Forum e-kwidzyn.pl http://forum.e-kwidzyn.pl/ |
|
Tradycyjna, grecka sałatka... http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=758 |
Autor: | mRqS [ 25 listopada 2006, o 00:26 ] |
Tytuł: | Tradycyjna, grecka sałatka... |
Nie wiem, jak się nazywa w oryginale. Pychotka nieziemska. Oto składniki: - pomidory - oliwa z oliwek (extra vergine) - sól Pomidory pokroić na ćwiartki (lub ósemki jeśli duże). zalać duuużą ilością oliwy (tak 1/2 szklanki na miskę pomidorów) posolić podawać opychać się inna wersja tej sałatki: do powyższego dodać pokrojoną w kostki fetę (ale nie tą z pudełek z marketu - najlepiej oryginalną. jak nie ma - całkiem niezła jest w Hypernova ale ta "na wagę") |
Autor: | grin_ajz [ 25 listopada 2006, o 14:56 ] |
Tytuł: | |
och zycze wam smacznego ostatnio mam wstret do fety |
Autor: | mRqS [ 25 listopada 2006, o 15:39 ] |
Tytuł: | |
uuu.. a dlaczegóż to? Pychotka. Polecam oryginalną, prosto z Grecji |
Autor: | drosik [ 25 listopada 2006, o 15:42 ] |
Tytuł: | |
mRqS napisał(a): Polecam oryginalną, prosto z Grecji
no tak, ale w Kwidzynie raczej takiej nie dostaniesz... |
Autor: | mRqS [ 25 listopada 2006, o 16:00 ] |
Tytuł: | |
To fakt. Tą pudełkowaną z marketów radzę omijać szerokim łukiem. Smakuje jak przesolony twaróg (mam porównanie do greckiej bo co roku znajomi grecy przywożą). Całkiem niezła jest feta sprzedawana "na wagę" w Hypernova. Zdecydowanie lepsza od tej pudełkowanej. |
Autor: | drosik [ 25 listopada 2006, o 16:25 ] |
Tytuł: | |
Cytuj: To fakt.
Tą pudełkowaną z marketów radzę omijać szerokim łukiem. Smakuje jak przesolony twaróg (mam porównanie do greckiej bo co roku znajomi grecy przywożą). Całkiem niezła jest feta sprzedawana "na wagę" w Hypernova. Zdecydowanie lepsza od tej pudełkowanej. w sumie to przydałby sie taki prawdziwy grecki sklep w Kwidzynie... może ktoś to przeczyta, przemyśli i otworzy taki biznes |
Autor: | mRqS [ 25 listopada 2006, o 16:29 ] |
Tytuł: | |
Chętnie bym coś takiego ruszył. Nie tylko grecki. W ogóle orientalny połączony z jakimś bufetem ale.... ciekaw jestem czy wystarczyłoby dochodów na opłaty nie mówiąc już o opłacalności.... No i kwestia funduszy na start. |
Autor: | drosik [ 25 listopada 2006, o 16:32 ] |
Tytuł: | |
mRqS napisał(a): kwestia funduszy na start.
na to można sie chyba wystarać z kasy z Uni. |
Autor: | grin_ajz [ 25 listopada 2006, o 18:47 ] |
Tytuł: | |
mRqS napisał(a): Smakuje jak przesolony twaróg
wlasnie jakos pare miesiecy temu przejadlam sie ta pudelkowana, kupilam zeby dodac do obiadku i taka mialam na nia ochote ze zajadalam sie okropnie...a wieczorem tak mnie mdlilo na sama mysl o tym smaku, do teraz jak o tym pomysle i przypomne sobie to mam odruch wiec nasteonym razem jak ktos postawi przede mna fete to wezme tylko po warunkiem ze bedzie to prawdziwa grecka, skoro mowisz, ze nie ma co porownywac |
Autor: | mRqS [ 25 listopada 2006, o 18:49 ] |
Tytuł: | |
Oryginalna jest niepowtarzalna. Tak czy tak, spróbuj jest na wagę. Jest dużo lepsza od pudełkowej. |
Autor: | grin_ajz [ 25 listopada 2006, o 18:57 ] |
Tytuł: | |
mRqS napisał(a): Tak czy tak, spróbuj jest na wagę. Jest dużo lepsza od pudełkowej.
oki jak bede w hypernovej i nie zapomnie to wezme 10 dag na zeba a dzis w pepco widzialam maty bambusowe do zwijania sushi |
Autor: | mRqS [ 25 listopada 2006, o 19:00 ] |
Tytuł: | |
grin_ajz napisał(a): a dzis w pepco widzialam maty bambusowe do zwijania sushi
Hehe.. widzę, że jednak gdzieś tam Sushi kiełkuje a w Hyper jest książka o Sushi, ocet ryżowy, sos sojowy, marynowany imbir i avocado |
Autor: | garczek [ 2 października 2007, o 13:55 ] |
Tytuł: | |
sałatka w oryginale nazywa się choriatiki, ale są w niej jeszcze oprócz pomidorów ogórki, cebula, papryka i oliwki i oprócz oliwy Grecy dają ocet winny albo winegret miałem okazję jeść takie sałatki w Grecji ale... były okropne może dlatego że tam warzywa na sezon jak u nas są sztucznie pędzone i bez smaku dobrą sałatkę choriatiki jadłem na wyspie Santorini, gdzie w sładzie były pomidory rosnące tylko na tej wyspie, marynowane liście kaparów i ser chloro(odmiana fety różniąca się proporcjami mleka owczego do krowiego) a jeśli chodzi o fetę to w porównaniu z oryginalną grecką ta z pudełek w hipermarketach niewiele się różni różnicę czuć dopiero gdy kupi się u tubylców(zasada jak oscypek dla ceprów), wtedy jest inna trochę twardsza, lepiej się kroi, ale czy lepsza... |
Autor: | Ciemna Strona M [ 28 stycznia 2009, o 21:13 ] |
Tytuł: | |
Gracka, którą my jedliśmy w Grecji w ogóle nie zawierała soli i tak też ja ją robię: pomidory, cebula, czarne oliwki, feta, oliwa, bazylia i oregano Dla mnie pychota lordzik też uwielbia (tylko zawsze wygrzebuje oliwki i odkłada je na bok ) |
Autor: | Piotr_J [ 28 stycznia 2009, o 21:18 ] |
Tytuł: | |
To niech mi odda. Mogą być czarne, zielone i w każdym innym kolorze. |
Autor: | Darek [ 28 stycznia 2009, o 21:34 ] |
Tytuł: | |
Piotr_J napisał(a): :grinka: To niech mi odda. Mogą być czarne, zielone i w każdym innym kolorze.
Tylko, że On je przedtem oblizuje |
Autor: | Avery [ 14 marca 2011, o 10:31 ] |
Tytuł: | Re: Tradycyjna, grecka sałatka... |
Składniki: pomidory, ogórki, papryka zielona, cebula czerwona, oliwki czarne, ser feta, oregano oraz olwia z oliwek. Mieszamy i zajadamy sie do woli |
Autor: | Mirrr [ 14 marca 2011, o 13:27 ] |
Tytuł: | Re: Tradycyjna, grecka sałatka... |
Osobiście wolę podhalański bunc , popularnie zwany bryndzą . Owczy ser twarogowy , sprzedawany jako solony lub nie na wagę . Można go kupić na rynku, lub w sklepie produkowany przez Zakłady Mleczarskie w większości miast południowej Polski . |
Strefa czasowa: UTC + 1 | |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |