Forum e-kwidzyn.pl http://forum.e-kwidzyn.pl/ |
|
A'la con carne http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=2135 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | garczek [ 4 października 2007, o 10:48 ] |
Tytuł: | i od racu wczorajsze zmagania powstałe z nudów... |
A'la con carne -4 cebule pokrojone w piórka -wędliny, co leżą w lodóce i obsychają w ilości podobnej do cebuli -puszka czerwonej fasoli -łyżka przecieru pomidorowego, kilka suszonych pomidorów -łyżeczka papryki słodkiej -łyżeczka chili -łyżeczka soli -łyżeczka pieprzu -łyżeczka cynamonu -olej słonecznikowy Na oleju usmażyć cebulę do miękkości, może się lekko przyrumienić.(rada po wrzuceniu cebuli na patelnie posypać solą, szybciej się zeszkli), wsypać paprykę i chili zmieszać i przesmażyć chwilę cebulę z papryką. Wrzucić wędliny i pieprz, dodać przecier i zalać wodą z fasoli tak z pół szklanki, może trochę więcej, jak mało dodać przegotowanej z kranu(ja stosuję filterek britta). Gdy całość się poddusi czyli ok 5 min dodać cynamon i suzone pomidory, znowu dać chwilę dodać fasolę i tylko podgrzać fasolę. Gotowe. Podaje się to z ryżem, makaronem albo białym chlebem. Hardcorowcy mogą dać papryczki te ostrzejsze, i zamiast wędlin mielone albo metkę. ...jedli aż im się uszy trzęsły... |
Autor: | Rachel [ 4 października 2007, o 12:47 ] |
Tytuł: | |
hihi... mam to dziś na obiad, tylko bez fasoli Nie wiedziałam, że to danie się tak ładnie nazywa. Dalej Garczek, do dzieła. Dawaj więcej... Może się przy Tobie czegoś nauczę |
Autor: | grin_ajz [ 4 października 2007, o 16:28 ] |
Tytuł: | |
cynamon? jakoś nie mogę sobie tych smaków połączyć... więcej, więcej..czekam na więcej |
Autor: | garczek [ 4 października 2007, o 18:23 ] | ||
Tytuł: | |||
tak cynamon, naprawdę jest super
|
Autor: | grin_ajz [ 4 października 2007, o 19:07 ] |
Tytuł: | |
Twoja małżonka ma dobrze z Tobą |
Autor: | kadzimiedz [ 4 października 2007, o 19:13 ] |
Tytuł: | |
Moim skromnym zdaniem to danie powinno się nazywać "A'la Chilli con..." Ponieważ to co "stworzyłeś" garczek to właśnie chilli. Con carne znaczy "z wołowiną"(mieloną przeważnie)! A od siebie- spróbujcie chilli z tacos... Kto nie lubi ostrych potraw niech nie próbuje. Nie pikante jest bez smaku!!! |
Autor: | Darek [ 4 października 2007, o 21:06 ] |
Tytuł: | |
Rachel napisał(a): mam to dziś na obiad, tylko bez fasoli
Rachelo koniecznie z fasolą, tak to potrawie brak akustyki, jakże miłej dla ucha. |
Autor: | Porcellus [ 4 października 2007, o 21:14 ] |
Tytuł: | |
Darek napisał(a): brak akustyki, jakże miłej dla ucha.
Grochogrzmoty Mickiewicza Nie mylić z gruchogrzmotami. Z których wieszcz nasz słynął... Porcellus |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |