Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

Sezon grillowy
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=3386

Autor:  reflexes [ 21 kwietnia 2008, o 06:28 ]
Tytuł:  Sezon grillowy

Pozwalam sobie z racji zbliżającego się wielkiemi krokami (chociaż ja już rozpocząłem w tym roku) sezonu grillowo - ogniskowo - plenerowego zaproponować małą wymianę doświadczeń i przepisów oczywiście w ww. temacie.
Ja na początek pozwolę sobie spisać tutaj przepis na dodatek który często ostatnio podaję właśnie do grilla lub kiełbachy z ogniska. Przepis dostałem od mojego teście - rodowitego ślązaka.

Kapusta zasmażana.

Około 1 - 1,5 kg kapusty kiszonej należy odcisnąc z soku posiekać i wrzucić do gara. Dolać wody do poziomu równego z poziomem kapusty. Do tego troche soli, pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i na ogień. Gotujemy do miękkości a w między czasie na maśle podsmażamy dwie duże cebule posiekane w kostkę. Kiedy cebulka będzie już rumiana dodajemy do tego mąkę i robimy zasmażkę. Gdy kapusta będzie już gotowa dodajemy do niej tą właśnie zasmażkę i doprawiamy do smaku. W oryginalnym przepisie jest, że trzeba dodać jeszcze dwa kwaśne zielone jabłka ale ja jakoś nigdy nie mam ich pod ręką i też wychodzi doskonała. Smakuje genialnie z karczkiem z grilla z sosem czosnkowym własnej roboty.

Smacznego!!!

Autor:  warzek [ 23 kwietnia 2008, o 18:50 ]
Tytuł: 

Kto jadł hamburgera z rusztu? :)
Ja robię.
Mięso jak na mielone doprawione w/g uznania. Opiekamy na ruszcie.
Wielkie buły z sezamem rozcinam na połowę ( nie do końca). Wewnętrzną stroną kładę na ruszt. Niech sie lekko podpieką. Pilnować by się nie zwęgliły.
Na stole przygotowane wszelkiego rodzaju "zielsko". Każdy dokłada sobie wedle uznania.
Sosik; majonez pół na pół z ketchupem pikantnym + czosnek.
Smacznego

Autor:  kadzimiedz [ 23 kwietnia 2008, o 23:40 ]
Tytuł: 

Pomysł z zeszłego roku:
Cienkie kotlety (ok. 0,7 cm) ze schabu najlepiej potłuczone.
"panierka":
Słodka śmietana ok. 0,5 litra -gęsta,
Musztarda - jakaś dobra stołowa,
Trochę miodu,
Zmielone chilli,
Zioła prowansalskie,
sól i pieprz.
To wszystko ze sobą wymieszać i doprawić do smaku.
Na około 2 godziny włożyć do tego i obtoczyć kotlety.
Co pół godz. przemieszać.
Piec tylko na żarze - nie na ogniu.
Smacznego

Autor:  reflexes [ 24 kwietnia 2008, o 06:11 ]
Tytuł: 

warzek napisał(a):
Kto jadł hamburgera z rusztu?


W sumie jakoś na to nie wpadłem ale na następnym grillowaniu postaram się plan wcielić w życie. Mam tylko nadzieję, że weekend będzie słoneczny.

Autor:  reflexes [ 25 kwietnia 2008, o 10:00 ]
Tytuł: 

warzek napisał(a):
Sosik


No a jeżeli chodzi o sosik to zawsze obowiązkow do miecha z grilla sos czosnkowy według poniższej receptury:

Jedno duże opakowanie jogurtu naturalnego, tyle samo majonezu, troszkę cukru, soli, piperzu, łyżeszka musztardy albo dwie, no i kilka ząbków czosnku świeżo wyciśniętego. Ilość czosnku uzależniona od indywidualnych preferencji. Ja daje około 5-6 dużych zabków. Do tego dodaje jak mam pod ręką posiekany koperek. REWELKA! Do tego obowiązkowo kilka sztuk zimnego piwa (tylko SPECJAL) i impreza gotowa.

Autor:  krzyzak [ 25 kwietnia 2008, o 10:04 ]
Tytuł: 

reflexes napisał(a):
Do tego obowiązkowo kilka sztuk zimnego piwa (tylko SPECJAL) i impreza gotowa.

A może być kilkanaście :?: :-D :-D

Autor:  Bombka [ 25 kwietnia 2008, o 19:32 ]
Tytuł: 

reflexes napisał(a):
edno duże opakowanie jogurtu naturalnego, tyle samo majonezu


Ja zawsze dodaję jeszcze śmietanę 18% w zależności od preferencji konsumującego. Albo te 3 składniki w równych albo różnych proporcjach. Muszę spróbować z musztardą. :olesia:

Autor:  Darek [ 25 kwietnia 2008, o 19:36 ]
Tytuł: 

Cytuj:
Ja zawsze dodaję jeszcze śmietanę 18% w zależności od preferencji konsumującego


Rozumiem że hetero dostają w miejsce śmietanki piwo :grinka: :grinka: :grinka:

Autor:  Mirrr [ 26 kwietnia 2008, o 07:07 ]
Tytuł: 

Darek masz rację - żeberka moczone w piwie z przyprawami
rzucone na gorący ruszt dla opieczenia a następnie dopieczenia na
niższej temperaturze bez polewania piwkiem ......
nie mogę mówić dalej bo ....

Autor:  reflexes [ 28 kwietnia 2008, o 12:00 ]
Tytuł: 

krzyzak napisał(a):
A może być kilkanaście


A to już zależy od indywidualnych preferencji konsumującego :grinka:

Bombka napisał(a):
Ja zawsze dodaję jeszcze śmietanę 18%


Zdażało mi się jak zbraknie jogurtu.

