Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Domowy Pilsnerek
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 10:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 listopada 2006, o 12:49
Posty: 298
Lokalizacja: Eindhoven
Płeć: Mężczyzna
Można i tak: piwko domowej produkcji.

Prosta (banalnie) technologia:wystarczy duży pojemnik plastikowy (dopuszczony do kontaktu z żywnością) o pojemności 25-30l (można kupić za niecałe 30zł). Do tego kapslownica i... odpowiednia ilość butelek.

Nastaw umieszczamy w fermentorze na tydzień. Po tym okresie zlewamy do butelek zostawiając w każdej kilka cm powietrza. Do każdej butelki dodajemy łyżeczkę cukru i kapslujemy.
Po kolejnych min. 3 tygodniach browarek jest gotowy.

Teraz o składnikach:

Można kupić słód, chmiel i drożdże osobno i bawić się w gotowanie brzeczki itd, ale można też szybciej i prościej (szczególnie na początku przygody z piwowarstwem):
Wiele firm produkuje gotowe zestawy, zawierające nachmielony ekstrakt sodowy i specjalne drożdże.
Całość wystarczy wymieszać z odpowiednią ilością wody i cukru i .. do frermentora :)

Składniki i sprzęt można dostać np w www.browamator.pl
Polecam zestawy, które wypróbowałem (znajomi byli zachwyceni):
Tradycyjny Lager:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 730993&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095%2F1594694&grp=&sortuj=kod

Odpowiednio goryczkowy Pilsnerek:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 731008&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095%2F1594694&grp=&sortuj=kod

Przepyszny, Guinnesso-podobny Irish Stout:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 731436&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095%2F1594694&grp=&sortuj=kod

Cydr, czyli staropolski jabłecznik:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 760404&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095%2F1594694&grp=&sortuj=kod

Do tego kapsle:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 979401&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod

kapslownica:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 184154&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod

lub ew. młotkowa (raczej nie polecam):
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 193511&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod

fermentor:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 867705&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod

Rurka do zlewania:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 184159&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod

_________________
Marek

http://rc.marekszulen.net
http://www.myspace.com/marekszulen


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 13:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 kwietnia 2006, o 12:08
Posty: 1762
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Za dużo "certolenia" :!: Stanowczo za dużo... są szybsze metody żeby we łbie zaszumiało :!:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 13:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 listopada 2006, o 12:49
Posty: 298
Lokalizacja: Eindhoven
Płeć: Mężczyzna
Ale przyjemność i satysfakcja jaka :)

_________________
Marek

http://rc.marekszulen.net
http://www.myspace.com/marekszulen


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 14:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 marca 2006, o 08:55
Posty: 2969
Lokalizacja: 214
Płeć: Mężczyzna
mRqS napisał(a):
Ale przyjemność i satysfakcja jaka


A Ty robisz sobie browarki w domu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 14:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 listopada 2006, o 12:49
Posty: 298
Lokalizacja: Eindhoven
Płeć: Mężczyzna
Oczywiście :)
Lada dzień nastawiam kolejną porcję. Idzie jak woda ale jak woda nie smakuje :)
Fabryczne w porównaniu ze swojakiem smakuje jak woda :) hehehe

Zaletą swojaka jest też trwałość: może stać kilka lat. Nie ma konserwantów. Nie jest pasteryzowane ani filtrowane (stąd niewielka ilość osadu na dnie butelki).

_________________
Marek

http://rc.marekszulen.net
http://www.myspace.com/marekszulen


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 14:23 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 marca 2006, o 12:48
Posty: 13771
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
a mi sie wydawało, że swojskie piwo, podobnie jak kurze jaja, nie może stać zbyt długo :roll:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 14:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 listopada 2006, o 12:49
Posty: 298
Lokalizacja: Eindhoven
Płeć: Mężczyzna
Może.
Maleńka zawartość drożdży (ten wspomniany osad) powoduje, że piwo takie się po prostu nie psuje.
Fabryczne musi być w tym celu pasteryzowane i konserwowane, gdyż filtracja usuwa wszelkie "ślady" drożdży.

_________________
Marek

http://rc.marekszulen.net
http://www.myspace.com/marekszulen


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 14:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 marca 2006, o 08:55
Posty: 2969
Lokalizacja: 214
Płeć: Mężczyzna
mRqS napisał(a):
Fabryczne musi być w tym celu pasteryzowane i konserwowane, gdyż filtracja usuwa wszelkie "ślady" drożdży.


Tu muszę się z kolega nie zgodzić. Piwa w prawdzie nie robię za to produkuję nieco wina i nie jest mi obce to zagadnienie.
Gdyby filtrowanie pozbawiało piwa/wina drożdży to nie stosowało by się siarkowania w celu zabicia najtrwalszych szczepów.
Filtrowanie usuwa wyłącznie zanieczyszczenia mechaniczne i osad po obumarłych drożdżach i owocach.
Obecność drożdży w piwie/winie po szczelnym zamknięciu w butelce powoduje dalszą "cichą fermentację" cukier zamienia się
w alkohol i dwutlenek węgla. W przypadku swojskiego piwa powstają w ten sposób bąbelki w przypadku wina powstaje szampan.
Produkty sklepowe są napełniane CO2 z butli.
Produkty trafiające do sklepów muszą być pasteryzowane żeby się nie psuły. Nie będę cwaniakował i nie zacytuję ustaw
i rozporządzeń nakazujących konserwację produktów spożywczych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 15:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 listopada 2006, o 12:49
Posty: 298
Lokalizacja: Eindhoven
Płeć: Mężczyzna
KrzaQ,

