Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

przepisy/popisy
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=2133

Autor:  garczek [ 4 października 2007, o 10:32 ]
Tytuł:  przepisy/popisy

Witam

Proponuję podawać forumowiczom przepisy oryginalne egzotyczne, może nawet z fotką na zasadzie co udało mi się zrobić.
Ponieważ zapoczątkowuje temat postaram się go regularnie rozwiajć.

Autor:  malgos [ 4 października 2007, o 16:41 ]
Tytuł: 

garczek napisał(a):
postaram się go regularnie rozwiajć.


cieszę się iż ktoś w końcu rozrusza ten dział. Taki był krzyk o stworzenie a jak dotąd cisza... :grinka:
Kuchnia ma swój podział i bardzo proszę aby umieszczać przepisy w odpowiednich działach :-)
Oczywiście czekamy na więcej :razz:

Autor:  Avery [ 14 marca 2011, o 10:22 ]
Tytuł:  Re: przepisy/popisy

Cukinia smażona z orzeszkami piniowymi - składniki (przepis Agnieszki Kreglickiej)

2 małe cukinie
łyżka podpieczonych orzeszków piniowych
łyżka namoczonych drobnych rodzynek
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy sól
skórka z cytryny
grubo mielony kolorowy pieprz

Cukinia smażona z orzeszkami piniowymi - sposób przygotowania
Cukinie pokroić wzdłuż w 0,5-cm plastry. Na oliwie powoli zeszklić cebulę. Zwiększyć ogień, usmażyć cukinię, dodać natkę, przyprawy, rodzynki i orzeszki

Autor:  reflexes [ 14 marca 2011, o 10:54 ]
Tytuł:  Re: przepisy/popisy

Cytuj:
Cukinia smażona z orzeszkami piniowymi - składniki (przepis Agnieszki Kreglickiej)


A jeżeli, ktoś woli coś bardziej tradycyjnego to polecam królika według poniższego przepisu

Składniki:
- comber i udka z 1 królika
- 15 dkg wędzonego boczku
- 2 cebule
- 0.5 szkl. wody
- 0.5 szkl. czerwonego wina wytrawnego
- 3 łyżeczki płynnej przyprawy do zup
- 10 utartych ziaren jałowca
- sól do smaku

Opis przygotowania:
Ze skruszałego mięsa królika zdjąć błony, udka przekroić na połowy, comber na, 3 - 4 kawałki. Każdy kawałek obsypać solą zmieszaną z utartym jałowcem, posypać posiekaną cebulą i odstawić na godzinę. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i wysmażyć. Na powstałym z boczku tłuszczu obsmażyć porcje mięsa. Wrzucić cebulkę, wysmażony wcześniej boczek, zalać płynami i dusić do miękkości.

Wczoraj takiego zmontowałem i był super. Podany z ziemniakami z wody i tradycyjną sałatką z białej kapusty oczywiści jako drugie danie po rosole z prawdziwej wiejskiej kury, która jeszcze dzień wcześniej łaziła po gnoju :D . Wątroba dostała po du...ie i kolejne gramy nadwagi się produkują ale było warto.

Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/