Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

Domowy Pilsnerek
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=124&t=815
Strona 1 z 2

Autor:  mRqS [ 5 grudnia 2006, o 10:56 ]
Tytuł:  Domowy Pilsnerek

Można i tak: piwko domowej produkcji.

Prosta (banalnie) technologia:wystarczy duży pojemnik plastikowy (dopuszczony do kontaktu z żywnością) o pojemności 25-30l (można kupić za niecałe 30zł). Do tego kapslownica i... odpowiednia ilość butelek.

Nastaw umieszczamy w fermentorze na tydzień. Po tym okresie zlewamy do butelek zostawiając w każdej kilka cm powietrza. Do każdej butelki dodajemy łyżeczkę cukru i kapslujemy.
Po kolejnych min. 3 tygodniach browarek jest gotowy.

Teraz o składnikach:

Można kupić słód, chmiel i drożdże osobno i bawić się w gotowanie brzeczki itd, ale można też szybciej i prościej (szczególnie na początku przygody z piwowarstwem):
Wiele firm produkuje gotowe zestawy, zawierające nachmielony ekstrakt sodowy i specjalne drożdże.
Całość wystarczy wymieszać z odpowiednią ilością wody i cukru i .. do frermentora :)

Składniki i sprzęt można dostać np w www.browamator.pl
Polecam zestawy, które wypróbowałem (znajomi byli zachwyceni):
Tradycyjny Lager:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 730993&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095%2F1594694&grp=&sortuj=kod

Odpowiednio goryczkowy Pilsnerek:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 731008&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095%2F1594694&grp=&sortuj=kod

Przepyszny, Guinnesso-podobny Irish Stout:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 731436&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095%2F1594694&grp=&sortuj=kod

Cydr, czyli staropolski jabłecznik:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 760404&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095%2F1594694&grp=&sortuj=kod

Do tego kapsle:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 979401&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod

kapslownica:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 184154&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod

lub ew. młotkowa (raczej nie polecam):
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 193511&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod

fermentor:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 867705&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod

Rurka do zlewania:
http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... 184159&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod

Autor:  jarekm [ 5 grudnia 2006, o 13:32 ]
Tytuł: 

Za dużo "certolenia" :!: Stanowczo za dużo... są szybsze metody żeby we łbie zaszumiało :!:

Autor:  mRqS [ 5 grudnia 2006, o 13:36 ]
Tytuł: 

Ale przyjemność i satysfakcja jaka :)

Autor:  KrzaQ [ 5 grudnia 2006, o 14:14 ]
Tytuł: 

mRqS napisał(a):
Ale przyjemność i satysfakcja jaka


A Ty robisz sobie browarki w domu ?

Autor:  mRqS [ 5 grudnia 2006, o 14:18 ]
Tytuł: 

Oczywiście :)
Lada dzień nastawiam kolejną porcję. Idzie jak woda ale jak woda nie smakuje :)
Fabryczne w porównaniu ze swojakiem smakuje jak woda :) hehehe

Zaletą swojaka jest też trwałość: może stać kilka lat. Nie ma konserwantów. Nie jest pasteryzowane ani filtrowane (stąd niewielka ilość osadu na dnie butelki).

Autor:  drosik [ 5 grudnia 2006, o 14:23 ]
Tytuł: 

a mi sie wydawało, że swojskie piwo, podobnie jak kurze jaja, nie może stać zbyt długo :roll:

Autor:  mRqS [ 5 grudnia 2006, o 14:28 ]
Tytuł: 

Może.
Maleńka zawartość drożdży (ten wspomniany osad) powoduje, że piwo takie się po prostu nie psuje.
Fabryczne musi być w tym celu pasteryzowane i konserwowane, gdyż filtracja usuwa wszelkie "ślady" drożdży.

Autor:  KrzaQ [ 5 grudnia 2006, o 14:58 ]
Tytuł: 

mRqS napisał(a):
Fabryczne musi być w tym celu pasteryzowane i konserwowane, gdyż filtracja usuwa wszelkie "ślady" drożdży.


Tu muszę się z kolega nie zgodzić. Piwa w prawdzie nie robię za to produkuję nieco wina i nie jest mi obce to zagadnienie.
Gdyby filtrowanie pozbawiało piwa/wina drożdży to nie stosowało by się siarkowania w celu zabicia najtrwalszych szczepów.
Filtrowanie usuwa wyłącznie zanieczyszczenia mechaniczne i osad po obumarłych drożdżach i owocach.
Obecność drożdży w piwie/winie po szczelnym zamknięciu w butelce powoduje dalszą "cichą fermentację" cukier zamienia się
w alkohol i dwutlenek węgla. W przypadku swojskiego piwa powstają w ten sposób bąbelki w przypadku wina powstaje szampan.
Produkty sklepowe są napełniane CO2 z butli.
Produkty trafiające do sklepów muszą być pasteryzowane żeby się nie psuły. Nie będę cwaniakował i nie zacytuję ustaw
i rozporządzeń nakazujących konserwację produktów spożywczych.

