Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Studiowanie przez internet.
PostNapisane: 9 marca 2008, o 20:06 
Witam szanownych zgromadzonych.
Chciałbym poznać wasze opinie na temat dość świeżego zjawiska jakim jest studiowanie przez internet. Ostatnio coraz mniej mam czasu i dość poważnie zastanawiam się czy może nie wybrać takiego rozwiązania by uzupełnić moją edukację.

Znalazłem takie linki:
http://www.puw.pl/
http://www.okno.pw.edu.pl/

Z tego co zdążyłem się zorientować to studia mają taki sam status jak studia zaoczne czy eksternistyczne. Jedyną różnicą jest to, że fizycznie trzeba jeździć tylko na sesje egzaminacyjne a zajęcia odbywają się przez specjalną aplikację internetową. Koszt nie jest diametralnie róźny od innych uczelni, stopień naukowy ma taką samą wartość a chociaż można zaoszczędzić wątpliwej przyjemności biegania po dziekanatach i siedzenia na nudnych jak flaki z olejem wykładach.
Moje pytanie: Czy ktoś z was brał w czymś takim udział? Jeżeli tak to jaką uczelnię polecacie - chodzi o stabilne rozwiązania informatyczne i jakość edukacji (Nie chce się pakować kolejny raz w Uczelnię, która ma studenta w przysłowiowym zadku).

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 9 marca 2008, o 20:09 przez canario, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2008, o 20:12 

Canario - możemy podać sobie rękę. Z tym że ja intensywnie poszukuję nieco bardziej ambitnego kierunku związanego z ogólnie pojętą architekturą i nie za daleko :grinka:
Niestety nie znalazłam nic interesującego a na studiowanie przez internet jestem zdecydowana :-)

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2008, o 20:31 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Studiowanie przez internet.

Sytuacja normalna, niestety w normalnym świecie, zaczyna się już za pierwszą zachodnią granicą naszego kraju :grinka:
Ba będąc mieszkańcem Berlina można studiować w Brukseli :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2008, o 20:35 
Ja celuje raczej w kierunki związane z zarządzaniem i informatyką. Mi zależałoby na opinii osoby z "wewnątrz", najlepiej takiego studenta internetowego (słowa "Wirtualny" nie lubię bo to czyste przegięcie marketingowe). Jutro chyba zadzwonię na tą Łódzką uczelnię i zrobię jakiś wywiad.

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2008, o 23:32 

Swego czasu też się za tym rozglądałam ,niezła forma i w 100% by mi odpowiadała. Ciekawa by była opinia kogoś kto ukończył jak później zapatrują się na to pracodawcy.

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2008, o 07:52 
Przyjaciel forum

megi napisał(a):
jak później zapatrują się na to pracodawcy.

Jestem pracodawcą i jak mam się niby zapatrywać, przecież otrzymujecie dyplom wybranej uczelni, a nie sposobu studiowania :?: :-)

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2008, o 10:49 

canario napisał(a):
Czy ktoś z was brał w czymś takim udział?

Ja. Bardzo sobie chwalę.

Gdzie:
canario napisał(a):
http://www.okno.pw.edu.pl/

Byłem królikiem doświadczalnym od początku prowadzenia projektu OKNO. Wtedy jeszcze nie było możliwości kontynuacji po dyplomie inżynierskim. Teraz funkcjonują również studia magisterskie. Jest tylko jedna uwaga. Taki rodzaj studiów wymaga bardzo dużego samozaparcia i dyscypliny. Pozostałe kwestie jak obsługa od strony PW są dopracowane perfekcyjnie. Dostajesz wszelkie informacje na e-mail. Pytania wysyłane do wykładowców w czasie półsemestru nie pozostają bez odpowiedzi. Możesz korzystać z konsultacji itd.

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2008, o 17:34 
A jak wygląda nauka ? Rozumiem, że zamiast wykładów zostają ci udostępniane E-booki, które tak jak w przypadku PUW trzeba komentować na forum. A jak ćwiczenia?
Jak wygląda komunikacja między studentem a nauczycielem?
Jak często wymagane jest fizyczna obecność na macierzystej uczelni?

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2008, o 21:15 

Canario, wracam w środę. Daj znać jak stoisz z czasem. Pokaże Ci na żywo jak to wszystko działa. Tak będzie najszybciej. Zgadzasz się?

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2008, o 21:53 
W tym tygodniu mam na drugą zmianę więc dopiero mam czas po 22giej. Chyba, że ci weekend pasuje ?

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2008, o 23:55 

canario napisał(a):
Chyba, że ci weekend pasuje ?

Wpadaj, pomożesz machać wałkiem. Czas pokój dla najmłodszego przygotowywać :-D :-D :-D

Strefa czasowa: UTC + 1