubię kiedy w mieszkaniu jest dużo światła.

PostNapisane: 5 czerwca 2013, o 11:50 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Każdy dom musi być ogrodzony, musi być zbudowany od zera w określonym celu i porządku.

Zapomniałeś dodać, że przed wejściem musi mieć dwie grube na pół metra kolumny, nawet jak jest to 80-cio metrowa parterówka.

A wracając do tematu też widziałem to ogłoszenie i mało mnie to dziwi, że ludzi kombinują. W swoim czasie dużo czasu spędzałem w tak nieodległym Toruniu, a że miast to od dawna boryka się z problemami mieszkaniowymi wynikającymi z małej ilości terenów pod tego typu inwestycje to bardzo popularne tam są mieszkanka robione w budynkach gospodarczych. Wielu ludzi, którzy mają jakieś "szałerki" koło domów przystosowuje je do mieszkania i mieszka w nich albo rodzina albo są wynajmowane. Sprawa tam znana i praktykowana od dawien dawna. O Łódzkich loftach nie wspomnę, bo pewnie wszyscy słyszeli. Ostatnio przez przypadek się tam zabłąkałem i powiem, że z zewnątrz wygląda to zacnie. W środku z pewnością też, oczywiście jak ktoś lubi taki klimat.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1