Forum e-kwidzyn.pl http://forum.e-kwidzyn.pl/ |
|
Tzatziki (albo caciki jak kto woli :P) http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=736 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | grin_ajz [ 21 listopada 2006, o 23:34 ] |
Tytuł: | Tzatziki (albo caciki jak kto woli :P) |
moze to nie bedzie nic odkrywczego a i przepis bardziej sie nada w porze wiosenno-letniej, bo ja zawsze stosuje ten sosik do potraw z grilla zrobiony jest na bazie polskiej i znanej kazdemu mizerii a wiec potrzebujemy ogorki (ich ilosc zalezy od tego ile chcemy miec sosiku) jogurt naturalny lub smietana przyprawa do tzatziki czosnek ogorki traktujemy tarka dodajemy jogurt/smietane, przyprawe tzatzikowa i sprasowany czosnek, mieszamy wszystko razem i mamy dodatek do kielbachy lub mieska ps jeszcze jutro spytam bratowej dokladnie o ten przepis bo pisalam z glowy i nie wiem czy czegos nie skopalam |
Autor: | mRqS [ 25 listopada 2006, o 00:23 ] |
Tytuł: | |
można do tego dodać jeszcze świeży koperek (najlepiej duuużo). Sosik ten świetnie też pasuje do... frytek |
Autor: | grin_ajz [ 25 listopada 2006, o 14:57 ] |
Tytuł: | |
hehe ano koperetk dobrze sie komponuje hehe jak widac sosik w parze z czyms pieczono-smazonym jest swietnym wywazeniem smaku |
Autor: | garczek [ 3 października 2007, o 09:14 ] |
Tytuł: | |
tzatziki jest tyle wariacji ilu Greków, tak jak z bigosem w Polsce są jednak zasady które są niezmienne - składniki - gęsty jogurt naturalny (w Kwidzynie można kupić bałkański maluty) - starty i odciśniety z soku ogórek - sok z cytryny - wyciśniety czosnek - sól i cukier to jest oryginał nic więcej w nim nie ma, jest bardzo gęsty natomiast ja próbowałem już wersje z marchewką, świeżym koperkiem, jak również jogurt wymieszany pół na pół z serkiem homogenizowanym waniliowym(zaskakująco dobre) ale o to chodzi, żeby znaleźć swój smak... |
Autor: | mRqS [ 3 października 2007, o 09:43 ] |
Tytuł: | |
My robimy wersję z koprem (dużą ilością świeżego lub mrożonego) Pychotka. |
Autor: | krzychoo [ 24 czerwca 2008, o 11:10 ] |
Tytuł: | |
Sosik pycha nawet koles co nie przepada za sosami czosnkowymi to tym sie ostatnio zajadał jak grilla robiłem |
Autor: | mRqS [ 24 czerwca 2008, o 11:16 ] |
Tytuł: | |
hehe... a podstawową zaletą tego sosu jest to, że pasuje do wszystkiego |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |