Witam
Żona wyjechała, trzeba sobie radzić...panika.
Zwykle potarawy nie planuję z książką kucharską. Zaglądam do lodówki i hajda.
Dziś dwa przepisy na potrawy z wieprzowej szynki.
1. Kolteciki w sosie smietanowo-cytrynowo-paprykowym.
Usmażyć jedną cebulę pokrojoną w kostkę z plastrem dowolnej wędzonki(ogonówka,szynka...) pokrojonej w cieniutkie paski. Z szynki wyciąć cieniutkie kotleciki i przesmażyć na oleju bez żadnych kombinacji, wrzucić do cebuli podlać trochę wodą i dusić aż mięso będzie miekkie. W miseczkę wlać szklankę smietany, sok z połówki małej cytryny i łyżeczkę papryki słodkiej, wymieszać i wlać do mięsa, zagotować gotowe.
podaje się to z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
2. Mięso pokroić w cienkie paski, zamarynować w przyprawach:sól, pieprz,curry,cynamon,3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,łyżka sosu sojowego. Jedną cebulę pokroić w piórka, jedną marchwkę i pietruszkę w słupki, kilka różyczek brokułów podzielić na małe cząstki. Pół paczki grzybków mun przygotować wg. instrukcji na paczce.Jazda.W garczku;) zagotować wodę w czosnkiem i niech sie chwilę gotuje. Na patelni usmażyć mięso i wrzucić do garczka. Na tej samej patelni przesmażyć warzywa ale szybko, żeby pozostały twarde. Wrzucić do mięsa dodać grzyby i wody tyle żeby przykryć wszystko. Doprawić na końcu solą, pieprzem, curry i sosem sojowych. Zagotować. Dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuścić w kieliszku wody i wlać do garczka. Po zagotowaniu gotowe.
Dziś nie dodałem a warto biały sezam uprażony na suchej patelni. Podawać z ryżem albo makronem sojowym.
smacznego
Załączniki: |
Komentarz: a tu już wszystko gotowe
chinskie.jpg [ 98.53 KiB | Przeglądane 16544 razy ]
|
Komentarz: można podać z pieczonymi ziemniakami
smietanowy.jpg [ 92.91 KiB | Przeglądane 16544 razy ]
|
_________________ ________________________
pozdrawiam
g@rczek
|