Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: tanie aparaty
PostNapisane: 8 czerwca 2008, o 14:19 
Zbanowany

Kiedyś ktoś już poruszył tu temat zakupów w stanach, wiec jako że aktualnie jestem w trakcie zakupów, postanowiłem podzielić się z wami kilkoma perełkami które znalazłem w sieci:
http://www.wilddigital.com/viewproduct.aspx?id=3710992 - nie wiem, czy była dystrybucja w Polsce, ale miał go kiedyś mój znajomy i muszę przyznać, że to świetny aparat jeśli ktoś szuka dobrego zooma za małe pieniądze ;) całkiem przyzwoity sprzęt - a można już go mieć za niespełna 100$!
http://www.wilddigital.com/viewproduct.aspx?id=9973926 - kolejna rewelacyjna cena!
http://www.wilddigital.com/viewproduct.aspx?id=9791026
http://www.wilddigital.com/viewproduct.aspx?id=3585565
http://www.wilddigital.com/viewproduct.aspx?id=3658286

A to tylko jeden sklep i kilka produktów - dla jednego aparatu - więcej czekamy niż to chyba warte, ale jak kupujemy coś więcej - to naprawdę warto - w niektórych przypadkach - oszczędności sięgają nawet do 70% wartości cen europejskich! Celowo piszę europejskich - po niestety, ale część z tych rzeczy w Polsce kosztuje dodatkowe kilka procent.

Dajmy na to, kamera Sony DCR-SR85 - można kupić już za 350 € - w Europie - DCR-SR75 - prawie taka sama - niespełna 500£ - czyli około 300 zł oszczędności na bardzo zbliżonych modelach - do tego dochodzi fakt, że sporo z tych produktów nigdy nie było/będzie oficjalnie dostępnych w Europie.

Ostatnio edytowano 8 czerwca 2008, o 14:29 przez magzeust, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2008, o 14:29 

Problem zaczyna istniec gdy chcesz te aparaty wyslac do Polski
Jesli lecisz do stanow i przywozisz w plecaku raczej nikt sie do ciebie nie przyczepi
wysylajac do Polski ryzykujesz clo i vat
a to wyjdzie ci drozej niz zakup u nas
jest nawet takie biuro wysylkowe POLAMER
wysylaja paczki do polski
potrafia nawet zadeklarowac paczke jako GIFT o minimalnej wartosci
jesli wysla ci paczke samolotem na 100% czeka cie wizyta w urzedzie celnym
jesli transport morski szanse sa 50 na 50

zreszta watek wielokrotnie poruszany na forum www.canon-board.info

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2008, o 14:33 
Zbanowany

ja zamawiałem kilkakrotnie towar i jeszcze nie udało mi się zapłacić cła - a jest kilka firm specjalizujących się w wysyłkach do polski - znajomi którzy mieli okazję zamawiać także nie mieli przyjemności uiszczania dodatkowych opłat. Wydaje mi się, że gra jest warta świeczki - jeśli nie będziesz miał wizyty to oszczędzasz mnóstwo pieniędzy!

ps.: Sporo ludzi lata obecnie do stanów - wakacje itp - zawsze można poprosić kogoś znajomego - tez jakieś rozwiązanie.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2008, o 14:41 

najlepiej zamawiac do Anglii
nie ma cla podatkow na paczki ze stanow
a ze Londyn to druga stolica Polski i kazdy zapewne ma w UK kogos znajomego to chyba latwiejsze i pewniejsze rozwiazanie ;]

poza tym korzystales z tego wlasnie sklepu??

jaki rodzaj przesylki wybierales??

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2008, o 15:26 
Zbanowany

z wild digital - znajomy odebrał i wysłał do mnie już jako Private mail - UPS/DHL - ale ja meszkam w Irlandii.
By
punky napisał(a):
a ze Londyn to druga stolica Polski i kazdy zapewne ma w UK kogos znajomego to chyba latwiejsze i pewniejsze rozwiazanie ;]
Podałeś kolejne jeszcze prostsze rozwiązanie. :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2008, o 20:58 
Zbanowany

@punky, - odebrałem dzisiaj przesyłkę z Hong-Kong`u - wielki karton (około 60x40x40cm) wypełniony elektroniką - sam kurier śmiał się, że niezłe "gifty" dostaję - ale do rzeczy - DHL skasował 20,75 € za Odprawę celną - stawka zerowa ;) Umowa ze sprzedawcą przewidywała, że w razie kosztów związanych z cłem etc - ja pokrywam. Chiński UC także nie widział zastrzeżeń i wysyłając także zaakceptował "gift".

w każdym razie - z rozmów ze sprzedawcami i kurierami - obecnie jedyna różnica między nami a wysyłką do PL - to cena za transport - DHL PL - także nie powinni zaglądać do środka w poszukiwaniu faktury. Na Dispatch note - wartość przesyłki jest "nieokreślona" - ubezpieczenie pokrywa koszt do 2750€ - "non-market value" - czyli dokładnie na kwotę zawartą w fakturze w środku przesyłki.

W każdym razie - zapraszam na zakupy, bo warto.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, o 15:18 

no ja akurat znalazlem lepsze rozwiazanie dla mojego przypadku
wspolpracownik mojej ciotki lata do wuja sama 2 razy w miesiacu

wole jednak kupowac w usa niz w hong kongu
na canon-board.info trabia ze coraz wiecej podrobek i oszustow stamtad wysyla
wiec w pazdzierniku lub wrzesniu jak kasa pozwoli przyleca do mnie nowki canona 70-200 f4 IS L i 85/1.8

moze cos jeszcze zobaczymy

NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, o 15:39 
Zbanowany

faktycznie - "osobiście" zawsze lepiej niż kurierem. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2008, o 21:54 

W razie co zapraszam do mnie na zrobienie odprawy.. jestem agentem celnym :-D

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2008, o 23:52 
Zbanowany

Slay napisał(a):
W razie co zapraszam do mnie na zrobienie odprawy.. jestem agentem celnym :-D
;)

A poważniej mówiąc - jeśli odprawiasz także przesyłki indywidualne - może wyjaśnisz nam jak to wszystko wygląda z "drugiej strony"? Zazwyczaj wycena stawki celnej odbywa się na podstawie faktury, listu przewozowego etc i zadeklarowanej w nim wartości, a jeśli podczas ustalania stawki UC nie zgadza się taką deklaracją to jak wygląda procedura?

Z góry dzięki za odpowiedź.
pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2008, o 00:17 

Podstawa do obliczenia cła a później vatu jest wartość towaru z faktury.. lub innego dok. handlowego, urząd może nie zgodzić sie z deklarowana wartością. Ustali wtedy wartość biorąc wartość takich samych towarów sprowadzanych w podobnym czasie lub inaczej (jest jeszcze kilka sposobów)... Ale myślę ze z jedną prywatną paczką nie będzie problemu. Odprawy celnej raczej nie da sie ominąć.. Zrobienie odprawy (wypełnienie sada) kosztuje ok 120 zł.

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2008, o 09:00 

a jak jest z paczka ktora trafi w rece celnikow a wraca zza wielkiej wody z serwisu?
na jakiej podstawie jest szacowana wartosc paczki??

i jak sie odnosi polskie prawo do tego zapisu
http://www.celsped.pl/przepisy/zwolnien ... hp?mid=g05

ex 8525 40 11 0

aparaty fotograficzne zwolnione od cla?

NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2008, o 09:10 

Jeśli wysyłasz paczkę z aparatem do naprawy to robi sie odprawę z zaznaczeniem ze to będzie naprawa nie odpłatna (gwarancyjna). Wtedy jeśli towar powróci po naprawie, robi sie tez odprawę ze jest to towar powracający po naprawie i nie płacisz należności.. Jest wiele procedur celnych.. ale nie płaci sie 2 razy za to samo. Informacji co jest zwolnione od cła itd. udzielą bez problemu w Urzędzie celnym, w Kwidzynie przy. ul . Lotniczej. Cło to zawsze tylko kilka %, zostaje 22% vat. Sprawdziłem że na aparaty faktycznie stawka cła jest 0%, vat 22%, chyba ze aparat jest do celów medycznych lub dla osoby niewidomej to 7%.

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2008, o 09:52 
Zbanowany

Slay napisał(a):
Sprawdziłem że na aparaty faktycznie stawka cła jest 0%, vat 22%, chyba ze aparat jest do celów medycznych lub dla osoby niewidomej to 7%.

Pomijając zasadność pobierania VAT za wszystko - dłuższa dyskusja w innym miejscu ;) - rzeczowa i konkretna odpowiedź.

Ciekaw jeszcze jestem jakie dokumenty trzeba przedstawiać aby skorzystać z 7%, bo wątpię, że wystarczy przyjść do UC z białą laską po swojego nowego Canona ;)

W każdym razie - Vat również jest naliczany od wartości na dokumencie przewozowym i tutaj także zapewne obowiązują takie same zasady jak opisałeś wcześniej?
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2008, o 10:01 

7% jeśli są to:

1: Urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a

2: Wyroby medyczne w rozumieniu ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o wyrobach medycznych (Dz. U. Nr 93, poz.896) dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika do rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie.

Jeśli zadeklarujesz ze to jeden z w/w przedmiotów, a celnik będzie miał wątpliwości, a pewnie tak będzie jak zobaczą zwykły aparat, to może poprosić o jakąś dodatkową specyfikację itp.. Przy takim czymś będzie murowana rewizja :-D

Ostatnio edytowano 14 lipca 2008, o 10:13 przez Slay, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1