Autor:  mRqS [ 5 grudnia 2006, o 15:14 ]
Tytuł: 

KrzaQ,

Też robię winko :)
O ile w przypadku wina, dalsza obecność drożdży nie jest pożądana, to w przypadku piwa swojskiego jest, bo to właśnie utrwala piwo.
Dodatkowo, jak zauważyłeś, butelkuje się piwo jeszcze pracujące aby cicha fermentacja nagazowała je.
A co do siarkowania: piwa się nie siarkuje (w przeciwieństwie do wina).
Pirosiarczynu sodu używa się w piwowarstwie tylko do dezynfekcji naczyń i butelek :)

Dodatkowo zacytuję browamator.pl:
" Trwałość piwa domowego zależy głównie od jego rodzaju - im piwo mocniejsze, tym mozna je dłużej przechowywać.
Zwykle, piwo domowe przechowywane w suchym i chłodnym miejscu z pewnością nie traci walorów przez kilkanaście miesięcy.
Piwa mocne i gęste (np. Porter), można śmiało degustowac np. po 3 latach od rozlewu.
Tajemnica takiej "długowieczności" domowych, niepasteryzowanych piw tkwi w fakcie, iż w butelkach razem z piwem zamykana jest pewna ilość drożdży. Te zaś nieustannie pracują, zużywają groźny tlen i uszlachetniają smak piwa. "


"Osad drożdżowy nie powoduje kwasnienia piwa. Przeciwnie, drożdże stanowią naturalny konserwant piwa. Może być ono przechowywane w ich obecnosci nawet wiele lat! "

[ Dodano: 5 Grudzień 2006, 15:21 ]
KrzaQ napisał(a):
Produkty trafiające do sklepów muszą być pasteryzowane żeby się nie psuły. Nie będę cwaniakował i nie zacytuję ustaw
i rozporządzeń nakazujących konserwację produktów spożywczych.



A co powiesz na piwo "Żywe", które nie jest pasteryzowane? ;)

Autor:  KrzaQ [ 5 grudnia 2006, o 15:22 ]
Tytuł: 

Wszystko co napisałeś jest prawdą, nie zgodziłem się tylko ze stwierdzeniem
mRqS napisał(a):
Fabryczne musi być w tym celu pasteryzowane i konserwowane, gdyż filtracja usuwa wszelkie "ślady" drożdży.


Z tego można wywnioskować, że to drożdże konserwują piwo a skoro po filtracji nie ma w nim drożdży to trzeba je pasteryzować.
To alkohol konserwuje piwko co z resztą sam napisałes w ostatnim poście.
mRqS napisał(a):
" Trwałość piwa domowego zależy głównie od jego rodzaju - im piwo mocniejsze, tym mozna je dłużej przechowywać.


Pasteryzacja produktów alkoholowych niskoprocentowych trafiających do sklepów to wymóg. Myślę, że piwko świetnie
by się przechowało bez tego ale jak mus to mus ...

Autor:  Zbyszek [ 5 grudnia 2006, o 15:23 ]
Tytuł: 

mRqS napisał(a):
Zaletą swojaka jest też trwałość: może stać kilka lat. Nie ma konserwantów. Nie jest pasteryzowane ani filtrowane (stąd niewielka ilość osadu na dnie butelki).

Powaga??????Ostatnio kupiłem ''Żywe piwo""z browaru X-niepasteryzowane,jak drzewiej robili,i nie zwróciłem uwagi,że jest 3 tyg. po terminie wazności.Delikatnie mówiąc było niedobre :-D

Autor:  mRqS [ 5 grudnia 2006, o 15:28 ]
Tytuł: 

Zbyszek,

Skoro jest niepasteryzowane, to zapewne filtracja albo cośtam jeszcze wpłynęły na brak trwałości. Poza tym, nie wydaje mi się aby proces "fabryczny" przebiegał dokładnie tak jak "drzewiej bywało". Raczej żaden browar nie "trzyma" piwa przez min. miesiąc w kadziach.
Poza tym, w cytowanym przeze mnie fragmencie była mowa o tym, że obecność drożdży (to ten osad na dole, którego nie ma w fabrycznych) powoduje, że domowe piwa się nie psują przez wiele miesięcy a czasami lat.

Kilka butelek piwa, które nastawiałem prawie rok temu, otworzyłem niedawno.
Piwko smakowało dużo lepiej niż po zaledwie miesiącu leżakowania.
Bez drożdży juz dawno nadawałoby się do wylania.

Autor:  ShrekPL [ 5 grudnia 2006, o 15:58 ]
Tytuł: 

Zamawiam sobie jedna buteleczke na posmakowanie o ile istnieje taka mozliwosc Markusie :D

Autor:  mRqS [ 5 grudnia 2006, o 16:01 ]
Tytuł: 

Za jakiś miesiąc powinno być gotowe :) (ehh.. to czekanie...)

Autor:  jarekm [ 5 grudnia 2006, o 16:10 ]
Tytuł: 

ShrekPL napisał(a):
Zamawiam sobie jedna buteleczke


A coś ty Shreku taki detalista się zrobił, z ta kilkulitrową facjatą :?: :-D

Pozdro

Strona 1 z 2 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/