Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Maxim - Słowiańska
PostNapisane: 20 października 2009, o 07:12 

Witam, byłem tam ostatnio na urodzinowym obiedzie, cóż tanio nie jest, tak naprawdę jest baardzo drogo, ale jedzenie wyśmienite naprawdę.
Byliśmy w 4 osoby, każda zamówiła co innego, czekało się długo ale przynajmniej potrawy wjechały w tym samym momencie, klasa.
Ja jadłem carpaccio, było niezłe, choć zdarzało mi się jeść lepsze, a na 2 danie pieczony na desce schab w sosie berneńskim(poezja), z zapieczonym na tej desce purre ziemniaczanym i do tego szparagi w boczku i pieczony pomidor.
Na stole pojawiły się jeszcze cielęcina w sosie truflowym z gnochi, pierś z kaczki w sosie pomarańczowym na talgiatelle i halibut pieczony z jajkiem sadzonym, lista potraw w menu jest naprawdę ciekawa.
Polecam, bo kuchnia jest wykwintna, ale drogo, za obiad z 2 dań z deserem i coś do picia to koło 100 na głowę wychodzi.

g@rczek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Maxim - Słowiańska
PostNapisane: 20 października 2009, o 08:03 
garczek napisał(a):
około 100 na głowę
No nieźle. Jednak oblizując się i przyglądając temu, co Ci tam przynoszono na tych deskach, to chyba warto. :-P

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, o 09:58 
Przyjaciel forum

garczek napisał(a):
a na 2 danie pieczony na desce schab w sosie berneńskim(poezja), z zapieczonym na tej desce purre ziemniaczanym i do tego szparagi w boczku i pieczony pomidor.

Opowiedz o tym coś więcej albo jak masz to wrzuć jakiś przepis. Sama nazwa tego dania powoduje u mnie mega ślinotok. Druga część tego dania jest prosta i oczywista. Ciekawi mnie to pieczenie na desce.

Ostatnio edytowano 20 października 2009, o 10:23 przez reflexes, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, o 10:16 
Sos berneński:

Składniki:
* cebula 1 szt
* woda przegotowana 3 łyżki
* żółtka 2 szt
* estragon 1 gałązka
* ocet 2 łyżki
* oliwa 50 g
* sól 1 szczypta
* pieprz biały 1 szczypta

Cebulę utrzeć na tarce, włożyć do małego rondelka, dodać wodę i gotować na małym ogniu 3 minuty. Rozbić 2 żółtka z oliwą, dodać estragon, ocet winny i łyżkę przegotowanej wody.

Wymieszać, dodać do cebuli i wstawić do większego naczynia z gotującą wodą i mieszać, aż zgęstnieje.

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/10, ... nski_.html

Ale już jak się piecze na desce to nie mam pojęcia ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, o 10:24 

to tylko purre było zapieczone na desce, ułożone dookoła po brzegach przy pomocy szprycy, na koniec, tak podejrzewam, było dołożone mięso(bo przypieczone nie było) i polane sosem, zapieczone ziemniaki stworzyły burtę, żeby się nie wylewał sos,

a jak się robi sos to sprawdziłem zaraz po powrocie do domu ;) jeszcze nie robiłem ale mam zamiar spróbować

g@rczek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, o 11:05 
Przyjaciel forum

garczek napisał(a):
to tylko purre było zapieczone na desce

Szkoda. Myślałem, że ta deska to jakś specjalna była i jakoś znacząco poprawia smak mięsa.
garczek napisał(a):
pieczony na desce schab w sosie berneńskim

Z Twojej wypowiedzi wynikało wprost, że schab był pieczony na tej desce. Ale nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło :grinka: , bo jakoś chyba bym nie wpadł na to żeby obiad na desce podać. O korytach już słyszałem a o deskach nie :grinka: .

Strefa czasowa: UTC + 1