Też robię winko :)
O ile w przypadku wina, dalsza obecność drożdży nie jest pożądana, to w przypadku piwa swojskiego jest, bo to właśnie utrwala piwo.
Dodatkowo, jak zauważyłeś, butelkuje się piwo jeszcze pracujące aby cicha fermentacja nagazowała je.
A co do siarkowania: piwa się nie siarkuje (w przeciwieństwie do wina).
Pirosiarczynu sodu używa się w piwowarstwie tylko do dezynfekcji naczyń i butelek :)

Dodatkowo zacytuję browamator.pl:
" Trwałość piwa domowego zależy głównie od jego rodzaju - im piwo mocniejsze, tym mozna je dłużej przechowywać.
Zwykle, piwo domowe przechowywane w suchym i chłodnym miejscu z pewnością nie traci walorów przez kilkanaście miesięcy.
Piwa mocne i gęste (np. Porter), można śmiało degustowac np. po 3 latach od rozlewu.
Tajemnica takiej "długowieczności" domowych, niepasteryzowanych piw tkwi w fakcie, iż w butelkach razem z piwem zamykana jest pewna ilość drożdży. Te zaś nieustannie pracują, zużywają groźny tlen i uszlachetniają smak piwa. "


"Osad drożdżowy nie powoduje kwasnienia piwa. Przeciwnie, drożdże stanowią naturalny konserwant piwa. Może być ono przechowywane w ich obecnosci nawet wiele lat! "

[ Dodano: 5 Grudzień 2006, 15:21 ]
KrzaQ napisał(a):
Produkty trafiające do sklepów muszą być pasteryzowane żeby się nie psuły. Nie będę cwaniakował i nie zacytuję ustaw
i rozporządzeń nakazujących konserwację produktów spożywczych.



A co powiesz na piwo "Żywe", które nie jest pasteryzowane? ;)

_________________
Marek

http://rc.marekszulen.net
http://www.myspace.com/marekszulen


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 15:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 marca 2006, o 08:55
Posty: 2969
Lokalizacja: 214
Płeć: Mężczyzna
Wszystko co napisałeś jest prawdą, nie zgodziłem się tylko ze stwierdzeniem
mRqS napisał(a):
Fabryczne musi być w tym celu pasteryzowane i konserwowane, gdyż filtracja usuwa wszelkie "ślady" drożdży.


Z tego można wywnioskować, że to drożdże konserwują piwo a skoro po filtracji nie ma w nim drożdży to trzeba je pasteryzować.
To alkohol konserwuje piwko co z resztą sam napisałes w ostatnim poście.
mRqS napisał(a):
" Trwałość piwa domowego zależy głównie od jego rodzaju - im piwo mocniejsze, tym mozna je dłużej przechowywać.


Pasteryzacja produktów alkoholowych niskoprocentowych trafiających do sklepów to wymóg. Myślę, że piwko świetnie
by się przechowało bez tego ale jak mus to mus ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 15:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 czerwca 2006, o 19:59
Posty: 542
Lokalizacja: Lepiej nie mówić.
Płeć: Mężczyzna
mRqS napisał(a):
Zaletą swojaka jest też trwałość: może stać kilka lat. Nie ma konserwantów. Nie jest pasteryzowane ani filtrowane (stąd niewielka ilość osadu na dnie butelki).

Powaga??????Ostatnio kupiłem ''Żywe piwo""z browaru X-niepasteryzowane,jak drzewiej robili,i nie zwróciłem uwagi,że jest 3 tyg. po terminie wazności.Delikatnie mówiąc było niedobre :-D

_________________
Z drugiej strony Wisły.....,-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 15:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 listopada 2006, o 12:49
Posty: 298
Lokalizacja: Eindhoven
Płeć: Mężczyzna
Zbyszek,

Skoro jest niepasteryzowane, to zapewne filtracja albo cośtam jeszcze wpłynęły na brak trwałości. Poza tym, nie wydaje mi się aby proces "fabryczny" przebiegał dokładnie tak jak "drzewiej bywało". Raczej żaden browar nie "trzyma" piwa przez min. miesiąc w kadziach.
Poza tym, w cytowanym przeze mnie fragmencie była mowa o tym, że obecność drożdży (to ten osad na dole, którego nie ma w fabrycznych) powoduje, że domowe piwa się nie psują przez wiele miesięcy a czasami lat.

Kilka butelek piwa, które nastawiałem prawie rok temu, otworzyłem niedawno.
Piwko smakowało dużo lepiej niż po zaledwie miesiącu leżakowania.
Bez drożdży juz dawno nadawałoby się do wylania.

_________________
Marek

http://rc.marekszulen.net
http://www.myspace.com/marekszulen


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 15:58 
Offline

Dołączył(a): 24 marca 2006, o 10:39
Posty: 539
Płeć: Mężczyzna
Zamawiam sobie jedna buteleczke na posmakowanie o ile istnieje taka mozliwosc Markusie :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 16:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 listopada 2006, o 12:49
Posty: 298
Lokalizacja: Eindhoven
Płeć: Mężczyzna
Za jakiś miesiąc powinno być gotowe :) (ehh.. to czekanie...)

_________________
Marek

http://rc.marekszulen.net
http://www.myspace.com/marekszulen


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 16:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 kwietnia 2006, o 12:08
Posty: 1762
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
ShrekPL napisał(a):
Zamawiam sobie jedna buteleczke


A coś ty Shreku taki detalista się zrobił, z ta kilkulitrową facjatą :?: :-D

Pozdro


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.