Z tego co pamiętam, to McDonald's wybiera miejsce inwestycji. Nawet jeśli jest to franczyza, której warunki można skrócić:
- 1 200 000 zł (nie może pochodzić z kredytu, musi zostać wniesione przez jedną osobę fizyczną)
- McD wybiera lokalizację
- franczyzy przyznaje się tylko na istniejące restauracje lub dla obecnych franczyzobiorców (czyli np. ja nie mogę jako inwestor chcieć franczyzy w Kwidzynie)

- franczyza jest przyznawana na 20 lat
- franczyzobiorca nie może prowadzić innej działalności
- cały proces trwa około 1,5 roku, z czego rok to szkolenia w restauracjach McD

Cytuj:
PONADTO, KAŻDY KANDYDAT NA FRANCZYZOBIORCĘ MUSI BYĆ PRZYGOTOWANY NA SPEŁNIENIE NASTĘPUJĄCYCH WYMAGAŃ:
Prowadzenie działalności pod szyldem McDonald’s lecz na własny rachunek i ryzyko.
Poświęcenie maksimum czasu i wysiłku na prowadzenie restauracji McDonald’s.
Zamieszkanie w pobliżu prowadzonej restauracji McDonald’s.
Wzięcie udziału w wielomiesięcznym szkoleniu praktycznym i teoretycznym.
Posiadanie wystarczających własnych środków finansowych oraz możliwości ich zainwestowania.
Nabycie na wyłączną własność wyposażenia restauracji przy objęciu jej we franczyzę.
W ciągu minionych kilku miesięcy:
Cytuj:
Oba (...) znajdują się w województwie kujawsko-pomorskim, gminie Chełmno, przy odcinku autostrady A1. W kierunku północnym restauracja zlokalizowana jest około 6 km za węzłem w Lisewie, obiekt po przeciwnej stronie autostrady znajduje się 16 km za węzłem Nowe Marzy. Nowe restauracje to kolejne obiekty McDonald’s zbudowane w ramach umowy z firmą LOTOS Paliwa.