Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: "O tempura o mores !!!"
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 21:49 
Offline

Dołączył(a): 27 listopada 2006, o 19:07
Posty: 23
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Skoro już ruszyliśmy temat kuchni japońskiej, to proponuję wykonaie naprawdę prostej japońskiej potrawy zwanej TEMPURA.
Do jej wykonania będziemy potrzebować:
- mąki do tempura (można dostać w stoisku orientalnym w Klifie w Gdańsku) - można ewentualnie zastąpić mąką tortową
- BARDZO zimnej wody mineralnej z lodówki
- dobrego, o wysokiej temperaturze palenia, oleju do smażenia (kukurydziany, arachidowy, słonecznikowy)
- najlepiej woka, albo innego garnka do smażenia w głębokim oleju
- a teraz różności: natkę pietruszki (najlepsza ozdobna), gałązki koperku, pęczki szczypiorku, kwiatki kalafiora, brokuła, cząstki fenkuła (koper włoski), "kółka" z grubo krojonej cebuli, paski ryby, krewetek i co Wam tam jeszcze wyobraźnie podpowie.
- do "maczania" mieszanina sosu sojowego i wasabi, takiego zielonego japońskiego chrzanu (niestety nie do zastąpienia, ale ostanio widziałem w Hypernovej).

A teraz jak to zrobić:
1. Z mąki i lodowatej wody trzepaczką zamieszać ciasto, jak na jabłka w cieście. Ważne, żeby NIE roztrzepać wszystkich grudek mąki.
2. Składniki dzielimy na cząstki typu "raz na ząb". Rybę i krewetki dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. NICZEGO NIE SOLIMY !!!
3. Z sosu sojowego robimy mieszaninę, ilością wasabi regulując ostrość w/g upodobania.
4. W woku/garnku rozgrzewamy taką ilość oleju, żeby swobodnie jednorazowo smażyć spore ilości TEMPURA.
5. Przygotowujemy, najlepiej podgrzany, duży talerz wyłożony paroma warstwami ręcznika papierowego i przykrywamy go odpowiednio dopasowanym garnkiem (TEMPURA smażymy porcjami, więc pod garnkiem nie bedzie stygła).
6. Porcje przygotowanych różności zanurzamy w cieście i smażymy w dobrze rogrzanym oleju na ładny, złoty kolor.
7. Usmażoną TEMPURA osączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikami i przykrywamy garnkiem.
8. Konsumujemy zamoczone w mieszaninie wasabi i sosu sojowego, popijając sake, albo lekkim, półwytrawnym winkiem :razz: .

Uwierzcie, niby to takie proste, ale odkrywa się całkiem nowe smaki np. natki z pietruszki. Potrawa daje ogromne pole do kulinarnej inwencji, bo można ją zrobić dosławnie z wszystkiego, co da się usmażyć w cieście. Musi być podana zaraz po usmażeniu. Nie nadaje się do odgrzewania (musi być swieża i chrupiąca).

Sayonara :cool:

Hotsake


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 21:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 listopada 2006, o 12:49
Posty: 298
Lokalizacja: Eindhoven
Płeć: Mężczyzna
Powiem tak:

Potwierdzam wszystko, co zostało tu opisane :)
Sprawdzone organoleptycznie.

Pychotka :D

_________________
Marek

http://rc.marekszulen.net
http://www.myspace.com/marekszulen


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.