Forum e-kwidzyn.pl http://forum.e-kwidzyn.pl/ |
|
Sałatka Gyros :) http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=732 |
Autor: | grin_ajz [ 21 listopada 2006, o 22:50 ] |
Tytuł: | Sałatka Gyros :) |
to sie rozbrykalam pewnie niektorzy juz mieli okazje jesc ta salatke (nazwa troche przesadzona ), potrzeba jest dosc duza i gleboka miska, najlepiej przezroczysta, bo salatka jest warstwowa juz od dobrego roku robi ona furore w moim otoczeniu, przepis juz daleko zawedrowal, do mnie tez trafil z rekomendacji teraz wymienie produkty, ktore powinny sie znalezc w kolejnosci od dna naczynia -ugotowane w kostce rosolowej (lub wodzie z wegeta czy innym kucharkiem) pokrojone w kawalki piersi z kurczaka (jedna podwojna starczyc powinna) i posypana przeprasza do gyrosa -na to idzie pokrojona w kosteczke cebula, -potem ogorki konserwowe pokrojone rowniez w kostkeczke -przykrywamy ogorki warstwa keczupu, -kolejna warstwa to kukurydza -przykrywamy majonezem -na to wszystko posiekana kapusta pekinska -kapuche przykrywamy majonezem wymieszanym z 1-2 sprasowanymi zabkami czosnku (ilosc czochu zalezy od upodoban) i tak wlasnie wyglada salateczka, jest kolorowa i przyjemna dla oka oraz pyszniutka, jesli chodzi o ilosc cebuli, ogorkow i kukurydzy to ma byc tego tyle aby przykrylo dolna warstwe, radze jednak w wiekszej grupie bedac aby wszyscy zjedli ze wzgledu na czosnek i lepiej nie pic napoi gazowanych z wiadomych wzgledow hehe |
Autor: | kin [ 21 listopada 2006, o 23:01 ] |
Tytuł: | |
nom, ta salateczka jest bardzo dobra |
Autor: | Bombka [ 22 listopada 2006, o 16:31 ] |
Tytuł: | |
Tak, pyszota! Tylko, że ja mieszam ketchup z majonezem (z tego taki "sos" wychodzi) i kładę na pierwszą warstwę a na drugą tworzę sos czosnkowy. I nie gotuję piersi, tylko je smażę na patelni, a pod koniec smażenia, jak one "dochodzą", dodaję przyprawę gyrosa. I naprawdę czuć tego gyrosa wtedy! p.s najlepsza przyprawa gyros w mieście jest w hurtowni obok WSZ |
Autor: | grin_ajz [ 22 listopada 2006, o 21:19 ] |
Tytuł: | |
bombka musze wyprobowac twoj sposob juz wtedy na gore nie kladalabym majonezu z czosnkiem |
Autor: | Bombka [ 22 listopada 2006, o 22:37 ] |
Tytuł: | |
grin_ajz napisał(a): juz wtedy na gore nie kladalabym majonezu z czosnkiem
No ja nie kładę. Na wierzchu zawsze jest pekinka, ale wymieszana z vegetą. Bez żadnych udziwnień w postaci czosnku. Mówię Ci Grin, to jest najszybciej zjadana sałatka w mojej rozdzinie. |
Autor: | grin_ajz [ 22 listopada 2006, o 23:06 ] |
Tytuł: | |
Bombka napisał(a): Mówię Ci Grin, to jest najszybciej zjadana sałatka w mojej rozdzinie.
hihi u mnie tez wszyscy sie rzucaja...pewnie na swieta bede robic a jak nie to moze na weekend sylwestrowy, wiec wyprobuje tym razem twoje sposoby |
Autor: | Ciemna Strona M [ 23 listopada 2006, o 17:48 ] |
Tytuł: | |
Ja też robię coś podobnego, ale nie warstwami składniki: ugotowana paczka ryżu (albo i 2, jeśli zapowiada się większy nalot gości ) przyprawiona przyprawą gyros i usmażona pierś z kurczaka kukurydza groszek marchewka por ugotowany seler jajka (opcjonalnie, ja akurat nie lubię jajek w sałatkach) rzodkiewka ogórek świeży lub korniszon papryka sól, pieprz, majonez, musztarda Dla mnie i mojej rodzinki bomba |
Autor: | KrzaQ [ 24 listopada 2006, o 08:33 ] |
Tytuł: | |
Ciemna Strona M napisał(a): Dla mnie i mojej rodzinki bomba
To i ja dam się kiedyś zaprosić na ta sałatkę |
Autor: | Ciemna Strona M [ 24 listopada 2006, o 17:40 ] |
Tytuł: | |
KrzaQ napisał(a): Ciemna Strona M napisał(a): Dla mnie i mojej rodzinki bomba To i ja dam się kiedyś zaprosić na ta sałatkę ale to już na Chrobrego |
Autor: | dzajant [ 24 listopada 2006, o 23:50 ] |
Tytuł: | |
Ciemna Strona M napisał(a): ale to już na Chrobrego
to ja napewno wpadne a raczej przyjde |
Autor: | garczek [ 3 października 2007, o 09:03 ] |
Tytuł: | |
ja znam przepis bardzo podobny - zamiast ogórków konserwowych należy użyć sałatki szwedkiej (można kupić np w jedynce), będzie ostrzejsze, - nie daje się cebuli bo jest już w sałatce szwedkiej, - trzeba użyć jeszcze jednej warstwy z marchewki startej w długie wiórki lekko osłodzonej, zmieni smak że nie uwierzycie, - sos jak najbardziej tylko jest na to proporcja: 3 łyżki ketchupu+3 łyżki majonezu+3 ząbki czosnku(radzę wyjąć z ząbków ich środki takie jak głąb w kapuście i wtedy oddech jest w porządku), sos podzielić na 2 części ale nie smarować nim po wierzchu - acha mięso lepiej smażyć, ale przed smażeniem zamarynować w przyprawie gyros kurczaka tak na pół godziny, |
Autor: | justyna2707 [ 27 sierpnia 2009, o 10:48 ] |
Tytuł: | |
A może coś takiego.. SKŁADNIKI: Pierś z kurczaka przyprawa Gyros(najlepiej PRYMAT) kukurydza 2 zupki chińskie(najlepiej VIFON smak bez znaczenia bo potrzebny tylko makaron) ogórek konserwowy i świeży pekinka czerwona fasola majonez SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierś siekamy w tzw "kosteczkę" i smażymy w mniej więcej połowie przyprawy. Zalewamy drobno pokruszony makaron z zupek chińskich niewielką ilością wody i czekamy aż woda wyparuje a makaron będzie miękki (około 15 minut). W między czasie siekamy pekinkę i ogórki. Wrzucamy to do miski z resztą składników oraz przestygniętą piersią i makaronem. Wsypujemy resztę przyprawy i dodajemy majonez. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO!!:) |
Autor: | KrzaQ [ 27 sierpnia 2009, o 10:50 ] |
Tytuł: | |
Pyyyszotka |
Strefa czasowa: UTC + 1 | |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |