Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zdjęcia wg Wojteh - jak je przyrządzić.
PostNapisane: 2 listopada 2006, o 14:16 
W tym temacie chciałbym byśmy podyskutowali o sprzęcie fotograficznym.

UWAGA !!!! opisuje tylko sprzęt z którym miałem możliwość sie zapoznać osobiście

Etapy edukacji fotograficznej oraz możliwości finansowych:

poziom 1
- aparat fotograficzny w telefonie - cena - od 1 zł w promocji do 3000 tyś zł - jakość w zależności od wieku wprowadzenia na rynek - obecne telefony z aparatami 3 mln pixeli robią już nawet czytelne zdjęcia

poziom 2
- kompakty - cena od 400 zł do 2000 zł - tu z najniższej półki mogę polecić Nikona Coolpixa L4 z matrycą 4 mln pixeli - jest to nowy aparat - posiada czytelny 2" wyświetlacz niezłą optykę - jaśniejsza niż wyższe modele - ale nie znajdziemy tu nic co jest nawet namiastką trybów półautomatycznych lub manualnych. Zdjęcia wychodzą natomiast bardzo dobre właśnie do albumu lub podobnych zastosowań. Cena - ja w kwidzyńskim mediaExpert zapłaciłem 480 zł.

poziom 2a
- Fuji 5600 oraz Canon A610 - kompakty które chcą być nazywane - kompakty dla zaawansowanego amatora - jak widać po fotkach z tych kompaktów jak najbardziej jest to słuszne założenie. Fuji 5600 używałem przez kilka tygodni - jest to bardzo fajny aparat - z tym iż używa kart standardu xD - które nie są tak popularne jak karty SD. Fuji ma już tryby pół automatyczne oraz pełny manualny. Matryca 5 mln pixeli jest wystarczająca do opowiadania obrazami świata. Posiada także tryby automatyczne i tematyczne. Dodatkowym atutem jest wygląd podobny do lustrzanki ale ten wygląd ma także inne zalety - mianowicie ruchome elementy optyki znajdują się wewnątrz obudowy co zapobiega ich uszkodzeniu lub zabrudzeniu. Jeszcze jednym plusem jest możliwość stosowania filtrów fotograficznych bez potrzeby dodatkowych elementów - filtry średnicy 55 mm. Przy cenie bez karty ( http://www.ceneo.pl/categories.aspx?sea ... Page=False ) 845 zł jest to świetny wybór.

Link do fotek wykonanych przez amatorów tym aparatem http://www.cyberfoto.pl/fuji/54451_79-p ... -s5600.htm

Poziom 2b
- troszkę drogie kompakty
- Panasonic Lumix DMC-FZ7
- Olympus Sp510 UZ

Poziom 3
- coś co udaje lustrzankę
- Sony R1
- Nikon 8800
- Panasonic Lumix FZ30

Poziom 4
- lustrzanki
- Nikon D50
- Nikon D70/s
- Nikon D80
- Canon 350D
- Canon 400D

Poziom 5
- poza zasiegiem
:) :) :)

Dodatki:
Lampy błyskowe
Statywy
Filtry

Literatura - co warto przeczytać

cdn ... jak tylko wyjdę z pracy[/b]

Ostatnio edytowano 29 marca 2010, o 12:01 przez wojteh, łącznie edytowano 13 razy

Tytuł:
PostNapisane: 9 listopada 2006, o 21:48 
najpierw chce was przeprosić za brak odpowiedzi i nieaktualizowanie wątku ale realizuję obecnie ogromny projekt informatyczny którego start jest 1 stycznia i teraz pracuję po 18 godzin na dobę

dzajant - pomyśl tez nad sony h2 - cena ok 1200 zł - lumix fz5 tez świetny - mam nawet kilka fotek nim wykonanych - jest fajny i ostry ja jednak wybrałbym sony - ja czysto jestem w Warszawie, w Toruniu - mogę ci coś kupić jeśli to cie urządza
test sony h2 http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4119&p=0

