Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Niedzielny obiad
PostNapisane: 25 kwietnia 2008, o 10:16 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2332
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
Ktoś kiedyś się ze mną tutaj spierał, że ten dział forum e-kwidzyn ma się dobrze a wcale tak nie jest :grinka: . Chyba w podświadomośći dałem sobie za cel go trochę rozruszać.
W związku z powyższym przepis na niedzielny obiad :grinka:
Przepis jest zaczerpnięty ze strony Pascala Brodnickiego ale sprawdzony przeze mnie i moją familię wiele razy.

Kurczak po prowansalsku pieczony na puszce piwa.

Produkty potrzebne do przepisu:
1 cały (ok. 1,2 kg) kurczak
1 puszka piwa

marynata:
5 gałązek świeżego tymianku
2 łyżki suszonego estragonu (a jeszcze lepiej świeżego)
3 do 4 gałązek świeżej bazylii
2 gałązki rozmarynu
6 ząbków czosnku
200 ml oliwy z oliwek
60 ml białego wina
60 ml octu winnego

Głównym elementem tego dania jest puszka piwa (ważne: nie chodzi o butelkę, tylko o puszkę!) Zamiast piwa można wykorzystać jakiś inny puszkowany napój gazowany, na przykład colę. Procedura postępowania jest taka, że kurczę nadziane na otwartą puszkę z płynem stawia się w piekarniku na sztorc. Wysoka temperatura sprawia, że piwo paruje wewnątrz ptaka, dzięki czemu jest on niesamowicie soczysty. Palce lizać.

Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 1 godz. 30 min.
Czas marynowania: 2 godziny (a najlepiej całą noc)
Dla 4 osób

Jak to zrobić:
1. Marynata to prosta sprawa: z tymianku i estragonu obrywasz listki (gałązki idą do śmieci). Jeśli chodzi o bazylię, to zużywasz ją razem z łodyżkami, które są bardzo aromatyczne. Wrzuć wszystkie składniki do robota kuchennego z ostrzem. Miksuj, aż marynata będzie miała jednolitą konsystencję.
2. Umyj i osusz kurczaka. Rozetnij nożem skórę wzdłuż szyjki i wytnij ją, pozostawiając skórę.
3. Zanurz kurczę w marynacie (najlepiej w misce) tak, żeby pokrył się nią w całości. Owiń miskę z mięsem folią i włóż na noc do lodówki. (Jeśli nie masz tyle czasu, to odczekaj co najmniej dwie godziny.)
4. Podgrzej piekarnik do 180 stopni C.
5. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (ok. 1/4 zawartości).
6. Teraz nadziej kurczaka na puszkę, tak jakbyś go sadzał na stołku. Dzięki temu kurczę w pozycji pionowej powinno ładnie stać i się nie przewracać.
7. Postaw kurczaka w piekarniku na blasze i sprawdź, czy stoi stabilnie.
8. Podczas pieczenia, co jakiś czas smaruj ptaka marynatą za pomocą pędzla.
9. Stan upieczenia kurczęcia sprawdzamy, głęboko nakłuwając mu udo wykałaczką. Jeśli wypływający tłuszcz będzie bez krwi - wtedy kurczak jest gotowy.
10. Wyjmij kurczaka z pieca, tak by puszka ciągle pozostała w pionie. Odstaw na 15 minut.
11. Za pomocą czystej ściereczki podnieś delikatnie kurczaka i wyjmij puszkę. Uważaj by się nie poparzyć.
12. Pokrój na kawałki i podawaj.

Jako dodatek do tego kurczaka zawsze sotsuje sałatkę bałkańską tegoż samego autora.

Produkty potrzebne do przepisu:
2 łyżki oliwy z oliwek
6 średnich cebul
1 kg młodych ziemniaczków
4 plasterki bekonu
1/2 pęczka szczypiorku

sos:
250 g majonezu
1 łyżka ostrej musztardy Dijon (może być sarepska)
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki śmietany kwaśnej

Jak to zrobić:
1. Posiekaj cebulę.
2. Na głęboką patelnię wlej oliwę i wsyp cebulę, zanim tłuszcz się rozgrzeje. Smaż kilka minut.
3. Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj). Pokrój je w drobną kostkę i gotuj przez 10 minut we wrzącej, posolonej wodzie.
4. Następnie odcedź i zahartuj pod zimną wodą, aż się ostudzą z wierzchu.
5. Usuń z boczku wszelkie chrząstki i kostki, pokrój w cienkie plasterki i dodaj go do smażącej się cebuli.
6. Cebulę z boczkiem przełóż do miski. Wsyp ziemniaki, posiekany szczypiorek (możesz zostawić kilka gałązek do dekoracji) i wszystko wymieszaj.
7. Aby zrobić sos: dokładnie wymieszaj majonez z musztardą, sokiem z cytryny, śmietaną, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
8. Wlej połowę sosu do sałatki i znów zamieszaj. Resztę sosu przelej do osobnej miseczki, którą postawisz później na stole (z myślą o gościach, którzy lubią więcej sosu naturalnie).
9. Zawiń miskę z sałatką w folię kuchenną i wstaw do lodówki.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niedzielny obiad
PostNapisane: 25 kwietnia 2008, o 13:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 października 2007, o 02:39
Posty: 469
Lokalizacja: Ryjewo
Płeć: Mężczyzna
reflexes napisał(a):
Dla 4 osób
:?: :?: :?:
Dla czterech, to musiałyby być cztery kurczaki...

reflexes napisał(a):
5. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (ok. 1/4 zawartości).

odlej :?: :?: :?:
No nie poznaję kolegi :sad:

PS. Chyba wiem, dlaczego nikt nie zaprasza mnie na obiady ;)

_________________
Republika marzeń...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, o 07:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 kwietnia 2008, o 08:58
Posty: 964
Lokalizacja: Włocławek
Płeć: Mężczyzna
Z drobiu najbardziej lubię skrzydełka wołowe zapiekane w pikantnym cieście
naleśnikowym .

_________________
To wszystko nic , na przeciw wieczności .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, o 07:38 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
Mirrr napisał(a):
Z drobiu najbardziej lubię skrzydełka wołowe zapiekane w pikantnym cieście
naleśnikowym .

Popieram i dorzucam goloneczkę po bawarsku z kurczaczka :grinka: niezbyt starego :grinka: :grinka: :grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, o 12:03 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2332
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
Grzechu napisał(a):
No nie poznaję kolegi


Spoko spoko Grzesiu, nie jest ze mna aż tak źle tylko pisać mi się nie chciało i zrobiłem ctrl+c i ctrl+v z orygianłu.

Darek napisał(a):
Popieram i dorzucam goloneczkę po bawarsku z kurczaczka


A to tutaj zaproponuję w nawiązaniu no tematu który założyłem wcześniej goloneczką wędzoną. Rewelka. Pekluje się to w zalewie przez tydzień a później 4-5 godzin wędzenia i miód w gębie.

Dla chętnych przepis na zalewę:
Na 5 kg golonek
2.5 litra wody, 10 łyżek soli, łyżka cukru, 3 ząbki czosnku, 15 ziaren ziela i pieprzu, kilka goździków, wedle własnego uznania zioła wszelki. Wszystko do gara, gotujemy i moczymy te golonki koło tygodnia.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, o 12:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 września 2006, o 01:25
Posty: 1454
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Uwierzcie mi golonki krzyżaka robione w zupełnie iiny sposób są rewelacyjne. Jadałem różne i mogę śmiało powiedzieć jego są najlepsze.

_________________
"They got money for wars but can't feed the poor" T. Shakur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, o 13:11 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
kadzimiedz napisał(a):
Uwierzcie mi golonki krzyżaka robione w zupełnie iiny sposób są rewelacyjne


Ja do póki nie spróbuję, to nie uwierzę, wiem prosty chłop jestem :grinka: :grinka: :grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.