Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

piwo domowe
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=6957

Autor:  garczek [ 5 marca 2010, o 10:09 ]
Tytuł:  piwo domowe

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i chciałby się podzielić?
Ja na razie nawrzyłem(nie mylić z naważyłem) jedną porcję z gotowca(brew kit) i chciałbym się nauczyć czegoś nowego.

I jeszcze jedno, lista chętnych na degustację jest zamknięta.

Autor:  Darek [ 5 marca 2010, o 10:53 ]
Tytuł: 

Cytuj:
I jeszcze jedno, lista chętnych na degustację jest zamknięta.


Dzisiaj pierwsza fatalna informacja :evil:

Odziedziczyłem po Ojcu trochę książek, pamiętam że w jednej z nich było coś o piwie i podpiwku, jak odszukam to zaprezentuję w Twoim wątku :-)

Autor:  Mirrr [ 5 marca 2010, o 13:16 ]
Tytuł: 

W tesko widziałem zestaw do somodzielnego ważenia piwa .Butla korek jakiś woreczek z akcesoriami i pojemnik ze słodem .Cena około 3 zł za litr - całość na 25 litrów .

Autor:  canario [ 5 marca 2010, o 13:18 ]
Tytuł: 

http://browamator.pl/ tyle w temacie :)

Autor:  garczek [ 5 marca 2010, o 14:33 ]
Tytuł: 

Mirrr napisał(a):
W tesko widziałem zestaw do somodzielnego ważenia piwa .Butla korek jakiś woreczek z akcesoriami i pojemnik ze słodem .Cena około 3 zł za litr - całość na 25 litrów .


a jakim mieście, bo tesco tescowi nie równe,

Darek napisał(a):
Odziedziczyłem po Ojcu trochę książek, pamiętam że w jednej z nich było coś o piwie i podpiwku, jak odszukam to zaprezentuję w Twoim wątku :-)


bardzo chętnie się zapoznam

canario napisał(a):
http://browamator.pl/ tyle w temacie :)


tam już szukałem, może ktoś z forumowiczów warzy, bym się wymienił, zawartością ;) i doświadczeniem

w Poznaniu,Warszawie i innych duuużych miastach są organizowane pokazy warzenia, może kiedyś się na taki wybiorę

Autor:  Piotr_J [ 5 marca 2010, o 15:13 ]
Tytuł: 

garczek, tu masz naszego forumowego specjalistę od trunków nie tylko piwnych:
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?t=815

Łoj, skosztowałbym takiego domowego. :-)

Autor:  Rachel [ 5 marca 2010, o 15:17 ]
Tytuł: 

garczek, zbieraj się i jedź. Parpary (koło Sztumu) czekają
http://www.parpary.pl/
Warsztaty piwowarów z niespodzianką
5, 6 i 7 marca to dni Warsztatów Domowego Piwowarstwa zorganizowanych w Parparach wraz z Wielką Konfraternią Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła

Autor:  Darek [ 7 marca 2010, o 18:08 ]
Tytuł: 

Słowo się rzekło trzeba było się przyłożyć, przepisy pochodzą z książki pt. Chemia praktyczna dla wszystkich wydanej trzy lata po moich narodzinach :grinka:


PIWA
Piwo jest to napój otrzymany przez fermentację alkoholową, wodnego wyciągu słodowego (brzeczki) i wyciągów chmielowych. Dzięki

zawartości dwutlenku węgla i przyjemnej goryczce chmielowej, piwo ma własności orzeźwiające i zaspokajające pragnienie. Jest

napojem odżywczym ze względu na dużą zawartość witamin oraz własności pobudzające wydzielanie soków trawiennych.
Ze względu na barwę rozróżniamy piwo jasne i ciemne. Rodzaj piwa zależy od typu użytego słodu. Piwo ciemne otrzymuje się ze słodu

ciemnego, jasne — ze słodu jasnego.
Ogólny opis metod y. Oczyszczone dobrze ziarno jęczmienne moczy się w miękkiej wodzie od 2 do 4 dni, w zależności od suchości

ziarna (najczęściej 3 dni). Namoczone ziarno poddaje się kiełkowaniu (słodowaniu). W tym celu ziarno rozsypuje się na tacach w

warstwie grubości około 10—15 cm, a w czasie kiełkowania kilkakrotnie miesza. Zależnie od temperatury kiełkowania i suszenia słodu

otrzymuje się słód jasny lub ciemny.

Słód jasny odznacza się jasną barwą. Jęczmień użyty do wytworzenia tego słodu ma niską zawartość białka i moczy się go krócej.

Proces kiełkowania prowadzi się w temp. 14 — 19°C w ciągu 24 godz, przez co wytwarza się więcej enzymów potrzebnych do scukrzenia

brzeczki i osiągnięcia wysokiego stopnia odfermentowania. Słód suszy się w ciągu 24 godz w temp. 30 — 35°C przy silnej wentylacji,

dzięki czemu barwa słodu pozostaje jasna. Pod koniec suszenia temperaturę podnosi się do 80°C.
Ciemne słody wytwarza się z jęczmienia bogatego w białko i moczonego dłużej. Słodowanie prowadzi się w temp. 18 — 22°C w ciągu 1

— 2 dni. Zawartość w słodzie enzymów jest mniejsza, dzięki czemu otrzymuje się mniej scukrzony słód i niższy stopień

odfermentowania. Suszenie słodu prowadzi się w temp. 60°C w ciągu 2 dni, uzyskując ciemną barwę słodu. Pod koniec suszenia

temperaturę podnosi się do 105°C.
Słód należy suszyć w piekarniku rozsypując go na sitach. Warstwa słodu ciemnego powinna wynosić 20 — 25 cm, słodu jasnego 15 —

20 cm. Po wysuszeniu słód rozdrabnia się w młynku w celu uzyskania większej powierzchni działania enzymów na składniki słodu.
Następnym procesem jest warzenie. Ma ono na celu przeprowadzenie nierozpuszczalnej skrobi w rozpuszczalny cukier słodowy —

maltozę (scukrzenie skrobi) i białka w stan rozpuszczalny (hydroliza białek i skrobi pod działaniem enzymów).
W tym celu do naczynia z wodą wsypuje się rozdrobniony słód, miesza dokładnie i otrzymany zacier ogrzewa się stopniowo do wrzenia.

Brzeczkę ogrzewa się przez ok. 2 — 3 godz. Następnie oddziela się części stałe słodu (młóto), dodaje się chmielu i gotuje całość około

1,5 godz w celu dokładnego wyekstrahowania chmielu i zagęszczenia brzeczki. Aby uzyskać piwo mocne, brzeczkę należy bardziej

zagęścić.
Po zakończeniu gotowania brzeczkę cedzi się i ochładza do temperatury ok. 5°C. Następnie dodaje się drożdży w postaci matki

drożdżowej). Na-czynie fermentacyjne przechowuje się przez cały czas w chłodnym po-mieszczeniu (piwnicy). Czas fermentacji wynosi

od 6 do 10 dni.
Rozróżnia się fermentację górną i dolną. Fermentacja górna zachodzi w temp. 10 — 15°C i charakteryzuje ją szybki przebieg. Drożdże

zbierają się na powierzchni brzeczki w wytworzonej pianie i noszą nazwę drożdży fermentacji górnej.
Fermentacja dolna zachodzi w temp. 5 — 10°C i dlatego przebiega znacznie wolniej. Drożdże osadzają się na dnie naczynia

fermentacyjnego i dlatego nazywane są drożdżami fermentacji dolnej.
Po sklarowaniu się piwa i osadzeniu drożdży piwo obciąga się i pod-daje leżakowaniu (dojrzewaniu). Czas leżakowania trwa od kilku do

kilkunastu tygodni, po czym piwo obciąga się do butelek.
Przepis 260. Piwo ze słodu
Na 2 kg słodu jęczmiennego bierze się 10 litrów wody, 5 dkg chmielu i 2 dkg drożdży.

Piwo ciemne z kawy słodowej
Do naczynia emaliowanego wlewa się 10 litrów wody, wsypuje 0,5 kg kawy słodowej i gotuje w ciągu 1 godz. Następnie dodaje się 10 g

chmielu oraz 40 dkg cukru i gotuje jeszcze przez 20 minut. Zawartość naczynia studzi się do temperatury pokojowej. Z niewielką ilością

otrzymanego roztworu miesza się 10 g drożdży, wlewa do naczynia i pozostawia w spokoju do następnego ,dnia. Po upływie tego czasu

roztwór cedzi się przez gęste płótno i rozlewa do butelek. Butelki powinny być zamykane hermetycznie, ewentualnie zakorkowane

zwykłymi korkami, które należy prze-wiązać sznurkiem lub drutem. Butelki przechowuje się w chłodnym miejscu. Piwo po kilku dniach

jest gotowe do użytku. Wskutek zachodzącego w butelkach procesu fermentacji wytwarza się gaz (dwutlenek węgla) i piwo po
otworzeniu butelki pieni się.

Piwo miodowe
1,2 kg miodu gotuje się z 9 litrami wody w ciągu pół godziny dolewając tyle wody na miejsce odparowanej, aby po odszumowaniu

otrzymać 10 litrów. Do brzeczki wkłada się woreczek zawierający 2 dkg chmielu i gotuje dalej przez 20 — 30 min. Do litra ostudzonej

brzeczki wsypuje się pół łyżeczki drożdży i pozostawia w ciepłym miejscu na kilka godzin. Następnie brzeczkę zlewa się do gąsiora,

dodaje rozmnożone drożdże, gąsior obwiązuje muślinem i stawia w ciepłym miejscu. Fermentacja burzliwa kończy się po upływie 3 — 5

dni. Po upływie tego czasu gąsior przenosi się do piwnicy. Następnie po kilku dniach piwo obciąga się do butelek.

Załączniki:
Chemia praktyczna.jpg
Chemia praktyczna.jpg [ 174.68 KiB | Przeglądane 24353 razy ]

Autor:  garczek [ 7 marca 2010, o 20:56 ]
Tytuł: 

Rachel napisał(a):
garczek, zbieraj się i jedź. Parpary (koło Sztumu) czekają
http://www.parpary.pl/
Warsztaty piwowarów z niespodzianką
5, 6 i 7 marca to dni Warsztatów Domowego Piwowarstwa zorganizowanych w Parparach wraz z Wielką Konfraternią Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła


kurde, kurde za późno się dowiedziałem bo bym pojechał,

swoją drogą był ktoś w tych Parparach?

Darek dzięki za trochę literatury.

A wątek Marcusa kiedyś czytałem, robię podobnie jak on..

Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/