Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

Mieszanka po Kwidzyńsku
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=4160
Strona 1 z 2

Autor:  podróżnik21 [ 30 września 2008, o 15:18 ]
Tytuł:  Mieszanka po Kwidzyńsku

Być może kogoś to zainteresuję. Spotkałem się z częstym używaniem na dolnym śląsku nazwy "MIESZANKA PO KWIDZYŃSKU" w stosunku do pewnego trunku na ktory przepis za chwilę podam. Pewna pani, babcia mojego kolegi pewnego dnia zapytała" napijesz się mieszanki po Kwidzyńsku? ja oczywiście jako kulturalny gośc :grinka: nieodmówiłem. Byłem bardzo zaskoczony nazwą.oto receptura...

100ml ciemnego piwa
100ml rumu
100ml kwasu chlebowego
5 kropel z cytryny

Smak trzeba polubić, ale nie jest najgorszy

Autor:  Mirrr [ 30 września 2008, o 15:20 ]
Tytuł: 

Muszę zapamiętać ,tylko skąd kwas chlebowy .

Autor:  podróżnik21 [ 30 września 2008, o 15:23 ]
Tytuł: 

w sklepie spożywczym popytaj ,kwas może mieć zamiennik i jest nim podpiwek oba napoję są musujące

a najlepsze jest to że smak podobny jest do whisky z colą i cytryną

Autor:  Rachel [ 30 września 2008, o 15:27 ]
Tytuł: 

Smak może być i najgorszy. Ważne, że nasz, kwidzyński :-D

Autor:  agniesz-ka [ 1 października 2008, o 07:59 ]
Tytuł: 

Mirrr napisał(a):
tylko skąd kwas chlebowy
- jest dostępny w sklepach bez problemu. Przynajmniej latem i przynajmniej na Mazowszu ;-)

Autor:  Großvater [ 1 października 2008, o 08:03 ]
Tytuł: 

agniesz-ka napisał(a):
Mirrr napisał(a):
tylko skąd kwas chlebowy
- jest dostępny w sklepach bez problemu. Przynajmniej latem i przynajmniej na Mazowszu ;-)


W Kwidzynie też, np w warzywniaku przy ul. Toruńskiej. Ale również natknąłem się na niego w którymś z marketów, tylko nie pamiętam w którym :oops:

Autor:  marmeg [ 1 października 2008, o 08:47 ]
Tytuł: 

Cytuj:
nie pamiętam w którym


np. "U Ewy"

Autor:  Mirrr [ 2 października 2008, o 19:49 ]
Tytuł: 

Właśnie zapytałem moją lepszą połowę ( Ewa ) , ale stwierdziła że to tylko w Rosji .

Autor:  Piotr_J [ 2 października 2008, o 20:17 ]
Tytuł: 

Mirrr napisał(a):
stwierdziła że to tylko w Rosji .


Niestety to prawda. U nas można dostać jedynie chłam kwasochlebowo-podobny. Powód? Kwasu chlebowego się nie pasteryzuje. Ma trwałość 3-4 dni. Na wschodzie (nie tylko w Rosji) latem sprzedaje się go z dużych beczek na kołach. Ostatni raz smakowałem (w dużych ilościach) w Bałtijsku. Oczywiście z beczki.

Autor:  nowm [ 2 października 2008, o 20:22 ]
Tytuł: 

kwasu chlebowego używa się do robienia żurku? jeśli tak, to moja babcia robi go w dużej ilości średnio 2-3 razy wciągu miesiąca :-)

Autor:  agniesz-ka [ 2 października 2008, o 20:30 ]
Tytuł: 

To raczej dwie inne ciecze. Na żurek robi się zakwas... I tego raczej pić sie nie da "na żywca". Robi się go chyba na mące żytniej. A kwas chlebowy to napitek przygotowywany właśnie do picia na chlebie razowym.... Chyba jestem blisko prawdy ;)

Autor:  warzek [ 2 października 2008, o 21:02 ]
Tytuł: 

I słusznie Agnieszka prawisz. Różnica pomiędzy kwasem a zakwasem taka sama jak pomiędzy węglem kamiennym a kamieniem węgielnym. :)

Za wikipedią ; "Jest otrzymywany przez alkoholową i kwaśną fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą"

Da zakwasu na żur ,cukru oraz drożdży nie dodaję.

Autor:  Porcellus [ 2 października 2008, o 21:47 ]
Tytuł: 

warzek napisał(a):
jak pomiędzy węglem kamiennym a kamieniem węgielnym. :)


Abstrahując, taka sama jak pomiędzy:

"Szczaniem w piwnicy, jak piciem w Szczawnicy"
lub
"Organizmem onanisty, a onanizmem organisty"

Porcellus - miłośnik kwasu chlebowego

Autor:  agniesz-ka [ 3 października 2008, o 14:27 ]
Tytuł: 

warzek napisał(a):
Różnica pomiędzy kwasem a zakwasem taka sama jak pomiędzy węglem kamiennym a kamieniem węgielnym.
- zakwas trzeba przerobić, to cos takiego jak surowy surowiec :-D :-D :-D

Autor:  Anrep [ 3 października 2008, o 19:10 ]
Tytuł: 

Piwo ciemne to porter, czy lżejsze typu "irlandzkiego"?

Strona 1 z 2 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/