Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

Sałatka Gyros :)
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=732

Autor:  grin_ajz [ 21 listopada 2006, o 22:50 ]
Tytuł:  Sałatka Gyros :)

to sie rozbrykalam :P
pewnie niektorzy juz mieli okazje jesc ta salatke (nazwa troche przesadzona :grin:), potrzeba jest dosc duza i gleboka miska, najlepiej przezroczysta, bo salatka jest warstwowa :) juz od dobrego roku robi ona furore w moim otoczeniu, przepis juz daleko zawedrowal, do mnie tez trafil z rekomendacji :)

teraz wymienie produkty, ktore powinny sie znalezc w kolejnosci od dna naczynia :)
-ugotowane w kostce rosolowej (lub wodzie z wegeta czy innym kucharkiem) pokrojone w kawalki piersi z kurczaka (jedna podwojna starczyc powinna) i posypana przeprasza do gyrosa
-na to idzie pokrojona w kosteczke cebula,
-potem ogorki konserwowe pokrojone rowniez w kostkeczke
-przykrywamy ogorki warstwa keczupu,
-kolejna warstwa to kukurydza
-przykrywamy majonezem
-na to wszystko posiekana kapusta pekinska
-kapuche przykrywamy majonezem wymieszanym z 1-2 sprasowanymi zabkami czosnku (ilosc czochu zalezy od upodoban)

i tak wlasnie wyglada salateczka, jest kolorowa i przyjemna dla oka oraz pyszniutka, jesli chodzi o ilosc cebuli, ogorkow i kukurydzy to ma byc tego tyle aby przykrylo dolna warstwe,
radze jednak w wiekszej grupie bedac aby wszyscy zjedli ze wzgledu na czosnek :P i lepiej nie pic napoi gazowanych z wiadomych wzgledow hehe :)

Autor:  kin [ 21 listopada 2006, o 23:01 ]
Tytuł: 

nom, ta salateczka jest bardzo dobra :)

Autor:  Bombka [ 22 listopada 2006, o 16:31 ]
Tytuł: 

Tak, pyszota! :D
Tylko, że ja mieszam ketchup z majonezem (z tego taki "sos" wychodzi) i kładę na pierwszą warstwę a na drugą tworzę sos czosnkowy.
I nie gotuję piersi, tylko je smażę na patelni, a pod koniec smażenia, jak one "dochodzą", dodaję przyprawę gyrosa.
I naprawdę czuć tego gyrosa wtedy!

p.s najlepsza przyprawa gyros w mieście jest w hurtowni obok WSZ :-)

Autor:  grin_ajz [ 22 listopada 2006, o 21:19 ]
Tytuł: 

bombka musze wyprobowac twoj sposob :) juz wtedy na gore nie kladalabym majonezu z czosnkiem :)

Autor:  Bombka [ 22 listopada 2006, o 22:37 ]
Tytuł: 

grin_ajz napisał(a):
juz wtedy na gore nie kladalabym majonezu z czosnkiem


No ja nie kładę. Na wierzchu zawsze jest pekinka, ale wymieszana z vegetą. Bez żadnych udziwnień w postaci czosnku.
Mówię Ci Grin, to jest najszybciej zjadana sałatka w mojej rozdzinie.
:-)

Autor:  grin_ajz [ 22 listopada 2006, o 23:06 ]
Tytuł: 

Bombka napisał(a):
Mówię Ci Grin, to jest najszybciej zjadana sałatka w mojej rozdzinie.


hihi u mnie tez wszyscy sie rzucaja...pewnie na swieta bede robic a jak nie to moze na weekend sylwestrowy, wiec wyprobuje tym razem twoje sposoby :)

Autor:  Ciemna Strona M [ 23 listopada 2006, o 17:48 ]
Tytuł: 

Ja też robię coś podobnego, ale nie warstwami :-P
składniki:
ugotowana paczka ryżu (albo i 2, jeśli zapowiada się większy nalot gości ;) )
przyprawiona przyprawą gyros i usmażona pierś z kurczaka
kukurydza
groszek
marchewka
por
ugotowany seler
jajka (opcjonalnie, ja akurat nie lubię jajek w sałatkach)
rzodkiewka
ogórek świeży lub korniszon
papryka
sól, pieprz, majonez, musztarda

Dla mnie i mojej rodzinki bomba :grinka:

Autor:  KrzaQ [ 24 listopada 2006, o 08:33 ]
Tytuł: 

Ciemna Strona M napisał(a):
Dla mnie i mojej rodzinki bomba


To i ja dam się kiedyś zaprosić na ta sałatkę ;)

Autor:  Ciemna Strona M [ 24 listopada 2006, o 17:40 ]
Tytuł: 

KrzaQ napisał(a):
Ciemna Strona M napisał(a):
Dla mnie i mojej rodzinki bomba


To i ja dam się kiedyś zaprosić na ta sałatkę ;)


ale to już na Chrobrego :-D

Autor:  dzajant [ 24 listopada 2006, o 23:50 ]
Tytuł: 

Ciemna Strona M napisał(a):
ale to już na Chrobrego

to ja napewno wpadne a raczej przyjde ;)

Autor:  garczek [ 3 października 2007, o 09:03 ]
Tytuł: 

ja znam przepis bardzo podobny
- zamiast ogórków konserwowych należy użyć sałatki szwedkiej (można kupić np w jedynce), będzie ostrzejsze,
- nie daje się cebuli bo jest już w sałatce szwedkiej,
- trzeba użyć jeszcze jednej warstwy z marchewki startej w długie wiórki lekko osłodzonej, zmieni smak że nie uwierzycie,
- sos jak najbardziej tylko jest na to proporcja: 3 łyżki ketchupu+3 łyżki majonezu+3 ząbki czosnku(radzę wyjąć z ząbków ich środki takie jak głąb w kapuście i wtedy oddech jest w porządku), sos podzielić na 2 części ale nie smarować nim po wierzchu
- acha mięso lepiej smażyć, ale przed smażeniem zamarynować w przyprawie gyros kurczaka tak na pół godziny,

Autor:  justyna2707 [ 27 sierpnia 2009, o 10:48 ]
Tytuł: 

A może coś takiego..

SKŁADNIKI:
Pierś z kurczaka
przyprawa Gyros(najlepiej PRYMAT)
kukurydza
2 zupki chińskie(najlepiej VIFON smak bez znaczenia bo potrzebny tylko makaron)
ogórek konserwowy i świeży
pekinka
czerwona fasola
majonez

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pierś siekamy w tzw "kosteczkę" i smażymy w mniej więcej połowie przyprawy.
Zalewamy drobno pokruszony makaron z zupek chińskich niewielką ilością wody i czekamy aż woda wyparuje a makaron będzie miękki (około 15 minut). W między czasie siekamy pekinkę i ogórki. Wrzucamy to do miski z resztą składników oraz przestygniętą piersią i makaronem. Wsypujemy resztę przyprawy i dodajemy majonez. Mieszamy i gotowe.
SMACZNEGO!!:)

Autor:  KrzaQ [ 27 sierpnia 2009, o 10:50 ]
Tytuł: 

Pyyyszotka :)

Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/