Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: przepis na nugetts i pizze
PostNapisane: 6 października 2011, o 19:48 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 marca 2006, o 12:48
Posty: 13779
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
BombeL1916,
Chłopie, dawaj przepis na chrupiącego kurczaka :) odwdzięczę się przepisem na dobrą pizzę domowej roboty :)

Krzyzak,
to dzięki Tobie robie czasami pizze w domu :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: American Crispy Chicken
PostNapisane: 6 października 2011, o 20:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 września 2006, o 01:25
Posty: 1454
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
drosik, tak z grubsza :smile: :
Kawałki kurczaka (jakie chcesz) wrzuć do plastikowej torby, dość dużej. 1 litr maślanki wymieszaj z przyprawami (sól, pieprz,czosnek, Cayenne i co tam lubisz), zawiąż szczelnie i do lodówki na całą noc. Następnego dnia grzej olej np. we frytkownicy a do jakiegoś sporego naczynia wsyp dużo mąki zwłykłej i odrobinę ziemniaczanej. Mieszaj je (mąki) z w/w przyprawami. Wyjmij tę torbę z kurczakiem z lodówki. Wyciągaj kawałki pojedyńczo i od razu wrzucaj do mieszanki mąki i przypraw. Przykleji się ona do maślanki. Otrzep nadmiar i od razu do oleju. Czekaj tak długo aż będą złociste. Potem na papierowy ręcznik i ...jedz (tylko się nie poparz). Jak nie będziesz zadowolony z efektu to... ja już nie wiem.

_________________
"They got money for wars but can't feed the poor" T. Shakur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: American Crispy Chicken
PostNapisane: 6 października 2011, o 20:26 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2330
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
Cytuj:
Chłopie, dawaj przepis na chrupiącego kurczaka :) odwdzięczę się przepisem na dobrą pizzę domowej roboty :)

Jeżeli chodzi o nagetsy to polecam bardzo dobre gotowe fixy Knorra z sosem tysiąca wysp. Dla mnie rewelacja, szybko i smacznie.
Co do samego kurczaka pieczonego w piekarniku to ja mam zawsze standardową mieszankę przypraw.
Porcje kurczaka, najczęściej nogi, posypuję (żadnych gotowców) solą, pieprzem, papryką w proszku, curry, czosnkiem granulowanym i obowiązkowo majerankiem. Każdą sztukę później smaruje olejem przy pomocy pędzelka a następnie wrzucam do michy i macam :D . Dobry znajomy który parę lat pracował w branży mięsnej tłumaczył mi, że każde mięso aby lepiej przyjęło przyprawy należy wymasować. Tak przygotowane odstawiam do lodówki, w misce szczelnie owiniętej folią na minimum 12 godzin. Później wrzucam na blaszkę podlaną olejem i wrzucam do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia obracam aby opiekły się ze wszystkich stron.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: American Crispy Chicken
PostNapisane: 7 października 2011, o 21:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sierpnia 2011, o 21:13
Posty: 868
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Kobieta
drosik napisał(a):
odwdzięczę się przepisem na dobrą pizzę domowej roboty :)


drosik, to zapodaj tym przepisem na dobrą , domowa pizzę :). Może być na PW

_________________
...czasem nie ma wyjścia - trzeba znosić siebie... :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: American Crispy Chicken
PostNapisane: 7 października 2011, o 23:06 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 stycznia 2010, o 13:35
Posty: 3389
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Zapodaj tutaj, zobaczymy, czy robisz lepszą od mojej ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przepis na nugetts i pizze
PostNapisane: 11 października 2011, o 07:41 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 marca 2006, o 12:48
Posty: 13779
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Wydzieliłem wszystko do nowego wątku i zapodaje linka do przepisu na którym bazuje robiąc "swoją" pizze ;)

http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/p ... owany.html

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przepis na nugetts i pizze
PostNapisane: 11 października 2011, o 08:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sierpnia 2006, o 20:04
Posty: 987
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Kobieta
Ciasto robię z identycznego przepisu , tylko że daje drożdże w kostce, jakoś nie umiem się przyzwyczaić do tych sypanych z paczki.

_________________
umaluj usta bo nigdy nic nie wiadomo...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przepis na nugetts i pizze
PostNapisane: 11 października 2011, o 08:25 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 stycznia 2010, o 13:35
Posty: 3389
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Ja robię w zasadzie takie same, ale bez mleka i cukru.
Drożdże oczywiście w kostce ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przepis na nugetts i pizze
PostNapisane: 11 października 2011, o 08:38 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2330
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
Cytuj:
Ciasto robię z identycznego przepisu , tylko że daje drożdże w kostce, jakoś nie umiem się przyzwyczaić do tych sypanych z paczki.

Ja też. No ale w pizzy to najważniejsze są dodatki. Ja lubię jak jest bogato wiec najczęściej znajduje się na niej przegląd tygodnia z lodówki (szynka, salami, kiełbasa, kurczak, wieprzowina - zależy co tam w lodówce zalega), pieczarki, dużo cebuli, oliwki, pomidory, kukurydza, czasem czerwona fasola i obowiązkowo sos czosnkowy własnej roboty (oczywiście w wersji nie light czyli na majonezie).

Co do nugettsów to ostatnio zabrakło mi panierki gotowej i na szybko zrobiłem z bułki tartej z dodatkiem curry, papryki, soli, pieprzu ziołowego, przyprawy do kurczaka. Wyszło ekstra, z tą różnicą, że ja robię w piekarniku bez tłuszczu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przepis na nugetts i pizze
PostNapisane: 11 października 2011, o 08:51 
Offline

Dołączył(a): 21 sierpnia 2008, o 14:27
Posty: 500
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Nuggetsy to przecież banał. Mięsko przyprawiasz jak chcesz, ja używam tylko soli i pieprzu. Kupuję gotową panierkę, jest bardzo dobra i nie trzeba nic kombinować, Kurczaka kroję w kostkę taką dość dużą, ale nie jakieś ogromne kawałki, żeby się za długo nie smażyły, potem maczam w mleku, obtaczam w panierce i na patelnię, ot cała filozofia, wychodzą chrupiące, dosmażone i smaczne. Mi to wystarczy, i nie muszę wydawać nie wiadomo ile kasy bo frytki też sobie sam zrobię :D. Ale do tego ACC i tak kiedyś pójdę wypróbować.

Jeżeli chodzi o całego kurczaka to już musiałbym zapytać mamy, ona robi bardzo dobrego kurczaczka chociaż niekoniecznie całkiem chrupiącego :P


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.