Jest to sosik, który pokazał mi jeden z przyjaciół z Holandii (nota bene muzyk i tłumacz literatury sci-fi:
www.waveworld.tv )
Sos ten wywodzi się z kuchni indonezyjskiejj. Jest.. pyszny ale też wysokokaloryczny.
Robiliśmy go do piersi z kurczaka
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15-20 min.
Trudność: bardzo łatwe
Składniki
• 2 łyżki oleju
• 1-2 cebulki
• 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę i 1 ząbek pokrojony
• 2-3 strączki świeżego pieprzu lub papryczki Piri-Piri (małe, ostre)
• 1 łyżeczka przyprawy Curry
• 1 plasterek świeżego imbiru (lub 1/2 łyżeczki proszkowanego)
• 1/2 łyżeczki Cumin'u (kminek indyjski) - od biedy polskiego
• 2 łyżki masła orzechowego (ale nie tego pseudo-masła z czekoladą!)
• woda
• sól
• sos sojowy
Etapy przygotowania
1. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i smażyć drobno pokrojoną cebulę do lekkiego zbrązowienia.
2. Dodajemy pokrojony czosnek i papryczki/pieprz. Smażymy kilka minut.
3. Dodajemy teraz Curry, imbir, cumin. Smażymy kolejne kilka minut uważając aby się nie przypaliło. W razie potrzeby dodać trochę oleju i wody.
4. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodajemy masło orzechowe. Podlewamy wodą aby uzyskać konsystencję lekko gęstego sosu. Doprawiamy solą i sosem sojowym.
5. Tuż przed podaniem wyciskamy ząbek czosnku (już nie smażymy). Można dodać też trochę ketchup'u ale odbiega to już do Indonezji