Forum e-kwidzyn.pl http://forum.e-kwidzyn.pl/ |
|
piwo domowe http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=6957 |
Autor: | garczek [ 5 marca 2010, o 10:09 ] |
Tytuł: | piwo domowe |
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i chciałby się podzielić? Ja na razie nawrzyłem(nie mylić z naważyłem) jedną porcję z gotowca(brew kit) i chciałbym się nauczyć czegoś nowego. I jeszcze jedno, lista chętnych na degustację jest zamknięta. |
Autor: | Darek [ 5 marca 2010, o 10:53 ] |
Tytuł: | |
Cytuj: I jeszcze jedno, lista chętnych na degustację jest zamknięta.
Dzisiaj pierwsza fatalna informacja Odziedziczyłem po Ojcu trochę książek, pamiętam że w jednej z nich było coś o piwie i podpiwku, jak odszukam to zaprezentuję w Twoim wątku |
Autor: | Mirrr [ 5 marca 2010, o 13:16 ] |
Tytuł: | |
W tesko widziałem zestaw do somodzielnego ważenia piwa .Butla korek jakiś woreczek z akcesoriami i pojemnik ze słodem .Cena około 3 zł za litr - całość na 25 litrów . |
Autor: | canario [ 5 marca 2010, o 13:18 ] |
Tytuł: | |
http://browamator.pl/ tyle w temacie |
Autor: | garczek [ 5 marca 2010, o 14:33 ] |
Tytuł: | |
Mirrr napisał(a): W tesko widziałem zestaw do somodzielnego ważenia piwa .Butla korek jakiś woreczek z akcesoriami i pojemnik ze słodem .Cena około 3 zł za litr - całość na 25 litrów . a jakim mieście, bo tesco tescowi nie równe, Darek napisał(a): Odziedziczyłem po Ojcu trochę książek, pamiętam że w jednej z nich było coś o piwie i podpiwku, jak odszukam to zaprezentuję w Twoim wątku bardzo chętnie się zapoznam canario napisał(a): http://browamator.pl/ tyle w temacie
tam już szukałem, może ktoś z forumowiczów warzy, bym się wymienił, zawartością i doświadczeniem w Poznaniu,Warszawie i innych duuużych miastach są organizowane pokazy warzenia, może kiedyś się na taki wybiorę |
Autor: | Piotr_J [ 5 marca 2010, o 15:13 ] |
Tytuł: | |
garczek, tu masz naszego forumowego specjalistę od trunków nie tylko piwnych: http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?t=815 Łoj, skosztowałbym takiego domowego. |
Autor: | Rachel [ 5 marca 2010, o 15:17 ] |
Tytuł: | |
garczek, zbieraj się i jedź. Parpary (koło Sztumu) czekają http://www.parpary.pl/ Warsztaty piwowarów z niespodzianką 5, 6 i 7 marca to dni Warsztatów Domowego Piwowarstwa zorganizowanych w Parparach wraz z Wielką Konfraternią Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła |
Autor: | Darek [ 7 marca 2010, o 18:08 ] | ||
Tytuł: | |||
Słowo się rzekło trzeba było się przyłożyć, przepisy pochodzą z książki pt. Chemia praktyczna dla wszystkich wydanej trzy lata po moich narodzinach PIWA Piwo jest to napój otrzymany przez fermentację alkoholową, wodnego wyciągu słodowego (brzeczki) i wyciągów chmielowych. Dzięki zawartości dwutlenku węgla i przyjemnej goryczce chmielowej, piwo ma własności orzeźwiające i zaspokajające pragnienie. Jest napojem odżywczym ze względu na dużą zawartość witamin oraz własności pobudzające wydzielanie soków trawiennych. Ze względu na barwę rozróżniamy piwo jasne i ciemne. Rodzaj piwa zależy od typu użytego słodu. Piwo ciemne otrzymuje się ze słodu ciemnego, jasne — ze słodu jasnego. Ogólny opis metod y. Oczyszczone dobrze ziarno jęczmienne moczy się w miękkiej wodzie od 2 do 4 dni, w zależności od suchości ziarna (najczęściej 3 dni). Namoczone ziarno poddaje się kiełkowaniu (słodowaniu). W tym celu ziarno rozsypuje się na tacach w warstwie grubości około 10—15 cm, a w czasie kiełkowania kilkakrotnie miesza. Zależnie od temperatury kiełkowania i suszenia słodu otrzymuje się słód jasny lub ciemny. Słód jasny odznacza się jasną barwą. Jęczmień użyty do wytworzenia tego słodu ma niską zawartość białka i moczy się go krócej. Proces kiełkowania prowadzi się w temp. 14 — 19°C w ciągu 24 godz, przez co wytwarza się więcej enzymów potrzebnych do scukrzenia brzeczki i osiągnięcia wysokiego stopnia odfermentowania. Słód suszy się w ciągu 24 godz w temp. 30 — 35°C przy silnej wentylacji, dzięki czemu barwa słodu pozostaje jasna. Pod koniec suszenia temperaturę podnosi się do 80°C. Ciemne słody wytwarza się z jęczmienia bogatego w białko i moczonego dłużej. Słodowanie prowadzi się w temp. 18 — 22°C w ciągu 1 — 2 dni. Zawartość w słodzie enzymów jest