Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

Chiński kubek - wersja domowa
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=12201

Autor:  reflexes [ 19 czerwca 2012, o 13:46 ]
Tytuł:  Chiński kubek - wersja domowa

Tak jakoś mi się wczoraj nudziło więc postanowiłem coś upichcić. Pomysł nie jest oryginalny. Smaka miałem na Chnia Boxa więc wrzuciłem do woka pokrojoną pierś z kurczak, pół główki pekińskiej, jedną czerwoną i jedną żółtą paprykę, posoliłem i przyprawiłem przyprawą do chińszczyzny (http://www.marketiker.pl/spozywcze/4031 ... skiej.html). Wszystko ładnie podsmażyłem w między czasie gotując makaron. Makaron zwykły (http://www.lubella.pl/pl/Produkty/Makar ... itki_nr_49), bo innego nie miałem. Po ugotowaniu dorzuciłem go to woka i wszystko wybełtałem. Na talerze polałem sosem słodko kwaśnym ze słoika (http://www.pudliszki.pl/sos-s%C5%82odko ... godny.html) dla żony a dla mnie tym samym pomieszanym z sosem Chilli (http://www.tan-viet.com.pl/produkty/kat ... vifon.html). Jedyne czego mi zabrakło to prażona cebulka.
Smak praktycznie jak oryginał. Czas przygotowanie 10-15 minut. Polecam!

Autor:  Lilith [ 19 czerwca 2012, o 14:05 ]
Tytuł:  Re: Chiński kubek - wersja domowa

Fajny przepis. Na pewno go wypróbuje. A że prażonej, ani żadnej innej, cebuli nie lubię, to jest calkiem ok.
Ja dorzuciłabym jeszcze kiełki.

Autor:  drosik [ 19 czerwca 2012, o 21:12 ]
Tytuł:  Re: Chiński kubek - wersja domowa

Ile czasu i jaka temp w piekarniku?

Może jakiś pomysł na przepis na sos słodko-kwaśny, bo mi się już nieco przejadł ten ze słoika :)

Autor:  Komin [ 19 czerwca 2012, o 22:02 ]
Tytuł:  Re: Chiński kubek - wersja domowa

drosik napisał(a):
Ile czasu i jaka temp w piekarniku?
.... :)

Z tego co wyczytałem, kolega robił w woku.

Autor:  reflexes [ 20 czerwca 2012, o 06:23 ]
Tytuł:  Re: Chiński kubek - wersja domowa

Cytuj:
Ile czasu i jaka temp w piekarniku?

Cytuj:
Z tego co wyczytałem, kolega robił w woku.

Dokładnie. Chińszczyznę i nie tylko robię w woku. Temperatury nie znam, czas smażenia warzyw to około 5 minut i później jeszcze minutkę z makaronem. W woku proces smażenia przebiega dużo gwałtowniej niż na patelni więc to wystarcza, tym bardziej, że warzywa mają być raczej chrupiące niż rozgotowane.
Przepisy na sos znajdziesz w necie, chociaż wątpię aby się on w jakiś szczególny sposób różnił od tego gotowego. Sos słodko kwaśny to sos słodko kwaśny.

Autor:  stardust [ 20 czerwca 2012, o 09:19 ]
Tytuł:  Re: Chiński kubek - wersja domowa

Prażona cebula do chińszczyzny ? oraz nasz Kwidzyński "China box" chyba nawet nie leżał obok Chińszczyzny

Autor:  reflexes [ 20 czerwca 2012, o 13:19 ]
Tytuł:  Re: Chiński kubek - wersja domowa

Cytuj:
Prażona cebula do chińszczyzny ? oraz nasz Kwidzyński "China box" chyba nawet nie leżał obok Chińszczyzny

Może i masz rację ale to jest nie istotne. Możemy to nazwać smażonym makaronem z kurczakiem i warzywami. Liczy się smak a nie nazwa i pochodzenie.
Czekam na jakiś sprawdzony przez Ciebie przepis na chińskie danie. Warunek tylko taki żeby można dostać wszelkie niezbędne składniki w Kwidzynie. Chętnie spróbuję prawdziwej chińskiej kuchni.

Autor:  Lilith [ 20 czerwca 2012, o 20:06 ]
Tytuł:  Re: Chiński kubek - wersja domowa

drosik, aż miętkie będzie :D

Autor:  stardust [ 21 czerwca 2012, o 09:54 ]
Tytuł:  Re: Chiński kubek - wersja domowa

reflexes napisał(a):
Cytuj:
Prażona cebula do chińszczyzny ? oraz nasz Kwidzyński "China box" chyba nawet nie leżał obok Chińszczyzny

Może i masz rację ale to jest nie istotne. Możemy to nazwać smażonym makaronem z kurczakiem i warzywami. Liczy się smak a nie nazwa i pochodzenie.
Czekam na jakiś sprawdzony przez Ciebie przepis na chińskie danie. Warunek tylko taki żeby można dostać wszelkie niezbędne składniki w Kwidzynie. Chętnie spróbuję prawdziwej chińskiej kuchni.


Przepisy są standardowe , i używane na całym świecie (patrz jotube tagi:noodle chnese chicken) i od jakiegoś czasu składniki są dostępne w Kwidzynie :
olej ryżowy , olej sezamowy , jeśli chodzi o makaron to o dziwo po przetestowaniu kilkudziesięciu , jeden z ciekawszych jest w carrefour'e no i sos sojowy "tao tao" też jest niczego sobie i dostępny chyba w każdym sklepie , jedyny problem to sos chili , ja używam "sriracha" (mistrzostwo sos) ale są też inne które też dają rade i można je kupić w Kwidzynie , jeśli chodzi o mój przepis jest prosty:

w kolejności na patelnie (wok)

Olej ryżowy , imbir i czosnek (starty) kawałki kurczaka (wcześniej marynowane w sosie sojowy teriyaki) warzywa (mogą być mrożone , ale polecam świeże siekane ) makaron noodle , sos sojowy , łyżka miodu , sos chili i na koniec (gdy makaron zaczyna się przypiekać do patelni) olej sezamowy i siekana kapusta pekińska lub dymka (jak kto woli).
Podstawa jak już wcześniej napisałeś , warzywa mają być chrupkie a nie miękkie lub surowe , no i to chyba wszystko :)

Autor:  kadzimiedz [ 21 czerwca 2012, o 15:30 ]
Tytuł:  Re: Chiński kubek - wersja domowa

A jak ktoś jest już na wyższym poziomie ostrego jedzenia to zapraszam na:
http://chilihead.pl/index.php?sid=f34a4 ... 71dc94eb2f

A po zakupy na:

http://www.ostrakuchnia.pl/

Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/