Ktoś kiedyś się ze mną tutaj spierał, że ten dział forum e-kwidzyn ma się dobrze a wcale tak nie jest
. Chyba w podświadomośći dałem sobie za cel go trochę rozruszać.
W związku z powyższym przepis na niedzielny obiad
Przepis jest zaczerpnięty ze strony Pascala Brodnickiego ale sprawdzony przeze mnie i moją familię wiele razy.
Kurczak po prowansalsku pieczony na puszce piwa.
Produkty potrzebne do przepisu:
1 cały (ok. 1,2 kg) kurczak
1 puszka piwa
marynata:
5 gałązek świeżego tymianku
2 łyżki suszonego estragonu (a jeszcze lepiej świeżego)
3 do 4 gałązek świeżej bazylii
2 gałązki rozmarynu
6 ząbków czosnku
200 ml oliwy z oliwek
60 ml białego wina
60 ml octu winnego
Głównym elementem tego dania jest puszka piwa (ważne: nie chodzi o butelkę, tylko o puszkę!) Zamiast piwa można wykorzystać jakiś inny puszkowany napój gazowany, na przykład colę. Procedura postępowania jest taka, że kurczę nadziane na otwartą puszkę z płynem stawia się w piekarniku na sztorc. Wysoka temperatura sprawia, że piwo paruje wewnątrz ptaka, dzięki czemu jest on niesamowicie soczysty. Palce lizać.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 1 godz. 30 min.
Czas marynowania: 2 godziny (a najlepiej całą noc)
Dla 4 osób
Jak to zrobić:
1. Marynata to prosta sprawa: z tymianku i estragonu obrywasz listki (gałązki idą do śmieci). Jeśli chodzi o bazylię, to zużywasz ją razem z łodyżkami, które są bardzo aromatyczne. Wrzuć wszystkie składniki do robota kuchennego z ostrzem. Miksuj, aż marynata będzie miała jednolitą konsystencję.
2. Umyj i osusz kurczaka. Rozetnij nożem skórę wzdłuż szyjki i wytnij ją, pozostawiając skórę.
3. Zanurz kurczę w marynacie (najlepiej w misce) tak, żeby pokrył się nią w całości. Owiń miskę z mięsem folią i włóż na noc do lodówki. (Jeśli nie masz tyle czasu, to odczekaj co najmniej dwie godziny.)
4. Podgrzej piekarnik do 180 stopni C.
5. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (ok. 1/4 zawartości).
6. Teraz nadziej kurczaka na puszkę, tak jakbyś go sadzał na stołku. Dzięki temu kurczę w pozycji pionowej powinno ładnie stać i się nie przewracać.
7. Postaw kurczaka w piekarniku na blasze i sprawdź, czy stoi stabilnie.
8. Podczas pieczenia, co jakiś czas smaruj ptaka marynatą za pomocą pędzla.
9. Stan upieczenia kurczęcia sprawdzamy, głęboko nakłuwając mu udo wykałaczką. Jeśli wypływający tłuszcz będzie bez krwi - wtedy kurczak jest gotowy.
10. Wyjmij kurczaka z pieca, tak by puszka ciągle pozostała w pionie. Odstaw na 15 minut.
11. Za pomocą czystej ściereczki podnieś delikatnie kurczaka i wyjmij puszkę. Uważaj by się nie poparzyć.
12. Pokrój na kawałki i podawaj.
Jako dodatek do tego kurczaka zawsze sotsuje
sałatkę bałkańską tegoż samego autora.
Produkty potrzebne do przepisu:
2 łyżki oliwy z oliwek
6 średnich cebul
1 kg młodych ziemniaczków
4 plasterki bekonu
1/2 pęczka szczypiorku
sos:
250 g majonezu
1 łyżka ostrej musztardy Dijon (może być sarepska)
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki śmietany kwaśnej
Jak to zrobić:
1. Posiekaj cebulę.
2. Na głęboką patelnię wlej oliwę i wsyp cebulę, zanim tłuszcz się rozgrzeje. Smaż kilka minut.
3. Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj). Pokrój je w drobną kostkę i gotuj przez 10 minut we wrzącej, posolonej wodzie.
4. Następnie odcedź i zahartuj pod zimną wodą, aż się ostudzą z wierzchu.
5. Usuń z boczku wszelkie chrząstki i kostki, pokrój w cienkie plasterki i dodaj go do smażącej się cebuli.
6. Cebulę z boczkiem przełóż do miski. Wsyp ziemniaki, posiekany szczypiorek (możesz zostawić kilka gałązek do dekoracji) i wszystko wymieszaj.
7. Aby zrobić sos: dokładnie wymieszaj majonez z musztardą, sokiem z cytryny, śmietaną, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
8. Wlej połowę sosu do sałatki i znów zamieszaj. Resztę sosu przelej do osobnej miseczki, którą postawisz później na stole (z myślą o gościach, którzy lubią więcej sosu naturalnie).
9. Zawiń miskę z sałatką w folię kuchenną i wstaw do lodówki.