mniejsza, dzięki czemu otrzymuje się mniej scukrzony słód i niższy stopień odfermentowania. Suszenie słodu prowadzi się w temp. 60°C w ciągu 2 dni, uzyskując ciemną barwę słodu. Pod koniec suszenia temperaturę podnosi się do 105°C. Słód należy suszyć w piekarniku rozsypując go na sitach. Warstwa słodu ciemnego powinna wynosić 20 — 25 cm, słodu jasnego 15 — 20 cm. Po wysuszeniu słód rozdrabnia się w młynku w celu uzyskania większej powierzchni działania enzymów na składniki słodu. Następnym procesem jest warzenie. Ma ono na celu przeprowadzenie nierozpuszczalnej skrobi w rozpuszczalny cukier słodowy — maltozę (scukrzenie skrobi) i białka w stan rozpuszczalny (hydroliza białek i skrobi pod działaniem enzymów). W tym celu do naczynia z wodą wsypuje się rozdrobniony słód, miesza dokładnie i otrzymany zacier ogrzewa się stopniowo do wrzenia. Brzeczkę ogrzewa się przez ok. 2 — 3 godz. Następnie oddziela się części stałe słodu (młóto), dodaje się chmielu i gotuje całość około 1,5 godz w celu dokładnego wyekstrahowania chmielu i zagęszczenia brzeczki. Aby uzyskać piwo mocne, brzeczkę należy bardziej zagęścić. Po zakończeniu gotowania brzeczkę cedzi się i ochładza do temperatury ok. 5°C. Następnie dodaje się drożdży w postaci matki drożdżowej). Na-czynie fermentacyjne przechowuje się przez cały czas w chłodnym po-mieszczeniu (piwnicy). Czas fermentacji wynosi od 6 do 10 dni. Rozróżnia się fermentację górną i dolną. Fermentacja górna zachodzi w temp. 10 — 15°C i charakteryzuje ją szybki przebieg. Drożdże zbierają się na powierzchni brzeczki w wytworzonej pianie i noszą nazwę drożdży fermentacji górnej. Fermentacja dolna zachodzi w temp. 5 — 10°C i dlatego przebiega znacznie wolniej. Drożdże osadzają się na dnie naczynia fermentacyjnego i dlatego nazywane są drożdżami fermentacji dolnej. Po sklarowaniu się piwa i osadzeniu drożdży piwo obciąga się i pod-daje leżakowaniu (dojrzewaniu). Czas leżakowania trwa od kilku do kilkunastu tygodni, po czym piwo obciąga się do butelek. Przepis 260. Piwo ze słodu Na 2 kg słodu jęczmiennego bierze się 10 litrów wody, 5 dkg chmielu i 2 dkg drożdży. Piwo ciemne z kawy słodowej Do naczynia emaliowanego wlewa się 10 litrów wody, wsypuje 0,5 kg kawy słodowej i gotuje w ciągu 1 godz. Następnie dodaje się 10 g chmielu oraz 40 dkg cukru i gotuje jeszcze przez 20 minut. Zawartość naczynia studzi się do temperatury pokojowej. Z niewielką ilością otrzymanego roztworu miesza się 10 g drożdży, wlewa do naczynia i pozostawia w spokoju do następnego ,dnia. Po upływie tego czasu roztwór cedzi się przez gęste płótno i rozlewa do butelek. Butelki powinny być zamykane hermetycznie, ewentualnie zakorkowane zwykłymi korkami, które należy prze-wiązać sznurkiem lub drutem. Butelki przechowuje się w chłodnym miejscu. Piwo po kilku dniach jest gotowe do użytku. Wskutek zachodzącego w butelkach procesu fermentacji wytwarza się gaz (dwutlenek węgla) i piwo po otworzeniu butelki pieni się. Piwo miodowe 1,2 kg miodu gotuje się z 9 litrami wody w ciągu pół godziny dolewając tyle wody na miejsce odparowanej, aby po odszumowaniu otrzymać 10 litrów. Do brzeczki wkłada się woreczek zawierający 2 dkg chmielu i gotuje dalej przez 20 — 30 min. Do litra ostudzonej brzeczki wsypuje się pół łyżeczki drożdży i pozostawia w ciepłym miejscu na kilka godzin. Następnie brzeczkę zlewa się do gąsiora, dodaje rozmnożone drożdże, gąsior obwiązuje muślinem i stawia w ciepłym miejscu. Fermentacja burzliwa kończy się po upływie 3 — 5 dni. Po upływie tego czasu gąsior przenosi się do piwnicy. Następnie po kilku dniach piwo obciąga się do butelek.
|
Autor: | garczek [ 7 marca 2010, o 20:56 ] |
Tytuł: | |
Rachel napisał(a): garczek, zbieraj się i jedź. Parpary (koło Sztumu) czekają
http://www.parpary.pl/ Warsztaty piwowarów z niespodzianką 5, 6 i 7 marca to dni Warsztatów Domowego Piwowarstwa zorganizowanych w Parparach wraz z Wielką Konfraternią Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła kurde, kurde za późno się dowiedziałem bo bym pojechał, swoją drogą był ktoś w tych Parparach? Darek dzięki za trochę literatury. A wątek Marcusa kiedyś czytałem, robię podobnie jak on.. |
Strefa czasowa: UTC + 1 | |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |