Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

A'la con carne
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=2135

Autor:  garczek [ 4 października 2007, o 10:48 ]
Tytuł:  i od racu wczorajsze zmagania powstałe z nudów...

A'la con carne
-4 cebule pokrojone w piórka
-wędliny, co leżą w lodóce i obsychają w ilości podobnej do cebuli
-puszka czerwonej fasoli
-łyżka przecieru pomidorowego, kilka suszonych pomidorów
-łyżeczka papryki słodkiej
-łyżeczka chili
-łyżeczka soli
-łyżeczka pieprzu
-łyżeczka cynamonu
-olej słonecznikowy

Na oleju usmażyć cebulę do miękkości, może się lekko przyrumienić.(rada po wrzuceniu cebuli na patelnie posypać solą, szybciej się zeszkli), wsypać paprykę i chili zmieszać i przesmażyć chwilę cebulę z papryką. Wrzucić wędliny i pieprz, dodać przecier i zalać wodą z fasoli tak z pół szklanki, może trochę więcej, jak mało dodać przegotowanej z kranu(ja stosuję filterek britta). Gdy całość się poddusi czyli ok 5 min dodać cynamon i suzone pomidory, znowu dać chwilę dodać fasolę i tylko podgrzać fasolę. Gotowe. Podaje się to z ryżem, makaronem albo białym chlebem.
Hardcorowcy mogą dać papryczki te ostrzejsze, i zamiast wędlin mielone albo metkę.

...jedli aż im się uszy trzęsły...

Autor:  Rachel [ 4 października 2007, o 12:47 ]
Tytuł: 

hihi... mam to dziś na obiad, tylko bez fasoli :smile: Nie wiedziałam, że to danie się tak ładnie nazywa.
Dalej Garczek, do dzieła. Dawaj więcej... Może się przy Tobie czegoś nauczę :wink:

Autor:  grin_ajz [ 4 października 2007, o 16:28 ]
Tytuł: 

cynamon? jakoś nie mogę sobie tych smaków połączyć...

więcej, więcej..czekam na więcej :)

Autor:  garczek [ 4 października 2007, o 18:23 ]
Tytuł: 

tak cynamon, naprawdę jest super

Załączniki:
Komentarz: i obiecana fotka
ala.jpg
ala.jpg [ 93.16 KiB | Przeglądane 13599 razy ]

Autor:  grin_ajz [ 4 października 2007, o 19:07 ]
Tytuł: 

Twoja małżonka ma dobrze z Tobą :)

Autor:  kadzimiedz [ 4 października 2007, o 19:13 ]
Tytuł: 

Moim skromnym zdaniem to danie powinno się nazywać "A'la Chilli con..."
Ponieważ to co "stworzyłeś" garczek to właśnie chilli. Con carne znaczy "z wołowiną"(mieloną przeważnie)!
A od siebie- spróbujcie chilli z tacos...
Kto nie lubi ostrych potraw niech nie próbuje. Nie pikante jest bez smaku!!!

Autor:  Darek [ 4 października 2007, o 21:06 ]
Tytuł: 

Rachel napisał(a):
mam to dziś na obiad, tylko bez fasoli

Rachelo koniecznie z fasolą, tak to potrawie brak akustyki, jakże miłej dla ucha. :grinka:

Autor:  Porcellus [ 4 października 2007, o 21:14 ]
Tytuł: 

Darek napisał(a):
brak akustyki, jakże miłej dla ucha. :grinka:


Grochogrzmoty Mickiewicza :grinka: :grinka: :grinka:

Nie mylić z gruchogrzmotami.
Z których wieszcz nasz słynął...


Porcellus

Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/