Cannon 400d czy Nikon D80 - powiem tak - jakikolwiek weźmiesz masz super - na pewno Nikon ma lepszą ergonomie a Canon podobno lepsze wysokie ISO - mam kolege który ma tego Canona wiec można się umówić do porównania.

test Canona http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4972
test Nikona http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4701 cz.1
test Nikona http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4881 cz.2

KrzaQ - w nikonie jest "mnożnik" 1,5 a canon 1,6

szkła do d80 :
obiektywy stałoogniskowe:
nikkor 50/1.8 lub jeśli cie stać ze światłem 1,4 (portrety całopostaciowe) - posiadam i mogę zademonstrować
nikkor 85/1.8 żyleta cena w granicach 1600 zł (portrety ale nie tylko) - posiadam i mogę zademonstrować

zoomy:
nikkor 18-70 (z kita od D70) - ok 900/1000 zł
nikkor ?/??? i tu nie wiem jaki nikkorek jest fajny

sigma
sigma 17-70 - posiadam i mogę zademonstrować
sigma 70-300 APO - - posiadam i mogę zademonstrować

tamron
tamron 18-70 ze stałym światłem 2,8 - świetny

posiadam także szkła manualne :

Nikkor 35 /2,5 seria E - fajne szkło
Nikkor 100/2,8 seria E - jest najostrzejsze ze wszystkich - portrety tym szkłem to malowanie światłem

[ Dodano: 21 Listopad 2006, 18:27 ]

--------------------------------------------------------------------------------------------------
fotografia nocna - trudna sprawa ale kompaktem tez można warto zerknąć na foto Drosika Obrazek chociaz wg. mnie przypalił cegły na szczycie kaplicy.Ja postanowiłem zrobić takie same ale moim Nikonem D80 i manualnym dosyć jasnym szkłem 35 mm f2,5
Obrazek
ważne jest po pierwsze jak najwyższa przesłona tzn. od f8 do f12 w kompaktach najwięcej jest f8 potem czas jakim robimy fotki ja wiem ze potrafię do 1/100 przytrzymać aparat by zrobić ostrą fotkę - ale z tego co czytałem granicą jest 1/125 s. Następnie ISO w lustrzance bez różnicy jakiej do ISO800 bez problemu można wejść w kompaktach to ISO400 może być za dużo. Sprawa jednak wygląda inaczej jeśli robimy ze statywem tam stosujemy najniższe ISO jakie mamy - brak wtedy szumów, przesłona w kompakcie na f8 lub f7 i regulujemy czas tak by widać było to co chcemy na fotce. Dodatkowe 2 uwagi - najlepiej używać czasowego wyzwalacza migawki bo nawet na statywie naciśniecie spustu poruszy fotkę oraz foto w plikach RAW potem zawsze można coś jeszcze wyciągnąć z fotki.

Osobnym tematem potem jest obróbka fotek.

Ostatnio edytowano 27 listopada 2006, o 12:45 przez wojteh, łącznie edytowano 4 razy

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2006, o 12:32 
Przyjaciel forum

troszke sie naszukałem tego tematu, ale znalazłem,
wojteh, mam pytanko: jak zrobiłeś tą fotke:
Obrazekkliknij, aby powiększyć
tzn co i jak miałes ustawione :?:

P.S.
przy okazji dziekuje Ci za to, że prowadzisz ten wątek, mi sie to bardzo przydaje, jetseś moim mistrzem ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2006, o 19:42 

Strasznie pobieżnie potraktowałeś temat focenia nocą. Nie rozumiem skąd wziąłeś wartości przesłony
wojteh napisał(a):
ważne jest po pierwsze jak najwyższa przesłona tzn. od f8 do f12

Wcale nie jest ważna jak najwyższa przysłona a 12 wcale nie jest największa przesłoną. Stopień przesłony zależy od parametrów obiektywu. W zależności od wielkości względnej otworu zmieniają się właściwości optyczne obiektywu. Może dla początkujących zabrzmi to tajemniczo ale to proste. Jasne obiektywy są fajne ale często (zwłaszcza tanie szkła) mają słabe osiągi przy takim otworze (tzw mydło często na brzegach kadru nieco mniejsze w centrum). Ich rozdzielczość rośnie wraz z przymykaniem przesłony i od otworu powiedzmy 4,5 do 8 często do 12 maja maksymalną rozdzielczość. Później wraz z dalszym przymykaniem otworu przesłony ich rozdzielczość znowu maleje. Istnieją oczywiście szkła, które zachowują super wysoką rozdzielczość w całym kadrze przy całym zakresie przesłon ale są one stosunkowo drogie.
Tak sobie tłumaczę Twoje zalecenia dotyczące zastosowania przesłony 8 do 12. Po pierwsze jednak minimalna świadomość parametrów posiadanego obiektywu nawet nabyta w drodze doświadczeń.

wojteh napisał(a):
przesłona w kompakcie na f8 lub f7 i regulujemy czas tak by widać było to co chcemy na fotce.

No to tutaj poleciałeś jak typowy cykacz fotek cyfrowych. "Ustaw otwór i wal ujęcia do skutku najlepiej w RAW'ie bo można coś jeszcze pomodzić na kompie" Z całym szacunkiem Wojtek. Jak widzę i słyszę coś takiego i jeszcze pod szyldem "lekcji fotografii" to mnie bierze.
Sporo piszesz w komentarzach o przepaleniach. Może warto napisać co to przepalenia i jak ich uniknąć bo to akurat w fotografii nocnej jest jedną z ważniejszych i wcale nie najtrudniejszych kwestii. Zamek w Malborku na Twojej fotce jest dość równomiernie oświetlony, nie ma żadnych silnie oświetlonych elementów ani żadnych palących w obiektyw źródeł światła. Bułka z masłem nie koniecznie orzechowym. Ponuiar swiatła matrycowy, program półautomat AV Przesłona 8 czas pewnie około 4 sekundy i fotka gotowa:).
Myślę, że w tym momencie należałoby powiedzieć nieco na temat światłomierza wszak światło w nocy to sprawa najistotniejsza . Mógłbym dużo i i nie koniecznie mądrze o tym pisać ale nie chcę Ci kasztanić na lekcji fotografii więc odeślę do bardzo pouczającego tekstu kolegi Jacka http://www.phototrip.pl/porady/pomiar/pomiar.html . To chyba najlepszy tekst na temat pomiaru światła jaki czytałem.
Więc po zapoznaniu się z zasadami działania WSZYSTKICH WSPÓŁCZESNYCH ŚWIATŁOMIERZY niezależnie czy to w cyfrówkach, analogach, kompaktach ... nawet w Zenitach można zacząć robić fotki świadomie.
Jeszcze słowo o przepaleniach. Przepalenie to miejsce na fotografii prześwietlone na tyle, że tworzyć będzie białą plamę. To tak zwana "bezszczegółowa biel". Jeśli zaczniemy fotkę przyciemniać nadal będziemy mieli obszar pozbawiony szczegółów zmieni się tylko odcień plamy.
Posłużę się przykładem fotki Drosika na której słusznie zauważyłeś przepalenia. Patrząc do EXIF'a Drosikowej fotki widzymy, że zastosował on punktowy pomiar światła Metering Mode = Spot (BRAWO!).
W punktowym pomiarze najważniejsze jest jednak to, co ten punkt nam zmierzy. Prawdopodobnie Drosik zmierzył światło gdzieś na ścianie z trzema oknami albo poniżej wielkiej białej plamy. Światłomierz zaproponował parametry czas=1sekunda przesłona=4. Pstryk, ściana naświetlona optymalnie a powyżej biała przepalona plama. Gdyby zamiast programu manualnego kolega Drosik wybrał jeden z programów półautomatycznych powiedzmy AV czyli preselekcja przysłony (użytkownik ustawia przesłonę a automat dobiera czas) i ustawił ją zgodnie z Twoimi zaleceniami powiedzmy na 8. Mierzymy punktowo w tym samym miejscu światło a światłomierz posłusznie wskazuje czas 2 sekundy (ze względu na dwukrotnie mniejszy otwór). Ja jednak zmierzyłbym na najbardziej oświetlonym kawałku ściany (tam gdzie teraz mamy przepalenie) i .... zastosował korektę ekspozycji (w Drosika aparacie Exposure Bias Value = ±0EV), czyli skorygował zaproponowany przez światłomierz czas naświetlania. O jaką wartość? Dodatnią? (wydłużył czas naświetlania), ujemną? (skrócił czas) to proste zadanie na logikę i pierwszy krok do świadomej fotografii nocnej ...

Jeszcze tylko jedno słowo o korekcie ekspozycji (Exposure compensation). Jak to rozumieć? Otóż światłomierz, niezależnie od sposobu pomiaru światła, będzie dążył do "optymalnego naświetlenia" sceny (przy pomiarze matrycowym czyli z całego kadru) bądź miejsca, w którym mierzymy światło (przy punktowym). Jeśli w wyniku pomiaru światła otrzymujemy powiedzmy czas 1/500sek i przesłonę 8 i jeśli zdecydujemy się wydłużyć czas do 1/250 to automat uparcie będzie nam przymykał przesłonę do wartości 16. Aby na przekór automatyce zrobić zdjęcie niedoświetlone musimy zastosować właśnie korektę ekspozycji czyli świadomie wprowadzić wartość o jaką chcemy nie doświetlić (lub prześwietlić) fotkę. Wtedy będziemy mieli na przykład fotkę zrobioną z czasem 1/500 i przesłoną 11 :) Proste?

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2006, o 23:51 
KrzaQ - na pewno poleciałem pobieżnie po temacie - i faktycznie nie pomyślałem o wszystkich parametrach - ja wszystkie fotki robie w trybie "M" nie używam innych trybów i nie pomyślałem o tym. Nie wierzę światłomierzowi i robie wszystkie fotki na wyczucie widze jakie jest światło i określam po fotce próbnej jakie parametry ustalić. Co do fotki Drosika zamieściłem swoja do porównania.

Ja się uczyłem zdjęć nocnych na podstawie tego tekstu : http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotograf ... radnik.htm

Drosik - Malbork był zrobiony na ISO160,f8,13"

Czytam powyższy tekst od nowa i powiem tak - wszystko co pisze KrzaQ jest prawdą - ale MI tu nie o to chodzi by aparat sam dobierał parametry w trybie takim a takim - ja sam się uczę sam jakoś dobieram składniki do mikstury zwanej zdjęciem - jak to mi wychodzi ??? oceniajcie mnie w galerii. Może robię coś wbrew poradnikom może wbrew logice, może wbrew praktykom ale tak będę tu pisał. Może ten wątek powinien inaczej się nazywać - Zdjęcia wg. Wojteh - opis gotowania

Tak myślę iz może zbyt bardzo ufamy automatyce???

KrzaQ męczy mnie to co napisałeś odebrałem jako krytykę że pisze głupoty. Ja rozumiem że powinno się wszystkim wyjaśniać i omawiać, że prostować gdy ktoś pisze głupoty - ale niech za argumentem za mną stoją moje fotografie - zapraszam do galerii.

Mam jednak jeszcze jedna uwagę obiektywy Manualne w Nikonie - nie posiadają wewnętrznej automatyki a dokładnie pomiaru światła - 90% zdjęć nocnych teraz nim robie i zupełnie nie jest mi potrzebny światłomierz.

