Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

Zapiekanki ;)
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=1711

Autor:  złośnica [ 26 lipca 2007, o 08:52 ]
Tytuł:  Zapiekanki ;)

Lubicie zapiekanki ;) bo ja bardzo ;) mam kilk aulubionych ale ciągle probuje czegoś nowego dlatego szukam pomysłów wpisujcie ;)

Oto jedna z moich ulubionych:

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW

- 1-1,5 KG ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 3 spore marchewki - ugotowane bez soli
- 2 kiełbasy wawelskie/śląskie
- 40 dkg pieczarek
- 2 duże cebule
- 2,5 kubka mleka
- 5łyżek mąki ziemniaczanej
- 3łyżeczki masła
- sól, pieprz, ew. przyprawa do dań z ziemniaków
- 25dkg startego żółtego sera

Najpierw należy przygotować sosik beszamelowy: zagotować mleko z mąką i masłem, doprawić na lekko słono i odrobiną pieprzu

Farsz: na patelni podsmażyć kiełbunę z pieczarkami i cebulą (może być bez kiełbasy). Następnie odcedzić na sitku

Ziemniaki i marchew pokroić w plastry

Sosikiem grubo przykryć dno żaroodpornego naczynia, następnie układać warstwowo:
- ziemniaki - lekko posolić
- marchew
- farsz
- ziemniaki - lekko posolić/popieprzyć
- reszta sosu
- marchew
- reszta ziemniaków - posolić i pieprzyć
- calość przykryć żółtym serem

Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu bulgotania sosu i rozpuszczenia sera

Smacznego

Autor:  grin_ajz [ 26 lipca 2007, o 12:38 ]
Tytuł: 

ooo brzmi apetycznie :D kiedyś zaserwuje rodzince, jak zwykle mama będzie gadać "a coś ty znowu wymysliła" :P

Autor:  KrzaQ [ 26 lipca 2007, o 12:58 ]
Tytuł: 

Jak będziesz coś takiego pichcić złośnico to proszę o informację na PW.

BTW.
złośnica napisał(a):
Sosikiem grubo przykryć dno żaroodpornego naczynia,

Niedawno przekonałem się, że naczynia uchodzące za żaroodporne wcale takimi nie są. I to nie była jakaś tam podróba tylko porządny kawał szkła :(

Autor:  grin_ajz [ 26 lipca 2007, o 13:02 ]
Tytuł: 

KrzaQ napisał(a):
Niedawno przekonałem się, że naczynia uchodzące za żaroodporne wcale takimi nie są.

to tak samo jak "nietłukące się" szklanki z duralexu, które tłuką sie na drobny maczek :)

Autor:  KrzaQ [ 26 lipca 2007, o 13:28 ]
Tytuł: 

empirycznie doświadczyłem tego na talerzyku:) Roztrzaskał się na milion sześcianików niczym szyba samochodowa :-D

Autor:  garczek [ 3 października 2007, o 10:01 ]
Tytuł: 

wyjaśnij proszę jak zrobić sos beszamelowy, bo ja robię zupełnie inaczej
jesteś pewna, że mąka ziemniaczana?

Autor:  agniesz-ka [ 8 października 2007, o 14:16 ]
Tytuł: 

garczek napisał(a):
jesteś pewna, że mąka ziemniaczana
- no właśnie - i gdzie gałka muszkatołowa?....

Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/