Forum e-kwidzyn.pl http://forum.e-kwidzyn.pl/ |
|
Sezon grillowy http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=3386 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | reflexes [ 21 kwietnia 2008, o 06:28 ] |
Tytuł: | Sezon grillowy |
Pozwalam sobie z racji zbliżającego się wielkiemi krokami (chociaż ja już rozpocząłem w tym roku) sezonu grillowo - ogniskowo - plenerowego zaproponować małą wymianę doświadczeń i przepisów oczywiście w ww. temacie. Ja na początek pozwolę sobie spisać tutaj przepis na dodatek który często ostatnio podaję właśnie do grilla lub kiełbachy z ogniska. Przepis dostałem od mojego teście - rodowitego ślązaka. Kapusta zasmażana. Około 1 - 1,5 kg kapusty kiszonej należy odcisnąc z soku posiekać i wrzucić do gara. Dolać wody do poziomu równego z poziomem kapusty. Do tego troche soli, pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i na ogień. Gotujemy do miękkości a w między czasie na maśle podsmażamy dwie duże cebule posiekane w kostkę. Kiedy cebulka będzie już rumiana dodajemy do tego mąkę i robimy zasmażkę. Gdy kapusta będzie już gotowa dodajemy do niej tą właśnie zasmażkę i doprawiamy do smaku. W oryginalnym przepisie jest, że trzeba dodać jeszcze dwa kwaśne zielone jabłka ale ja jakoś nigdy nie mam ich pod ręką i też wychodzi doskonała. Smakuje genialnie z karczkiem z grilla z sosem czosnkowym własnej roboty. Smacznego!!! |
Autor: | warzek [ 23 kwietnia 2008, o 18:50 ] |
Tytuł: | |
Kto jadł hamburgera z rusztu? Ja robię. Mięso jak na mielone doprawione w/g uznania. Opiekamy na ruszcie. Wielkie buły z sezamem rozcinam na połowę ( nie do końca). Wewnętrzną stroną kładę na ruszt. Niech sie lekko podpieką. Pilnować by się nie zwęgliły. Na stole przygotowane wszelkiego rodzaju "zielsko". Każdy dokłada sobie wedle uznania. Sosik; majonez pół na pół z ketchupem pikantnym + czosnek. Smacznego |
Autor: | kadzimiedz [ 23 kwietnia 2008, o 23:40 ] |
Tytuł: | |
Pomysł z zeszłego roku: Cienkie kotlety (ok. 0,7 cm) ze schabu najlepiej potłuczone. "panierka": Słodka śmietana ok. 0,5 litra -gęsta, Musztarda - jakaś dobra stołowa, Trochę miodu, Zmielone chilli, Zioła prowansalskie, sól i pieprz. To wszystko ze sobą wymieszać i doprawić do smaku. Na około 2 godziny włożyć do tego i obtoczyć kotlety. Co pół godz. przemieszać. Piec tylko na żarze - nie na ogniu. Smacznego |
Autor: | reflexes [ 24 kwietnia 2008, o 06:11 ] |
Tytuł: | |
warzek napisał(a): Kto jadł hamburgera z rusztu?
W sumie jakoś na to nie wpadłem ale na następnym grillowaniu postaram się plan wcielić w życie. Mam tylko nadzieję, że weekend będzie słoneczny. |
Autor: | reflexes [ 25 kwietnia 2008, o 10:00 ] |
Tytuł: | |
warzek napisał(a): Sosik
No a jeżeli chodzi o sosik to zawsze obowiązkow do miecha z grilla sos czosnkowy według poniższej receptury: Jedno duże opakowanie jogurtu naturalnego, tyle samo majonezu, troszkę cukru, soli, piperzu, łyżeszka musztardy albo dwie, no i kilka ząbków czosnku świeżo wyciśniętego. Ilość czosnku uzależniona od indywidualnych preferencji. Ja daje około 5-6 dużych zabków. Do tego dodaje jak mam pod ręką posiekany koperek. REWELKA! Do tego obowiązkowo kilka sztuk zimnego piwa (tylko SPECJAL) i impreza gotowa. |
Autor: | krzyzak [ 25 kwietnia 2008, o 10:04 ] |
Tytuł: | |
reflexes napisał(a): Do tego obowiązkowo kilka sztuk zimnego piwa (tylko SPECJAL) i impreza gotowa.
A może być kilkanaście |
Autor: | Bombka [ 25 kwietnia 2008, o 19:32 ] |
Tytuł: | |
reflexes napisał(a): edno duże opakowanie jogurtu naturalnego, tyle samo majonezu
Ja zawsze dodaję jeszcze śmietanę 18% w zależności od preferencji konsumującego. Albo te 3 składniki w równych albo różnych proporcjach. Muszę spróbować z musztardą. |
Autor: | Darek [ 25 kwietnia 2008, o 19:36 ] |
Tytuł: | |
Cytuj: Ja zawsze dodaję jeszcze śmietanę 18% w zależności od preferencji konsumującego
Rozumiem że hetero dostają w miejsce śmietanki piwo |
Autor: | Mirrr [ 26 kwietnia 2008, o 07:07 ] |
Tytuł: | |
Darek masz rację - żeberka moczone w piwie z przyprawami rzucone na gorący ruszt dla opieczenia a następnie dopieczenia na niższej temperaturze bez polewania piwkiem ...... nie mogę mówić dalej bo .... |
Autor: | reflexes [ 28 kwietnia 2008, o 12:00 ] |
Tytuł: | |
krzyzak napisał(a): A może być kilkanaście A to już zależy od indywidualnych preferencji konsumującego Bombka napisał(a): Ja zawsze dodaję jeszcze śmietanę 18%
Zdażało mi się jak zbraknie jogurtu. |
Autor: | kadzimiedz [ 28 kwietnia 2008, o 14:39 ] | ||
Tytuł: | |||
Z wczoraj.
|
Autor: | koffeina [ 19 maja 2008, o 14:06 ] |
Tytuł: | |
z doświadczenia mogę polecić, aby na dzień przed grilowaniem żeberka dobrze wymoczyć w zalewie. Ja robię ją w ten sposób : Szklanka mleka, 1 jajko + przyprawy. Może być czosnek dla tych co lubią. Efekt - palce lizać |
Autor: | krzychoo [ 24 czerwca 2008, o 08:42 ] |
Tytuł: | |
Do miecha z grilla najlepszy jest sos czosnkowy TZATZIKI(prymat)+jogurt naturalny+starty ogórek zielony. BOSKIE |
Autor: | Darek [ 24 czerwca 2008, o 09:14 ] |
Tytuł: | |
kadzimiedz napisał(a): Z wczoraj.
No i co ludzi denerwujesz sadysto |
Autor: | kadzimiedz [ 24 czerwca 2008, o 17:55 ] |
Tytuł: | |
Darek ale przecież Ty za drobiem nie przepadasz! Ja przeciwnie.Jak będę w Polsce to sobie coś poucztujemy. Jeszcze raz wspomnę golonki krzyzaka mmmmm! |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |