Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaka lampa zewnętrzna do Canon 300d
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, o 09:26 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 marca 2006, o 12:48
Posty: 13790
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Noszę się z zamiarem kupna zewnętrznej lampy do mojego aparatu, ale mam z tym wielkie trudności, gdyż jak czytam opinie na forach dotyczących fotografii to wszędzie mi odradzają kupowanie lamp innych marek niż Canon lub Sigma.

Poszperałem sobie troszkę i znalazłem odpowiednią, wg mnie lampe, innej firmy, a dokładnie Tumax, a konkretniej model DSL386AF, na allegro kosztuje 515 zł i to jest górna granica jaką mogę przeznaczyć na lampę.

Czy ktoś z Was ma, bądź miał do czynienia z tą firmą :?: :?:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, o 09:39 
Offline

Dołączył(a): 22 marca 2006, o 08:53
Posty: 4262
Płeć: Kobieta
Nie miałam i nie mam do czynienia z Twoim modelem aparatu ale tak przeszukując net pod tym kątem...

Cytuj:
Witam.
Chciałem tylko przestrzec przed kupowaniem tej lampy .
NIby mocna i pisza ze wspopraca z TTL i porownywalna moc do sb600 ale ta lampa to jeden wielki niewypal!.
Lampa sie zawiesza. Po podniesieniu palnika od poziomu lapma niedoswietla, pomaga tylko kombinowanie w trybie M.
Tandetny plastik ( ułamala sie stopka na gwincie) Mialem te lampe rok i teraz uzywam jej tylko jako slave.
Nie polecam, wrecz odradzam.
Teraz jestem szczesliwym posiadaczem sb800 i widze ze posiadanie lampy to prawdziwa przyjemnosc, a nie walka ze sprzetem i tlumaczenie sobie "jakoś sobie poradze".
Pozdrawiam!
http://forum.nikon.org.pl/archive/index ... 28058.html

Cytuj:
...daruj sobie tego Tumaxa do Nikona... zbieraj na SaBinkę.
Gdybyś obydwie położył obok siebie, to Tumaxa byś nawet nie dotknął... o efektach wynikających z podpięcia nie wspominając. [adajko]
http://www.cyberfoto.pl/obiektywy-i-lam ... l386af.htm



dalej nie szukałam ale może ktoś ją ma i może powiedzieć na jej temat coś dobrego :570:

_________________
"Jedną z radości przyjaźni jest wiedza, komu powierzyć swój sekret" Alessandro Manzoni


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, o 09:45 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 marca 2006, o 12:48
Posty: 13790
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
malgos,
opinii na forach to sie naczytałem mnóstwo. :(
podobnie było jak kupowałem mojego Tamrona, że jest taki kiepski i w ogóle wszyscy mi go doradzali, bo strata pieniążków, a tu takie miłe rozczarowanie.

Coś mi sie kojarzy, że chyba Lordzik miał jakąś lampę za nieduże pieniążki, Lordzik możesz się coś wypowiedzieć :?:

Zastanawiam sie czy na początek nie kupić sobie jakiejś lampy do 200-300 zł :roll:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, o 09:51 
Offline

Dołączył(a): 22 marca 2006, o 08:53
Posty: 4262
Płeć: Kobieta
drosik napisał(a):
Zastanawiam sie czy na początek


to Ty niezłe studio chcesz rozbudować :grinka:

_________________
"Jedną z radości przyjaźni jest wiedza, komu powierzyć swój sekret" Alessandro Manzoni


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, o 14:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwietnia 2006, o 23:21
Posty: 1187
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Drosiku Tumaxa zwanego również jako "Tuman" stanowczo ci odradzam, miałem go kiedyś i sprzedałem, już wolę używać lampy z analoga bez iTTL (nowszy system pomiaru światła używany w Nikonie w DSLR-ach) ale lampa działa 100 rzy precyzyjniej i powtarzalnie w porównaniu z Tumanem

nie orientuję sie w systemie na literę C (którego nazwy nie wymienię :D ) więc ni nic konkretnego nie doradzę ale Tumaxa nie kupuj bo i tak będziesz go chciał potem sprzedać :)

no chyba że z systemem C. działa lepiej ;) (ale wątpię)

za 200-300 zeta możesz kupić Nikona SB-24 której automatyka nie będzie działa ci z korpusem ale możesz działać na automatyce samej lampy, trochę to upierdliwe ale gwarantuję że dzięki temu lepiej nauczysz się panować nad światłem :P

możemy się umówić i podepniesz sobie moją SB i sprawdzimy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, o 18:12 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
To i ja wrzucę 5-groszy jeśli chodzi o lampę.
Tak naprawdę to będzie działała każda TYLKO UWAGA Z SYNCHRONIZACJĄ NISKONAPIĘCIOWĄ inaczej zniszczysz aparat.
Jeżeli chodzi o współpracę automatyki to oczywiście Canon dedykowane EX
Są też lampy Metz + kostka dedykacji do określonego modelu aparatu.
Możesz zastosować propozycję
lord vader napisał(a):
Nikona SB-24 której automatyka nie będzie działa ci z korpusem ale możesz działać na automatyce samej lampy

Ja stosuję w zależności od wymagań lampy dowolnego producenta, wyzwalając łączem radiowym, którego synchronizacja jest NISKONAPIĘCIOWA zaś wyjście na dowolne napięcie synchronizowanych lamp.
Oczywiście lampa dedykowana do Canona działa przy ETTL I i ETTL II, całkowicie zwalniając użytkownika od myślenia, zaznaczam że nie każdemu to odpowiada :-D :-D :-D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, o 18:38 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 marca 2006, o 12:48
Posty: 13790
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
chyba jednak będę musiał kupić jakiegoś canona, ale nie wiem czy kupować jakąś używke, czy lepiej dołożyć i kupić nową 430EX :roll:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, o 18:52 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
drosik napisał(a):
chyba jednak

Jeżeli nie masz czasu ani ochoty kombinować, zdecydowanie Canon, a jeżeli nie straszne Ci prace myślowe wybierz:
lord vader napisał(a):
trochę to upierdliwe ale gwarantuję że dzięki temu lepiej nauczysz się panować nad światłem
:grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, o 18:56 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 marca 2006, o 12:48
Posty: 13790
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Darek napisał(a):
Jeżeli nie masz czasu ani ochoty kombinować

ochote to mam zawsze, bo kocham robić zdjęcia, ale nie wiem czy mam tyle czasu, bo chciałbym mieć lampę i nieco się nauczyć jej obsługi zanim się pojawi mały drosik, a to już coraz bliżej :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, o 19:01 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
drosik napisał(a):
nieco się nauczyć jej obsługi

Kupując 380EX tak szczerze to nawet jakbyś się uparł to nie ma czego się uczyć, dopiero 550EX zmusiła mnie do nauki i paru eksperymentów :-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2007, o 20:18 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 marca 2006, o 12:48
Posty: 13790
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem nowej lampy Canon 430EX
moja radość nie zna granic :) :jupi: :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2007, o 20:23 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
drosik napisał(a):
moja radość nie zna granic

Będziesz się tyko nią cieszył, czy może i fotografował przy jej użyciu :grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, o 10:28 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 marca 2006, o 12:48
Posty: 13790
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Darek napisał(a):
czy może i fotografował przy jej użyciu

tylko się nią czesze :D :D :D

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, o 10:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 września 2007, o 12:25
Posty: 3435
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Kobieta
drosik napisał(a):
tylko się nią czesze

Czy ta lampa jest na porost włosów dobra? Może kolor im zmienia? Drosik, od roku ją masz. Powiedz, jakie efekty...... :-D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, o 10:52 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 marca 2006, o 12:48
Posty: 13790
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Zobacz na fotkę w profilu ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.