Forum e-kwidzyn.pl http://forum.e-kwidzyn.pl/ |
|
Mieszanka po Kwidzyńsku http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=4160 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | podróżnik21 [ 30 września 2008, o 15:18 ] |
Tytuł: | Mieszanka po Kwidzyńsku |
Być może kogoś to zainteresuję. Spotkałem się z częstym używaniem na dolnym śląsku nazwy "MIESZANKA PO KWIDZYŃSKU" w stosunku do pewnego trunku na ktory przepis za chwilę podam. Pewna pani, babcia mojego kolegi pewnego dnia zapytała" napijesz się mieszanki po Kwidzyńsku? ja oczywiście jako kulturalny gośc nieodmówiłem. Byłem bardzo zaskoczony nazwą.oto receptura... 100ml ciemnego piwa 100ml rumu 100ml kwasu chlebowego 5 kropel z cytryny Smak trzeba polubić, ale nie jest najgorszy |
Autor: | Mirrr [ 30 września 2008, o 15:20 ] |
Tytuł: | |
Muszę zapamiętać ,tylko skąd kwas chlebowy . |
Autor: | podróżnik21 [ 30 września 2008, o 15:23 ] |
Tytuł: | |
w sklepie spożywczym popytaj ,kwas może mieć zamiennik i jest nim podpiwek oba napoję są musujące a najlepsze jest to że smak podobny jest do whisky z colą i cytryną |
Autor: | Rachel [ 30 września 2008, o 15:27 ] |
Tytuł: | |
Smak może być i najgorszy. Ważne, że nasz, kwidzyński |
Autor: | agniesz-ka [ 1 października 2008, o 07:59 ] |
Tytuł: | |
Mirrr napisał(a): tylko skąd kwas chlebowy - jest dostępny w sklepach bez problemu. Przynajmniej latem i przynajmniej na Mazowszu
|
Autor: | Großvater [ 1 października 2008, o 08:03 ] |
Tytuł: | |
agniesz-ka napisał(a): Mirrr napisał(a): tylko skąd kwas chlebowy - jest dostępny w sklepach bez problemu. Przynajmniej latem i przynajmniej na Mazowszu W Kwidzynie też, np w warzywniaku przy ul. Toruńskiej. Ale również natknąłem się na niego w którymś z marketów, tylko nie pamiętam w którym |
Autor: | marmeg [ 1 października 2008, o 08:47 ] |
Tytuł: | |
Cytuj: nie pamiętam w którym
np. "U Ewy" |
Autor: | Mirrr [ 2 października 2008, o 19:49 ] |
Tytuł: | |
Właśnie zapytałem moją lepszą połowę ( Ewa ) , ale stwierdziła że to tylko w Rosji . |
Autor: | Piotr_J [ 2 października 2008, o 20:17 ] |
Tytuł: | |
Mirrr napisał(a): stwierdziła że to tylko w Rosji .
Niestety to prawda. U nas można dostać jedynie chłam kwasochlebowo-podobny. Powód? Kwasu chlebowego się nie pasteryzuje. Ma trwałość 3-4 dni. Na wschodzie (nie tylko w Rosji) latem sprzedaje się go z dużych beczek na kołach. Ostatni raz smakowałem (w dużych ilościach) w Bałtijsku. Oczywiście z beczki. |
Autor: | nowm [ 2 października 2008, o 20:22 ] |
Tytuł: | |
kwasu chlebowego używa się do robienia żurku? jeśli tak, to moja babcia robi go w dużej ilości średnio 2-3 razy wciągu miesiąca |
Autor: | agniesz-ka [ 2 października 2008, o 20:30 ] |
Tytuł: | |
To raczej dwie inne ciecze. Na żurek robi się zakwas... I tego raczej pić sie nie da "na żywca". Robi się go chyba na mące żytniej. A kwas chlebowy to napitek przygotowywany właśnie do picia na chlebie razowym.... Chyba jestem blisko prawdy |
Autor: | warzek [ 2 października 2008, o 21:02 ] |
Tytuł: | |
I słusznie Agnieszka prawisz. Różnica pomiędzy kwasem a zakwasem taka sama jak pomiędzy węglem kamiennym a kamieniem węgielnym. Za wikipedią ; "Jest otrzymywany przez alkoholową i kwaśną fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą" Da zakwasu na żur ,cukru oraz drożdży nie dodaję. |
Autor: | Porcellus [ 2 października 2008, o 21:47 ] |
Tytuł: | |
warzek napisał(a): jak pomiędzy węglem kamiennym a kamieniem węgielnym.
Abstrahując, taka sama jak pomiędzy: "Szczaniem w piwnicy, jak piciem w Szczawnicy" lub "Organizmem onanisty, a onanizmem organisty" Porcellus - miłośnik kwasu chlebowego |
Autor: | agniesz-ka [ 3 października 2008, o 14:27 ] |
Tytuł: | |
warzek napisał(a): Różnica pomiędzy kwasem a zakwasem taka sama jak pomiędzy węglem kamiennym a kamieniem węgielnym. - zakwas trzeba przerobić, to cos takiego jak surowy surowiec
|
Autor: | Anrep [ 3 października 2008, o 19:10 ] |
Tytuł: | |
Piwo ciemne to porter, czy lżejsze typu "irlandzkiego"? |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |