Forum e-kwidzyn.pl
http://forum.e-kwidzyn.pl/

Restauracja orientalna Lotos
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=125&t=4914
Strona 3 z 4

Autor:  baw [ 5 czerwca 2013, o 11:08 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

dlaczegonie napisał(a):
Nie wiem czy wiecie,ale kuchnia chińska opiera sie na dopierdzielaniu jednej ważnej ''przyprawy'' a mianowicie glutaminianu sodu.


No to proszę państwa mamy specjalistę!

Byłeś Ty kiedykolwiek w Chinach czy chociażby w Azji?

Pewnie nie, dlatego nieco poszerzę Twoje horyzonty. Cała kuchnia azjatycka opiera się na świeżych i najczęściej, prostych produktach, które można łatwo dostać. Zdecydowana większość "jadłodajni" znajduje się na ulicach i wszystko przygotowują przy Tobie, wrzucając te świeże składniki do woka. Takiego czegoś jak glutaminian sodu pewnie nawet nie znają.

Zanim zaczniesz kolejny raz gadać bzdury, to sprawdź czy zamontowałeś rano urządzenie do myślenia w czaszce.

Autor:  dlaczegonie [ 5 czerwca 2013, o 11:43 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

baw napisał(a):
dlaczegonie napisał(a):
Nie wiem czy wiecie,ale kuchnia chińska opiera sie na dopierdzielaniu jednej ważnej ''przyprawy'' a mianowicie glutaminianu sodu.


No to proszę państwa mamy specjalistę!

Byłeś Ty kiedykolwiek w Chinach czy chociażby w Azji?

Pewnie nie, dlatego nieco poszerzę Twoje horyzonty. Cała kuchnia azjatycka opiera się na świeżych i najczęściej, prostych produktach, które można łatwo dostać. Zdecydowana większość "jadłodajni" znajduje się na ulicach i wszystko przygotowują przy Tobie, wrzucając te świeże składniki do woka. Takiego czegoś jak glutaminian sodu pewnie nawet nie znają.

Zanim zaczniesz kolejny raz gadać bzdury, to sprawdź czy zamontowałeś rano urządzenie do myślenia w czaszce.


-- 5 czerwca 2013, o 13:02 --

reflexes napisał(a):
Cytuj:
i czy wołowina w 5-u smakach napewno ma 5 smaków?

A jak coś może mieć 5 smaków? Smak ma 1 ale pomieszany z 5 innych.



Nie chodzi tu teraz czy jestem specjalistą czy nie mój drogi kolego/koleżanko i też nie o to czy byłem w azji,ale znam tę strone troche od kuchni w polsce jak i od kolegów właśnie z krajów azjatyckich i nie musisz mi pszerzać horyzontów o swierzych składnikach:)stwierdzasz fakty każdej reklamy i ulotki jaka znajdziesz w skrzynce pocztowej.przepraszam,nie zprecyzowalem dokładnie o co chodzi a skoro z ciebie taki znawca to może nam powiesz jakich to oni prochów i sosów uzywają?moge się założyć że napewno znasz każdą nazwe każdej ''przyprawki którą to nabierają tymi swoimi chińskimi łyżeczkami po troszeczku i wrzucają do woka ze swieżymi warzywkami i glisdami;)w związku z czym załączam foto na którym widnieje tak zwana wyspa...reszty sam sobie poszukaj''maszyno do myślenia''

Załączniki:
glut.jpg
glut.jpg [ 205.48 KiB | Przeglądane 6355 razy ]

Autor:  Piotr_J [ 5 czerwca 2013, o 12:09 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

Historia

Od setek lat kuchnia dalekowschodnia wykorzystywała jako składnik potraw wodorost listownicę japońską (Laminaria japonica), znany jako kombu. W 1908 roku japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak – kwas glutaminowy. Smak ten nazwano umami. Niedługo po odkryciu rozpoczął produkcję przyprawy, będącej oczyszczonym glutaminianem sodu, która znana jest na Wschodzie jako Aji-no-moto (czyli "istota smaku").

Źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Glutaminian_sodu

Autor:  drosik [ 5 czerwca 2013, o 12:25 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

Cytuj:
Zanim zaczniesz kolejny raz gadać bzdury, to sprawdź czy zamontowałeś rano urządzenie do myślenia w czaszce.

Co tu się dzieje na forum?

Jeżeli natrafię dziś na jeszcze jeden post skierowany personalnie to będę sypał ostrzeżeniami!

Autor:  punky [ 5 czerwca 2013, o 13:29 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

Piotr_J napisał(a):
Historia

Od setek lat kuchnia dalekowschodnia wykorzystywała jako składnik potraw wodorost listownicę japońską (Laminaria japonica), znany jako kombu. W 1908 roku japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak – kwas glutaminowy. Smak ten nazwano umami. Niedługo po odkryciu rozpoczął produkcję przyprawy, będącej oczyszczonym glutaminianem sodu, która znana jest na Wschodzie jako Aji-no-moto (czyli "istota smaku").

Źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Glutaminian_sodu


Drugim takim składnikiem jest soda oczyszczona, także będąca stałym dodatkiem w kuchni azjatyckiej.
Mój kucharz próbował to stosować do zmiękczania wołowiny - fakt działa rewelacyjnie.
Żołądek niestety wysiada po czymś takim.

Autor:  kadzimiedz [ 5 czerwca 2013, o 14:37 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

baw, dawaj jakieś fotki z Azji. Umieram z Ciekawości.

Autor:  baw [ 5 czerwca 2013, o 15:11 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

http://imageshack.us/photo/my-images/705/img2261hc.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/839/img2246cm.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/827/img2238xq.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/802/img2237d.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/706/dsc4565r.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/40/dsc4581o.JPG/

Enjoy.

-- 5 cze 2013, 2013 14:29 --

Teraz natomiast coś do pozostałych rewelacji.

Jak coś cytujemy, to warto jeszcze zrozumieć co cytujemy. Kwas glutaminowy to nie jest glutaminian sodu.

Klasyczne "maggie", które znamy ze sklepów to nic innego jak lubczyk. O ile lania litrami "maggie" do potraw nie polecam, to od lubczyku nie stronię.

Co do sody oczyszczonej.

Na nasze żołądki to działa źle. I tu nie mam zamiaru nawet z tym polemizować. Faktem jednak jest, że Azjaci używają tego i czują się świetnie, i są na pewno zdrowsi od Europejczyków. Jak ktoś pojedzie chociażby do Egiptu czy Tunezji i napije się wody z kranu to też sraczka murowana, a tubylcom to jakoś nie szkodzi.

Autor:  kapec [ 5 czerwca 2013, o 16:45 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

baw napisał(a):
Jak ktoś pojedzie chociażby do Egiptu czy Tunezji i napije się wody z kranu to też sraczka murowana, a tubylcom to jakoś nie szkodzi.

Tu akurat wytłumaczenie jest proste - inna flora bakteryjna. Ale wystarczy kilka dni i trochę wspomagania ichnimi medykamentami i idzie przywyknąć.
A co do kuchni chińskiej. Bo nie do końca zrozumiałem. Ty się czepiasz ogólnie chińskiego jedzenia w samych chinach, jedzenia w chińskich knajpach na świecie czy naszego chińczyka z Toruńskiej?

Autor:  baw [ 5 czerwca 2013, o 17:06 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

A skąd Ty wziąłeś to, że ja się w ogóle czepiam chińskiego żarcia?

Nawet w tym wątku o ile się nie mylę chwaliłem tę knajpę.

Ja tylko zareagowałem na to co napisał "dlaczegonie". Z tradycyjnej kuchni chińskiej, która w przeciwieństwie do naszej kuchni, jest kuchnią tworzoną od fundamentów, próbował zrobić wielkie zło. A ja się z tym nie zgadzam.

Natomiast już w ogóle na mojej twarzy pojawia się szyderczy uśmiech na teksty w stylu: "wiem to od moich znajomych z Azji", "znam ten temat od kuchni" itp. Tylko po mojemu to na pewno nie od kuchni azjatyckiej. Może co najwyżej o wyższości mielonego nad schabowym mógłby sobie podywagować.

Autor:  kadzimiedz [ 5 czerwca 2013, o 18:22 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

baw, fajne fotuchny, narobiłeś mi apetytu

Autor:  baw [ 5 czerwca 2013, o 20:56 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

Dlatego ja rzadko do nich wracam, bo mam od razu język przy pępku :D

Autor:  kadzimiedz [ 5 czerwca 2013, o 21:41 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

Wiele bym dał za te tygrysy z 3 foty.

Autor:  Lilith [ 6 czerwca 2013, o 08:16 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

Ja lubiłam tam jeść, ale ostatnio poczęstowano mnie tak wysuszonymi i kilka razy odsmażanymi sajgonkami, że....
chyba podziękuję temu lokalowi.

Autor:  baw [ 6 czerwca 2013, o 09:05 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

Tygrysy to samym rozmiarem robią wrażenie, jednak jakby ktoś mocno poszukał to by pewnie i w Polsce znalazł.

Natomiast jak sobie przypomnę smak kaczki to dopiero odpływam.

Autor:  kadzimiedz [ 6 czerwca 2013, o 17:09 ]
Tytuł:  Re: Restauracja orientalna Lotos

Oglądnij i spróbuj

Strona 3 z 4 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/