Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: przepisy/popisy
PostNapisane: 4 października 2007, o 10:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 października 2007, o 11:10
Posty: 104
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Witam

Proponuję podawać forumowiczom przepisy oryginalne egzotyczne, może nawet z fotką na zasadzie co udało mi się zrobić.
Ponieważ zapoczątkowuje temat postaram się go regularnie rozwiajć.

_________________
________________________
pozdrawiam

g@rczek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2007, o 16:41 
Offline

Dołączył(a): 22 marca 2006, o 08:53
Posty: 4262
Płeć: Kobieta
garczek napisał(a):
postaram się go regularnie rozwiajć.


cieszę się iż ktoś w końcu rozrusza ten dział. Taki był krzyk o stworzenie a jak dotąd cisza... :grinka:
Kuchnia ma swój podział i bardzo proszę aby umieszczać przepisy w odpowiednich działach :-)
Oczywiście czekamy na więcej :razz:

_________________
"Jedną z radości przyjaźni jest wiedza, komu powierzyć swój sekret" Alessandro Manzoni


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przepisy/popisy
PostNapisane: 14 marca 2011, o 10:22 
Offline

Dołączył(a): 28 lutego 2011, o 11:08
Posty: 11
Płeć: Nie wybrano
Cukinia smażona z orzeszkami piniowymi - składniki (przepis Agnieszki Kreglickiej)

2 małe cukinie
łyżka podpieczonych orzeszków piniowych
łyżka namoczonych drobnych rodzynek
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy sól
skórka z cytryny
grubo mielony kolorowy pieprz

Cukinia smażona z orzeszkami piniowymi - sposób przygotowania
Cukinie pokroić wzdłuż w 0,5-cm plastry. Na oliwie powoli zeszklić cebulę. Zwiększyć ogień, usmażyć cukinię, dodać natkę, przyprawy, rodzynki i orzeszki


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przepisy/popisy
PostNapisane: 14 marca 2011, o 10:54 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2430
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
Cytuj:
Cukinia smażona z orzeszkami piniowymi - składniki (przepis Agnieszki Kreglickiej)


A jeżeli, ktoś woli coś bardziej tradycyjnego to polecam królika według poniższego przepisu

Składniki:
- comber i udka z 1 królika
- 15 dkg wędzonego boczku
- 2 cebule
- 0.5 szkl. wody
- 0.5 szkl. czerwonego wina wytrawnego
- 3 łyżeczki płynnej przyprawy do zup
- 10 utartych ziaren jałowca
- sól do smaku

Opis przygotowania:
Ze skruszałego mięsa królika zdjąć błony, udka przekroić na połowy, comber na, 3 - 4 kawałki. Każdy kawałek obsypać solą zmieszaną z utartym jałowcem, posypać posiekaną cebulą i odstawić na godzinę. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i wysmażyć. Na powstałym z boczku tłuszczu obsmażyć porcje mięsa. Wrzucić cebulkę, wysmażony wcześniej boczek, zalać płynami i dusić do miękkości.

Wczoraj takiego zmontowałem i był super. Podany z ziemniakami z wody i tradycyjną sałatką z białej kapusty oczywiści jako drugie danie po rosole z prawdziwej wiejskiej kury, która jeszcze dzień wcześniej łaziła po gnoju :D . Wątroba dostała po du...ie i kolejne gramy nadwagi się produkują ale było warto.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.