Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: mięsiwo ;)
PostNapisane: 26 lipca 2007, o 07:13 
Offline

Dołączył(a): 29 maja 2006, o 13:06
Posty: 33
Lokalizacja: kwidzyn
Płeć: Kobieta
Jakoże jesteśmy z mężem mięsożerni otwieram nowy temat.

Wpisujcie tu swoje ulubione przepisy z mięchem w roli głównej :-P

Oto moja propozycja:

KARKÓWKA ZAPIEKANA W MAJONEZIE-zamiast karkówki może być schabik/pierś z kurczaka itp.

70dkg karkówki przygotować jak na kotlety schabowe - przyprawić/rozbić i odstawić na trochu
Dno dużej blaszki od ciasta (nie smarowanej) solidnie przykryć cebulą pokrojoną w prążki
Na cebule gęsto ułożyć mięcho
Posypać startym żółtym serem (około 30kg)
Przykryć warstwą (0,5-1cm) majonezu (najlepiej pomorskiego) - ja do majonezu mieszam dodatkowo musztardę sarepską
I całośc wstawić do nagrzanego piekarnika - około 220st, czas pieczenia około 50min - przed wyjęciem sprawdzić miecho

Im częściej podgrzewane tym smaczniejsze :smile:

SMACZNEGO

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, o 07:22 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
złośnica napisał(a):
solidnie przykryć cebulą pokrojoną w prążki

Może być niezłe, tylko jak kroić w te prążki :?: :grinka: :grinka: :grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, o 07:32 
Offline

Dołączył(a): 10 kwietnia 2006, o 08:44
Posty: 7167
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Darek napisał(a):
Może być niezłe, tylko jak kroić w te prążki :?: :grinka: :grinka: :grinka:


I skąd ja wezmę te 30 kg sera? ;) :grinka: :grinka:

Na poważnie, gdzieś już to słyszałem. Też ktoś mocno zachwalał.

_________________
Kwidzynopedia - nasza encyklopedia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, o 08:29 
Offline

Dołączył(a): 29 maja 2006, o 13:06
Posty: 33
Lokalizacja: kwidzyn
Płeć: Kobieta
Piotr_J napisał(a):

I skąd ja wezmę te 30 kg sera? ;) :grinka: :grinka:



ze sklepu :razz:

a tak na poważnie, miało być 300g ;) spieszyłam się ;)

P.S.
Dlaczego nie można edytować własnego posta po upływie 10min.... ???

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, o 08:31 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
złośnica napisał(a):
Dlaczego nie można edytować własnego posta po upływie 10min.... ???

Zgadnij :grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: mięsiwo ;)
PostNapisane: 14 marca 2011, o 10:47 
Offline

Dołączył(a): 28 lutego 2011, o 11:08
Posty: 11
Płeć: Nie wybrano
SKŁADNIKI:

karkówka ok 1kg
pieczarki - 500g,
cebula 3 duże,
śmietana kremowka - 300ml
czosnek
sól, pieprz,
papryka słodka mielona,
pieprz świeżo zmielony,
olej

Kakrówke lekko rozbić i przyprawić sola, pieprzem i papryka. Odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. Cebule kroimy, pieczarki tez, czosnek przeciskamy. Na patelni krótko podsmażyć karkowke z obu stron. Na tłuszczu, na którym smażyło się mięso, szklimy cebule, lekko solac. W naczyniu żaroodpornym ukladamy mięso, na to podsmażona cebula i dużo pieczarek. Ponownie wszystko powtarzamy i konczymy posypujemy sola i pieprzem. Na koniec polewamy słodką śmietaną wymieszana z czosnkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. 2 h w 130° Smacznego!!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: mięsiwo ;)
PostNapisane: 14 marca 2011, o 13:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 kwietnia 2008, o 08:58
Posty: 963
Lokalizacja: Włocławek
Płeć: Mężczyzna
Zrazy wołowe zawijane .
Mięso z udżca bez błon kroję w plastry 0.5 cm w poprzek włókien
( plastry wielkości spodka od filiżanki ) i rozbijam tłuczkiem bardzo mocno .
Wkładam do marynaty ( każdy osobno namaczając ) zrobionej z
oleju ( 0,5 szklanki , łyżeczki soli , pół łyżeczki pieprzu zmielonego ,
6 ziaren ziela angielskiego i 6 ziaren owocu jałowca ( zmiażdżonych ) ,
kieliszka mocnego alkoholu lub soku z jednej cytryny .
Na drugi dzień na pojedyncze płaty mięsa układam paski słoniny i ćwiartki
ogórka kiszonego , następnie zawijam i obtaczam w mące .
Układam na gorącej patelni z olejem w taki sposób , aby koniec mięska roladki był przyciśnięty do patelni własnym ciężarem .Po obsmażeniu z każdej strony
( uważać żeby się nie rozwinęły w trakcie przewracania ) , zmniejszam temperaturę ,podlewam wodą , dodaję zmiażdżone 3 ząbki czosnku
i duszę pod przykryciem do miękkości ( około 2 godzin ) .

Uwaga : jeżeli mięso będzie słabo rozbite , to lepiej roladki zawinąć nitką ,
lub nadziać na wykałaczki - trudniej przewracać , łatwiej jeść .
Marynatę dodaję do sosu w trakcie smażenia .

_________________
To wszystko nic , na przeciw wieczności .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mięsiwo ;)
PostNapisane: 21 kwietnia 2011, o 16:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 stycznia 2009, o 00:00
Posty: 255
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Wszystkie produkty można dostać w Biedronce i żeby nie było, nie jest to żadna kryptoreklama :-)

KARKÓWKA Z KAPUSTĄ

Plastry karkówki, mała kapusta, ketchup (w plastikowej butelce, najtańszy)

Karkówkę oprószyć pieprzem i solą. Kapustę pokroić w plastry grubością i wielkością zbliżoną do karkówki. W naczyniu żarodpornym pionowo układać plastry na przemian z kapusty i karkówki. Całość zalać ketchupem i do piekarnika. Piec pod przykryciem ok.1,5 godziny czasem polewając sosem mięso. W ostateczności można lekko podlać wodą, gdyby w trakcie pieczenia całość wydawała się za mało soczysta (musi zostać ok2-3 cm sosu ma dnie). Podawać z ryżem lub ziemniakami.
I na prawdę nie stosować lepszego ketchupu, bo danie najzwyczajniej nie uda się. Ten najtańszy sprawdza się doskonale. Przepis wypróbowany przez wielu znajomych i każdy chwalił prostotę i efekt końcowy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.