Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2006, o 00:10 
Przyjaciel forum

dzajant, sory było za przekręcenie login'a. Baterie z Allegro po około 30zł
KrzaQ, dzięki za Nikkor 50mm f/1.8 - myślę że to dobry, podstawowy obiektyw. Teraz jeszcze bym chętnie znalazł jakiś zoom 2.8 do około 2000zł. Więcej bym nie chciał płacić a poza tym jestem amatorem i nie chcę przesadzać.
wojteh, pewnie warto się spotkać i obejrzeć te cudeńka, ale na razie chcę uzyskać ofertę cenową "z tamtej strony". Wtedy będzie o czym porozmawiać i podjąć jakąś rozsądną decyzję.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2006, o 04:33 
W analogach obiektyw 50 mm uznawany jest za podstawowy ale w cyfrakach przez to iż jest tu mnożnik i tak naprawdę obiektyw 50mm to 75mm i jest lekko za "długi" - chociaż wielu używa go jako standard. W przypadku cyfry standardem powinien być obiektyw 35mm - w przybliżeniu daje właśnie magiczne 50mm co jest odpowiednikiem tego co widzi ludzkie oko. Co do zoomu nie wiem jaki zakres cie interesuje ale pamiętaj im mniejszy zakres zoomu tym lepsze szkło i przeważnie lepsze efekty uzyskuje się dzieląc zakres jaki się oczekuje na 2 obiektywy. Z zoomów standardowych najlepszy jest Tamron ze stałym światłem 2,8 ale jest trochę krótki 17-50 http://www.optyczne.pl/index.php?test=o ... test_ob=30 [używa go Nateck] swietną propozycją może być Tamron 28-75/2,8 http://www.optyczne.pl/index.php?test=o ... test_ob=26 ale tu nie masz szerokiego kąta. Chyba że ogólnie chwalony Nikkor 18-70 ale jest ciemniejszy niz ww. Ja zdecydowałem się na sigmę bo lubię jak oddaje kolory i jak rysuje mam tez zakres który chciałem - jest dosyć jasny 2,8 -4,5 http://www.optyczne.pl/index.php?test=o ... test_ob=14 i jestem bardzo zadowolony. Dobrym zoomem jest także nowy Nikkor 18-135 f/3.5-5.6 który jest kitem do D80 http://www.optyczne.pl/index.php?test=o ... b=44&roz=1 ale znowu jest ciemniejszy i kiepska obudowa.

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2006, o 04:58 
Przyjaciel forum

Dzięki wojteh, wysłałem dziś na Tajwan kilka zapytań do aparatu i obiektywów. W przyszłym tygodniu spodziewam się odpowiedzi. Jeśli ceny nie będą 50% to się rozczaruję. Na razię proponuję poczekać. Jak dostanę ceny to pogadamy o wyborze zooma. W moim przypadku w grę wchodzi 50tka i jeden zoom. Na razie to jest i tak multum kasy,

[ Dodano: 10 Lis 2006 05:07 ]
A pozatym, nie wiem jak zdjąć Avatar z 19kB do wymaganych 8kB

[ Dodano: 10 Lis 2006 05:09 ]
Używam ACDSeePro

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2006, o 14:17 

oki44 napisał(a):
dzajant, sory było za przekręcenie login'a. Baterie z Allegro po około 30zł

ok ale nawet tego niezauważyłam :) dzieki za info

wojteh napisał(a):
dzajant - pomyśl tez nad sony h2
myslałam ale chyba bardziej mi sie podoba lumix fz5

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2006, o 09:20 

Dzajant - to do Ciebie, jeśli szukasz aparatu to tak jak napisał Piotr - najpierw sprawdzasz ceny u skąpca a potem odpowiedniego sklepu. Z prezentowanych na powyższych stronach jeden mogę Ci uczciwie polecić ponieważ kilkukrotnie miałam okazję robić u nich zakupy i nigdy ale to nigdy nie było problemu, szybka dostawa i kontakt na bieżąco. Zaopatruję się (i znajomych) u fotobasi i tam też zauważyłam aparat o którym wcześniej wspominałaś Panasonic DMC-FZ7 za rozsądne pieniądze, choć doprawdy nie mam pojęcia ile kosztują w marketach :mrgreen:

Dostępne są również u niej:
Olympus SP-510 UZ
Sony H2

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2006, o 11:08 

malgos dzieki u fotobasi jest bardzo dobra cena tego aparatu :) u nas w media był za 1499 podobną cenę wypatrzyłam w gdańskim sklepie u jonczaka www.jonczak.pl jakbym była w piatek to moze zajade tam.

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2006, o 13:41 
nie kupujcie Olympusa sp510 - miałem i szybko sprzedałem - nie można tym robić normalnych fotek albo ja sie nie znam

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2006, o 19:32 

no i po sprawie... byłam dziś w grudziądzu i jak zobaczyłam tego lumixa fz5 to NIEMOGLAM SIE POWSTRZYMAC I KUPILAM :) koszt taki sam jak u nas w media...

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2006, o 21:38 
Przyjaciel forum

dzajant,
gratuluje :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 listopada 2006, o 13:00 

dzajant napisał(a):
no i po sprawie... byłam dziś w grudziądzu i jak zobaczyłam tego lumixa fz5 to NIEMOGLAM SIE POWSTRZYMAC I KUPILAM :) koszt taki sam jak u nas w media...

FZ5 czy FZ7 ?? bo to duża różnica :) ja używam FZ20 i na razie moze wiecej niż ja umiem :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2006, o 08:40 
Gratuluję - teraz czekam na piękne fotografie obecnej rzeczywistości

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2006, o 15:52 

drosik napisał(a):
dzajant,
gratuluje

dzieki :)

wojteh napisał(a):
Gratuluję - teraz czekam na piękne fotografie obecnej rzeczywistości

rowniez dziekuje tylko najpierw musze sie z nim lepiej poznac , jakby cos bede pytac o szczegoly :)

omen napisał(a):
FZ5 czy FZ7 ??

FZ5

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2006, o 16:55 
Przyjaciel forum

Jak już pisałem, ja używam FZ5. Wprawdzie nie uważam się za fachowca i nie posiadam polskiej instrukcji (kupowany w Stanach), ale już nim trochę robię i jakby co, to pytaj.
Pozdrawiam. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2006, o 17:11 

dobrze wiedziec ze ktos ma taki sam jakby cos to sie zglosze. dobrze ze ja mam polskie menu :P bo bym sie niepołapała tak szybko ;)

[ Dodano: 13 Listopad 2006, 21:57 ]
i juz z miejsca małe pytanko czy jest funkcja zrobienia panoramy? jesli tak to gdzie... albo jak moge ją zrobić :) bede wdzieczna za podpowiedz

Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2006, o 01:29 
Przyjaciel forum

dzajant napisał(a):
czy jest funkcja zrobienia panoramy? jesli tak to gdzie... albo jak moge ją zrobić :)

Nie ma niestety. W tym przypadku, gdy chcesz zrobić panoramę to stawiasz aparat na statywie i wykonujesz kilka zdjęć lekko zachodzących na siebie. Potem łączysz je w którymś programie do robienia panoramy np. Panorama factory. Jeśli Ci chłopcy nie podpowiedzą lepiej, to ten program mogę Ci udostępnić.
Ja w Olympusie miałem kiedyś funkcję panoramy ale i tak robiłem to w kompie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1