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 07:56 

Drogi Wojtku,
nie odbieraj tego co napisałem jako osobistą krytykę czy, tym bardziej osobistą niechęć do Ciebie i tego co robisz.
Twoje fotki świadczą o tym, że Twoje metody są równie skuteczne co praktyczne jednak ja wychowanek analogowej szkoły fotografowania z przerażeniem czytam to co piszesz. Być może jestem zacofanym analogowcem i nie dopuszczam nowych metod, które rodzą się wraz z nową technologią jaką jest fotografia cyfrowa. Myślę jednak i jestem przekonany, że niezależnie od sprzętu jakim się fotografuje zasady fotografowania nie zmieniły się od pokoleń i należy być ich świadomym . Uważam, że nie można nauczyć się fotografii, tej świadomej nie znając podstawowych zasad. Nie wiedząc jaka jest zależność pomiędzy czułością, przesłoną i czasem i w jaki sposób jedno wpływa na drugie. Ta zależność nie zmieniła się od ponad 100 lat, jest niezmienna i raczej się nie zmieni. Nie można nauczyć się fotografować nie umiejąc świadomie używać światłomierza. To są podstawowe zagadnienia z zakresu techniki fotografii i od nich należy rozpocząć każdą naukę fotografowania.

wojteh napisał(a):
obiektywy Manualne w Nikonie - nie posiadają wewnętrznej automatyki a dokładnie pomiaru światła

Ne chcę Ci znowu wytykać błędów ... ale muszę pomimo wszystko.
Większość współczesnych aparatów i wszystkie o których piszesz w swojej "fotograficznej kuchni" mają światłomierze działające jako TTL (i/lub różnymi jego odmianami iTTL, ATTL i co tam jeszcze sobie wymyślili). Zasada działania takiego światłomierza jest taka sama w każdym przypadku i polega na tym, że mierzy on ilość światła wpadającą przez obiektyw. Ale to NIE OBIEKTYW mierzy światło. W twoim D80 odpowiedzialny za to jest 420-punktowa matryca pomiarowa.
Nie znam żadnej lustrzanki, żadnego analoga, żadnego obiektywu w Nikonie czy Canonie, w którym za pomiar światła odpowiedzialny byłby obiektyw i jego automatyka.

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 08:52 

Witam
Panowie czy trochę nie przesadzacie ze swoją polemiką. Piękna jest idea ze pare osób biega po mieście po zmierzchu i stara sie uwieczniac to co widzi jak najlepiej potrafi. Oczywiscie tyle ile jest fotografow tyle jest koncepcji zrobienia dobrego zdjecia.
Jedni pamietaja czasy kiedy do robienia zdjec uzywało się puszki bez zadnej automatyki , z mozliwoscia ustawienia przesłony i czasu , dobranie ISO polegalo na zakupie odpowiedniej kliszy ale na rynku i tak byly dostepne tylko 100 i 200 , nie bylo zadnych swatłomierzy ( bynajmniej osiagalnych dla amatorów) , wiec mozna bylo polegac tylko na dobraniu odpowiedniego czasu i przeslony. Parametry te dobiera sie tylko i wylacznie do osiagniecia odpowiedniego celu czy chcemy uzyskac ostre wyrazne zdjecie w całym spektrum czy ostre ma byc tylko pole srodkowe , doregulowujemy czasem czy zdjecie ma byc doswietlone czy nie. Dzisiaj nalezy tylko czekac az jeszcze ktos dolaczy odbiornik GPS do aparatu zeby weryfikowac sobie ustawienie aparatu w stosunku do obiektow.I pewnie abstarachujac mozna wysnuc teze że bedą rzesze fotografikow ktorzy nie beda sobie wyobrazali robienia zdjec bez uwzglednienia tego parametru. Ale panowie idea jest jedna robmy zdjecia , cieszmy sie tym ze mamy pasje . Niech ona nas łączy a nie dzieli.
Nieoceniajmy wiedzy i doświadczeń innych ale starajmy wyciągać wnioski z ich pracy.

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 09:07 
Pomiar światła odbywa się poprzez wpadające światło przez obiektyw - podobnie jak AF - wszystko przechodzi przez obiektyw - jeśli by tak było jak mówisz to bardzo bym się cieszył jednak chyba tak nie jest bo wszystkie stare szkła np. Nikon series E nie działa pomiar światła. Służę obiektywami do sprawdzenia. Faktycznie nie obiektyw mierzy światło ale obiektyw jest częścią całego mechanizmu potrzebnego by pomiar światła odbywał się przynajmniej w Nikonie.

