Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

Tzatziki (albo caciki jak kto woli :P)
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=736

Autor:  grin_ajz [ 21 listopada 2006, o 23:34 ]
Tytuł:  Tzatziki (albo caciki jak kto woli :P)

moze to nie bedzie nic odkrywczego a i przepis bardziej sie nada w porze wiosenno-letniej, bo ja zawsze stosuje ten sosik do potraw z grilla :) zrobiony jest na bazie polskiej i znanej kazdemu mizerii :)

a wiec potrzebujemy ogorki (ich ilosc zalezy od tego ile chcemy miec sosiku)
jogurt naturalny lub smietana
przyprawa do tzatziki
czosnek

ogorki traktujemy tarka :) dodajemy jogurt/smietane, przyprawe tzatzikowa i sprasowany czosnek, mieszamy wszystko razem i mamy dodatek do kielbachy lub mieska :)

ps jeszcze jutro spytam bratowej dokladnie o ten przepis bo pisalam z glowy i nie wiem czy czegos nie skopalam :P

Autor:  mRqS [ 25 listopada 2006, o 00:23 ]
Tytuł: 

można do tego dodać jeszcze świeży koperek (najlepiej duuużo).

Sosik ten świetnie też pasuje do... frytek

Autor:  grin_ajz [ 25 listopada 2006, o 14:57 ]
Tytuł: 

hehe ano koperetk dobrze sie komponuje :) hehe jak widac sosik w parze z czyms pieczono-smazonym jest swietnym wywazeniem smaku :)

Autor:  garczek [ 3 października 2007, o 09:14 ]
Tytuł: 

tzatziki jest tyle wariacji ilu Greków, tak jak z bigosem w Polsce
są jednak zasady które są niezmienne - składniki
- gęsty jogurt naturalny (w Kwidzynie można kupić bałkański maluty)
- starty i odciśniety z soku ogórek
- sok z cytryny
- wyciśniety czosnek
- sól i cukier
to jest oryginał nic więcej w nim nie ma, jest bardzo gęsty
natomiast ja próbowałem już wersje z marchewką, świeżym koperkiem, jak również jogurt wymieszany pół na pół z serkiem homogenizowanym waniliowym(zaskakująco dobre)
ale o to chodzi, żeby znaleźć swój smak...

Autor:  mRqS [ 3 października 2007, o 09:43 ]
Tytuł: 

My robimy wersję z koprem (dużą ilością świeżego lub mrożonego) :)
Pychotka.

Autor:  krzychoo [ 24 czerwca 2008, o 11:10 ]
Tytuł: 

Sosik pycha :razz: nawet koles co nie przepada za sosami czosnkowymi to tym sie ostatnio zajadał jak grilla robiłem

Autor:  mRqS [ 24 czerwca 2008, o 11:16 ]
Tytuł: 

hehe...
a podstawową zaletą tego sosu jest to, że pasuje do wszystkiego :)

Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/