oki44 napisał(a):
Pszczelarz, mam pytanie.
Co Ci truje pszczoły, uprawy GMO czy rolnicze opryski?
Podobnież pszczoły znikają z tego padołu. Z powodu GMO?
Pszczoły akurat u mnie giną śmiercią naturalną najczęściej. Nie pamiętam przypadku żeby wyginęły czy były podtrute od oprysków w pasiece która jest na obecnym miejscu.
Natomiast jak Ojciec miał pasiekę na Marezie to jako dzieciak pamiętam kupki martwych pszczół przed wlotkami i w od roku 1972 do 1980 nie miał pszczół.Dopiero w wspomnianym 1980 r od Twojego sąsiada z Ulicy Śp. p. Szczęcha odkupił pasiekę i do dziś ze zmiennym szczęściem trzymamy się jakoś w miarę zdrowo z pszczołami a pszczoły z Nami .
A co się tyczy GMO to sprawa jest mutacji genetycznej roślin która może i raczej będzie miała negatywny wpływ na życie Nas wszystkich ,nie tylko pszczół .Dlatego Popieram walkę z wprowadzaniem GMO do życia codziennego w jadłospisie .
A że niektóre z roślin GMO nienektarują czy nie dają życiodajnego dla pszczół pyłku ,to inna bajka o którą się nie martwię , pszczoły i tak oblatują całą okolicę i zawsze coś sobie znajdą ,ale za to bez modyfikacji .
Odnośnie znikania z tego padołu ,to jest twierdzenie tzw. CCD . ,że pszczoły wylatując z uli za pokarmem nie wracaja ,tracąc orientację ażeby powrócić do ula, to się dzieje w krajach gdzie wprowadzili już GMO ,ale tu jeszcze do dziś są zdania podzielone.Inni zwalają na chorobę zwaną Nozema. Ale jak Wspomniałem cały czas obserwują,badają , każdy chce być odkrywcą i co chwilę nowe teorie. Grunt to zdrowo się odżywiać ,to nawet zgagi się niema

.