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 09:32 

sssnake napisał(a):
Dzisiaj nalezy tylko czekac az jeszcze ktos dolaczy odbiornik GPS do aparatu

Ależ nie musisz czekać, to już się stało...
http://www.nikondigital.org/articles/gps_setup.htm

wojteh napisał(a):
jeśli by tak było jak mówisz to bardzo bym się cieszył jednak chyba tak nie jest bo wszystkie stare szkła np. Nikon series E nie działa pomiar światła.

A to dlatego, że światłomierz nie otrzymuje od obiektywu informacji o ustawionej przysłonie. Na szczęście są sposoby i to wcale nie tajne myki typu tips&tricks żeby wszystko działało...

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 09:46 
Dostałem pytanie jak wykonana jest róża http://www.e-kwidzyn.pl/displayimage.php?album=2&pos=0:

Wykonanie obiektywem Sigma 17-70 na 70mm światło odbite z lampy od ściany - ściana kolor żółty f4,5 czas 1/60. Lampa w trybie manual.

jeśli kupujemy lampę warto od razu kupić taką która ma możliwość odchylenia palnika w pionie i poziomie.

KrzaQ proszę powiedz jakie - jestem, bardzo tym zainteresowany.

Ostatnio edytowano 27 listopada 2006, o 09:59 przez wojteh, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 09:53 

tak sie troche wcisne w temat :)

D200 ma pomiar swiatla ze szklami manualnymi wiec o czyms to swiadczy ... :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 10:30 
o czym to świadczy??

wiecie co ?? mam już dosyć - przestaję pisać na forum - nie mam ochoty dziękuję za wsparcie chciałem się podzielić tym co mi się udało poznać ale chyba lepiej tylko krytykować innych i poprawiać niż samemu coś zrobić. Jestem zniesmaczony. Fotki będę wystawiał.

KONIEC.

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 12:07 

Wojteh nie jestem Twoim żadnym poplecznikiem ale nie rozumiem twojego działania,
tworząc swoj post pod tytułem "Zdjecia wg Wojteh - jak je przyrządzić" chyba jasno okresliłeś meritum twoich wypowiedzi.
Nie było nic w tytule "Zdjecia wg Wojteh - prosze ocen mnie" albo "Zdjecia wg Wojteh - czekam na krytyka". Ewidentnie dales do zrozumienia ze chcesz pokazac swoj sposob na zdjecie.
Dla pewnie duzej rzeszy czytelników forum - było miło poczytac ze ktoś ma takie poglady, tak robi zdjecia, tak dzieli sprzęt, taką techniką wykonuje zdjęcia czy takie wyznaje piorytety w robieniu zdjec.
Więc chlopie nie patrz na to ze komuś bardziej zależy na wyszukiwaniu zgryzliwych uwag, wytykaniu błedów, niż spojrzenie przez pryzmat Twoich pomysłów czy rozważań na sposób fotografowania - co wydaje mi sie jasno okresliles w tytule tylko rób swoje jezeli tylko czujesz że masz na to ochote.

Ostatnio edytowano 27 listopada 2006, o 12:37 przez sssnake, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 12:35 

no ja dodam od siebie ze dla ogladajacego zdjecie liczy sie efekt koncowy nie liczy sie to gdzie autor mierzyl swiatlo i na jakim trybie robil zdjecie! liczy sie EFEKT KONCOWY! a ze mozna go uzyskac na wiele sposobow to juz sprawa indywidualna :)

ja tez nie mam zamiaru stawac po czyjejkolwiek stronie :) ale jesli zauwaze gdzies jakis blad lub mijanie sie z prawda to o tym napisze :)

piszac ze D200 ma pomiar swiatla z manualnymi szklami chodzilo mi o to ze pomiar ten odbywa sie w korpusie aparatu

pozdrawiam
lord vader

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2006, o 12:58 

Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze.
Wojtek przestań , nie zauważyłem niczego co mogłoby Ciebie
urazić, ot normalna wymiana poglądów.
Za bardzo szanuję to co piszesz żeby tak sobie powiedzieć
-biorę zabawki i idę do domu.
Inni pewnie też tak myślą.

Porcellus

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1