Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

przepis na nugetts i pizze
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=10868
Strona 1 z 1

Autor:  drosik [ 6 października 2011, o 19:48 ]
Tytuł:  przepis na nugetts i pizze

BombeL1916,
Chłopie, dawaj przepis na chrupiącego kurczaka :) odwdzięczę się przepisem na dobrą pizzę domowej roboty :)

Krzyzak,
to dzięki Tobie robie czasami pizze w domu :)

Autor:  kadzimiedz [ 6 października 2011, o 20:20 ]
Tytuł:  Re: American Crispy Chicken

drosik, tak z grubsza :smile: :
Kawałki kurczaka (jakie chcesz) wrzuć do plastikowej torby, dość dużej. 1 litr maślanki wymieszaj z przyprawami (sól, pieprz,czosnek, Cayenne i co tam lubisz), zawiąż szczelnie i do lodówki na całą noc. Następnego dnia grzej olej np. we frytkownicy a do jakiegoś sporego naczynia wsyp dużo mąki zwłykłej i odrobinę ziemniaczanej. Mieszaj je (mąki) z w/w przyprawami. Wyjmij tę torbę z kurczakiem z lodówki. Wyciągaj kawałki pojedyńczo i od razu wrzucaj do mieszanki mąki i przypraw. Przykleji się ona do maślanki. Otrzep nadmiar i od razu do oleju. Czekaj tak długo aż będą złociste. Potem na papierowy ręcznik i ...jedz (tylko się nie poparz). Jak nie będziesz zadowolony z efektu to... ja już nie wiem.

Autor:  reflexes [ 6 października 2011, o 20:26 ]
Tytuł:  Re: American Crispy Chicken

Cytuj:
Chłopie, dawaj przepis na chrupiącego kurczaka :) odwdzięczę się przepisem na dobrą pizzę domowej roboty :)

Jeżeli chodzi o nagetsy to polecam bardzo dobre gotowe fixy Knorra z sosem tysiąca wysp. Dla mnie rewelacja, szybko i smacznie.
Co do samego kurczaka pieczonego w piekarniku to ja mam zawsze standardową mieszankę przypraw.
Porcje kurczaka, najczęściej nogi, posypuję (żadnych gotowców) solą, pieprzem, papryką w proszku, curry, czosnkiem granulowanym i obowiązkowo majerankiem. Każdą sztukę później smaruje olejem przy pomocy pędzelka a następnie wrzucam do michy i macam :D . Dobry znajomy który parę lat pracował w branży mięsnej tłumaczył mi, że każde mięso aby lepiej przyjęło przyprawy należy wymasować. Tak przygotowane odstawiam do lodówki, w misce szczelnie owiniętej folią na minimum 12 godzin. Później wrzucam na blaszkę podlaną olejem i wrzucam do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia obracam aby opiekły się ze wszystkich stron.

Autor:  Kropka [ 7 października 2011, o 21:57 ]
Tytuł:  Re: American Crispy Chicken

drosik napisał(a):
odwdzięczę się przepisem na dobrą pizzę domowej roboty :)


drosik, to zapodaj tym przepisem na dobrą , domowa pizzę :). Może być na PW

Autor:  Komin [ 7 października 2011, o 23:06 ]
Tytuł:  Re: American Crispy Chicken

Zapodaj tutaj, zobaczymy, czy robisz lepszą od mojej ;)

Autor:  drosik [ 11 października 2011, o 07:41 ]
Tytuł:  Re: przepis na nugetts i pizze

Wydzieliłem wszystko do nowego wątku i zapodaje linka do przepisu na którym bazuje robiąc "swoją" pizze ;)

http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/p ... owany.html

Autor:  megi [ 11 października 2011, o 08:16 ]
Tytuł:  Re: przepis na nugetts i pizze

Ciasto robię z identycznego przepisu , tylko że daje drożdże w kostce, jakoś nie umiem się przyzwyczaić do tych sypanych z paczki.

Autor:  Komin [ 11 października 2011, o 08:25 ]
Tytuł:  Re: przepis na nugetts i pizze

Ja robię w zasadzie takie same, ale bez mleka i cukru.
Drożdże oczywiście w kostce ;)

Autor:  reflexes [ 11 października 2011, o 08:38 ]
Tytuł:  Re: przepis na nugetts i pizze

Cytuj:
Ciasto robię z identycznego przepisu , tylko że daje drożdże w kostce, jakoś nie umiem się przyzwyczaić do tych sypanych z paczki.

Ja też. No ale w pizzy to najważniejsze są dodatki. Ja lubię jak jest bogato wiec najczęściej znajduje się na niej przegląd tygodnia z lodówki (szynka, salami, kiełbasa, kurczak, wieprzowina - zależy co tam w lodówce zalega), pieczarki, dużo cebuli, oliwki, pomidory, kukurydza, czasem czerwona fasola i obowiązkowo sos czosnkowy własnej roboty (oczywiście w wersji nie light czyli na majonezie).

Co do nugettsów to ostatnio zabrakło mi panierki gotowej i na szybko zrobiłem z bułki tartej z dodatkiem curry, papryki, soli, pieprzu ziołowego, przyprawy do kurczaka. Wyszło ekstra, z tą różnicą, że ja robię w piekarniku bez tłuszczu.

Autor:  BombeL1916 [ 11 października 2011, o 08:51 ]
Tytuł:  Re: przepis na nugetts i pizze

Nuggetsy to przecież banał. Mięsko przyprawiasz jak chcesz, ja używam tylko soli i pieprzu. Kupuję gotową panierkę, jest bardzo dobra i nie trzeba nic kombinować, Kurczaka kroję w kostkę taką dość dużą, ale nie jakieś ogromne kawałki, żeby się za długo nie smażyły, potem maczam w mleku, obtaczam w panierce i na patelnię, ot cała filozofia, wychodzą chrupiące, dosmażone i smaczne. Mi to wystarczy, i nie muszę wydawać nie wiadomo ile kasy bo frytki też sobie sam zrobię :D. Ale do tego ACC i tak kiedyś pójdę wypróbować.

Jeżeli chodzi o całego kurczaka to już musiałbym zapytać mamy, ona robi bardzo dobrego kurczaczka chociaż niekoniecznie całkiem chrupiącego :P

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/