Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pizza mrówkojada (ale bez mrówek ;))
PostNapisane: 6 sierpnia 2013, o 14:35 
Offline

Dołączył(a): 2 stycznia 2013, o 14:11
Posty: 13
Płeć: Mężczyzna
Jako że w Kwidzynie nie trafiłem na pizzę która by mi w 100% odpowiadała, a raz nawet ośmieliłem się na forum skrytykować produkt pizzopodobny z któregoś tutejszego lokalu (za co nawet zostałem posądzony o konkurencję :D ), tak postanowiłem tą konkurencyją zostać i samemu se pizzę robić. Żeby nie było żem samolub, to się podzielę przepisem:

Uwaga: jak ktoś lubi grube kluchy z niewiadomo jaką ilością dodatków, to może już przestać czytać - to nie o tym będzie.

No to zaczynamy: w pizzy najważniejsze są 3 rzeczy: ciasto, sos i ser. Pozostałe dodatki to przeważnie resztki jakie się w lodówce znajdą, ale na trzech powyższych nie ma co oszczędzać.
Więc po kolei:
1. ciasto - do niego drożdże (świeże, nie żadne instanty), mąka, oliwa z oliwek (extra vergine), szczypta soli i letnia woda.
Ciasto długo wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni ale jednak będzie wilgotne.

Obrazek Obrazek Obrazek

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia - dosyć ważna sprawa, jeśli ciasto nie wyrośnie odpowiednio to może boleć brzuszek. Ale nie będziemy się nudzić, bo przechodzimy do części drugiej, czyli

2. sos - dobry sos to ważna sprawa, a robi się go bardzo prosto. Do rondelka odrobina oliwy z oliwek, na niej podsmażamy trochę drobno posiekanej cebulki oraz 1-2 ząbki czosnku. Jak ktoś lubi ostrzej może dorzucić również jakąś ostrą papryczkę (ja używam węgierskiej erespista). Jak już się zeszkli wrzucamy pomidory - w obecnej porze roku polecam świeże z targu, tylko trzeba usunąć nasiona. Jak komuś się nie chce to takie z puszki/kartonu też są OK. Całość gotujemy często mieszając aż sos zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy świeżymi ziołami (bazylia i oregano, w sumie z torebki też mogą być) i na koniec rozdrabniamy blenderem żeby miał gładką teksturę.

Obrazek Obrazek

Sos odstawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie szykujemy składniki jakie chcemy na pizzy.
Najważniejszy to ser - mozarella musowo ( ta biała z wody co się do sałatek daje, w niektórych marketach jest też taka twardsza, lekko żółta - będzie nawet lepsza). Jako drugiego sera najczęściej używam goudy grubo startej.
Pozostałe składniki wg własnego widzimisię.

Obrazek

Od razu odpalamy piekarnik na maksymalną temperaturę, niech się grzeje.
Jak już mamy sos i składniki to wracamy do ciasta - powinno już ładnie wyrosnąć.

Obrazek

Wyciągamy je zatem i dopasowujemy do blachy - można wałkiem, ja osobiście podpatrzyłem kiedyś w pizzerii jak kucharz rozciągał a potem podrzucał ciasto i po kilku próbach opanowałem ten sposób (sporo szybszy niż wałek i jakoś tak bardziej pasuje ;) ) Ważne żeby było cienko!

Obrazek

I dalej już idzie szybko: na ciasto sos, tarty ser i plastry mozarelli:

Obrazek

Dopiero na to własne składniki:

Obrazek

I jak już gotowe to siup do pieca.
Tu niestety pojawia się problem nie do przeskoczenia dla mnie - pizza powinna być pieczona 2-3 minuty w temperaturze 350-400°C. Mój piekarnik ogarnia tylko 250°C, więc trzeba piec dłużej.
Pizzę pieczemy tak długo aż jest gotowa, a widać to po brązowiejących brzegach. Gotowa wygląda mniej więcej tak:

Obrazek Obrazek Obrazek

Smacznego! :)

Aha, jeszcze jedna mała uwaga - pizzę robimy tak smaczną, żeby nie trzeba było maskować jej smaku keczupem czy innymi sosami czosnkowymi. Jeśli jednak ktoś już koniecznie chce ją czymś polać to polecam oliwkę Peperoncino:

Obrazek

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pizza mrówkojada (ale bez mrówek ;))
PostNapisane: 6 sierpnia 2013, o 15:21 
Offline

Dołączył(a): 27 listopada 2008, o 09:35
Posty: 27
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Bardzo apetycznie wygląda ta twoja pizza :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.