Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mieszanka po Kwidzyńsku
PostNapisane: 30 września 2008, o 15:18 
Offline

Dołączył(a): 10 czerwca 2008, o 08:04
Posty: 16
Lokalizacja: Susz
Płeć: Mężczyzna
Być może kogoś to zainteresuję. Spotkałem się z częstym używaniem na dolnym śląsku nazwy "MIESZANKA PO KWIDZYŃSKU" w stosunku do pewnego trunku na ktory przepis za chwilę podam. Pewna pani, babcia mojego kolegi pewnego dnia zapytała" napijesz się mieszanki po Kwidzyńsku? ja oczywiście jako kulturalny gośc :grinka: nieodmówiłem. Byłem bardzo zaskoczony nazwą.oto receptura...

100ml ciemnego piwa
100ml rumu
100ml kwasu chlebowego
5 kropel z cytryny

Smak trzeba polubić, ale nie jest najgorszy

_________________
Poprostu ja


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, o 15:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 kwietnia 2008, o 08:58
Posty: 964
Lokalizacja: Włocławek
Płeć: Mężczyzna
Muszę zapamiętać ,tylko skąd kwas chlebowy .

_________________
To wszystko nic , na przeciw wieczności .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, o 15:23 
Offline

Dołączył(a): 10 czerwca 2008, o 08:04
Posty: 16
Lokalizacja: Susz
Płeć: Mężczyzna
w sklepie spożywczym popytaj ,kwas może mieć zamiennik i jest nim podpiwek oba napoję są musujące

a najlepsze jest to że smak podobny jest do whisky z colą i cytryną

_________________
Poprostu ja


Ostatnio edytowano 30 września 2008, o 18:20 przez podróżnik21, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, o 15:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 września 2007, o 12:25
Posty: 3435
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Kobieta
Smak może być i najgorszy. Ważne, że nasz, kwidzyński :-D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2008, o 07:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 listopada 2006, o 22:21
Posty: 1001
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Kobieta
Mirrr napisał(a):
tylko skąd kwas chlebowy
- jest dostępny w sklepach bez problemu. Przynajmniej latem i przynajmniej na Mazowszu ;-)

_________________
Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu....
W. Myśliwski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2008, o 08:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwietnia 2007, o 00:14
Posty: 1798
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
agniesz-ka napisał(a):
Mirrr napisał(a):
tylko skąd kwas chlebowy
- jest dostępny w sklepach bez problemu. Przynajmniej latem i przynajmniej na Mazowszu ;-)


W Kwidzynie też, np w warzywniaku przy ul. Toruńskiej. Ale również natknąłem się na niego w którymś z marketów, tylko nie pamiętam w którym :oops:

_________________
Gdy tak wspominam ten miniony czas
Jak dobrze że to nie poszło w las
Dużo bym dał by przeżyć to znów
Wehikuł czasu - to byłby cud


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2008, o 08:47 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 stycznia 2007, o 11:28
Posty: 274
Lokalizacja: Rakowiec
Płeć: Mężczyzna
Cytuj:
nie pamiętam w którym


np. "U Ewy"

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie,
jeżeli nie ma rozwiązania, to nie ma problemu (znalezione w sieci).


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2008, o 19:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 kwietnia 2008, o 08:58
Posty: 964
Lokalizacja: Włocławek
Płeć: Mężczyzna
Właśnie zapytałem moją lepszą połowę ( Ewa ) , ale stwierdziła że to tylko w Rosji .

_________________
To wszystko nic , na przeciw wieczności .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2008, o 20:17 
Offline

Dołączył(a): 10 kwietnia 2006, o 08:44
Posty: 7167
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Mirrr napisał(a):
stwierdziła że to tylko w Rosji .


Niestety to prawda. U nas można dostać jedynie chłam kwasochlebowo-podobny. Powód? Kwasu chlebowego się nie pasteryzuje. Ma trwałość 3-4 dni. Na wschodzie (nie tylko w Rosji) latem sprzedaje się go z dużych beczek na kołach. Ostatni raz smakowałem (w dużych ilościach) w Bałtijsku. Oczywiście z beczki.

_________________
Kwidzynopedia - nasza encyklopedia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2008, o 20:22 
kwasu chlebowego używa się do robienia żurku? jeśli tak, to moja babcia robi go w dużej ilości średnio 2-3 razy wciągu miesiąca :-)


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2008, o 20:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 listopada 2006, o 22:21
Posty: 1001
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Kobieta
To raczej dwie inne ciecze. Na żurek robi się zakwas... I tego raczej pić sie nie da "na żywca". Robi się go chyba na mące żytniej. A kwas chlebowy to napitek przygotowywany właśnie do picia na chlebie razowym.... Chyba jestem blisko prawdy ;)

_________________
Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu....
W. Myśliwski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2008, o 21:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 czerwca 2007, o 08:11
Posty: 1122
Lokalizacja: kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
I słusznie Agnieszka prawisz. Różnica pomiędzy kwasem a zakwasem taka sama jak pomiędzy węglem kamiennym a kamieniem węgielnym. :)

Za wikipedią ; "Jest otrzymywany przez alkoholową i kwaśną fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą"

Da zakwasu na żur ,cukru oraz drożdży nie dodaję.

_________________
Żyjemy w czasach, w których tylko głupców traktuje się poważnie.

— Oscar Wilde


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2008, o 21:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 marca 2006, o 11:13
Posty: 3425
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
warzek napisał(a):
jak pomiędzy węglem kamiennym a kamieniem węgielnym. :)


Abstrahując, taka sama jak pomiędzy:

"Szczaniem w piwnicy, jak piciem w Szczawnicy"
lub
"Organizmem onanisty, a onanizmem organisty"

Porcellus - miłośnik kwasu chlebowego

_________________
Forum jest jak bagno,
kilku nie kuma, reszta rechocze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2008, o 14:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 listopada 2006, o 22:21
Posty: 1001
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Kobieta
warzek napisał(a):
Różnica pomiędzy kwasem a zakwasem taka sama jak pomiędzy węglem kamiennym a kamieniem węgielnym.
- zakwas trzeba przerobić, to cos takiego jak surowy surowiec :-D :-D :-D

_________________
Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu....
W. Myśliwski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2008, o 19:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 października 2007, o 20:01
Posty: 15
Lokalizacja: NMO
Płeć: Mężczyzna
Piwo ciemne to porter, czy lżejsze typu "irlandzkiego"?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.