Autor:  kadzimiedz [ 28 kwietnia 2008, o 14:39 ]
Tytuł: 

Z wczoraj. :piwo:

Załączniki:
Obraz 964.jpg
Obraz 964.jpg [ 113.47 KiB | Przeglądane 16833 razy ]

Autor:  koffeina [ 19 maja 2008, o 14:06 ]
Tytuł: 

z doświadczenia mogę polecić, aby na dzień przed grilowaniem żeberka dobrze wymoczyć w zalewie. Ja robię ją w ten sposób :
Szklanka mleka, 1 jajko + przyprawy. Może być czosnek dla tych co lubią. Efekt - palce lizać ;)

Autor:  krzychoo [ 24 czerwca 2008, o 08:42 ]
Tytuł: 

Do miecha z grilla najlepszy jest sos czosnkowy TZATZIKI(prymat)+jogurt naturalny+starty ogórek zielony.
BOSKIE :twisted:

Autor:  Darek [ 24 czerwca 2008, o 09:14 ]
Tytuł: 

kadzimiedz napisał(a):
Z wczoraj. :piwo:


No i co ludzi denerwujesz sadysto :-P

Autor:  kadzimiedz [ 24 czerwca 2008, o 17:55 ]
Tytuł: 

Darek ale przecież Ty za drobiem nie przepadasz! Ja przeciwnie.Jak będę w Polsce to sobie coś poucztujemy. Jeszcze raz wspomnę golonki krzyzaka mmmmm! :-P

Autor:  Darek [ 24 czerwca 2008, o 18:19 ]
Tytuł: 

Cytuj:
Darek ale przecież Ty za drobiem nie przepadasz!


Oj chyba mnie z Porcellusem pomyliłeś, uwielbiam indyka, kurczak też być może gąska też niczego sobie :grinka:

Golonki krzyżaka miałem cały tydzień pod nosem, apetyczne to one nie były :grinka: :grinka: :grinka:

Autor:  krzyzak [ 24 czerwca 2008, o 18:29 ]
Tytuł: 

Darek napisał(a):
Golonki krzyżaka miałem cały tydzień pod nosem, apetyczne to one nie były :grinka: :grinka: :grinka:

A kto Ci kazał spać odwrotnie? :-D :-D :-D

Autor:  kadzimiedz [ 24 czerwca 2008, o 18:31 ]
Tytuł: 

:-D :-D :-D

Autor:  Darek [ 24 czerwca 2008, o 18:47 ]
Tytuł: 

krzyzak,

Cytuj:
A kto Ci kazał spać odwrotnie? :-D :-D :-D


Musiałem bo górą chuchałeś i bałem się samozapłonu :grinka: :grinka: :grinka:

Autor:  Porcellus [ 24 czerwca 2008, o 19:21 ]
Tytuł: 

kadzimiedz napisał(a):
Jeszcze raz wspomnę golonki krzyzaka


Nie zauważyłem, żeby Krzyżak golił pośladki, ale Darek może na ten temat więcej powiedzieć :grinka: :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:

Porcellus

Autor:  kadzimiedz [ 24 czerwca 2008, o 20:37 ]
Tytuł: 

Porcellus napisał(a):
ie zauważyłem, żeby Krzyżak golił pośladki

Mówił że Mu po rejsie goleń spuchła to chyba to...

Darek napisał(a):
Musiałem bo górą chuchałeś i bałem się samozapłonu

T y się chyba Darek jakiejś wspólnej reakcji wybuchowej bałeś...

Autor:  warzek [ 24 czerwca 2008, o 20:43 ]
Tytuł: 

kadzimiedz napisał(a):
wspólnej reakcji wybuchowej bałeś...


Masa krytyczna . :D

Autor:  Darek [ 24 czerwca 2008, o 20:58 ]
Tytuł: 

warzek,

Cytuj:
Masa krytyczna . :D


Została w czasie rejsu pięciokrotnie przekroczona, łańcuchowej reakcji nie było bo nas moderatorki sprawdzały w czasie trwania reakcji :grinka: :grinka: :grinka:

Autor:  Porcellus [ 24 czerwca 2008, o 20:59 ]
Tytuł: 

Cytuj:
Masa krytyczna .


Masa spora, a krytycyzm celny :grinka: :grinka: :grinka:
Cytuj:
A kto Ci kazał spać odwrotnie?


W końcu Darek sam powiedział, że śpi tam gdzie padnie, a Ty Krzyżaku usypiałeś go fasolką po bretońsku.
No może efektem fasolki, :grinka: i dobrze :grinka:

Porcellus

Autor:  Darek [ 24 czerwca 2008, o 21:34 ]
Tytuł: 

Porcellus napisał(a):
W końcu Darek sam powiedział, że śpi tam gdzie padnie


Słowa dotrzymałem, honorowy jestem :grinka: :grinka: :grinka:

Autor:  Porcellus [ 24 czerwca 2008, o 21:40 ]
Tytuł: 

Warwsiowiaki mawiają "honorny jestem" :grinka:

Znaczy, że Ty Kwidzyniak jesteś :roll:

Porcellus

Autor:  Darek [ 24 czerwca 2008, o 22:02 ]
Tytuł: 

Porcellus,

Cytuj:
Znaczy, że Ty Kwidzyniak jesteś :roll:


To przecież jasne jak słońce, w Warszawie przebywam tylko czasowo :D

Autor:  kadzimiedz [ 24 czerwca 2008, o 23:25 ]
Tytuł: 

Darek napisał(a):
Warszawie przebywam tylko czasowo

To tak jak zapytałem kiedyś ojca o descz-ile będzie padało? To przelotny deszcz odpowiedział - dwa tygodnie popada i przeleci... ;)

Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/