Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pan Samochodzik w Kwidzynie!
PostNapisane: 22 lutego 2008, o 15:26 
Cytuj:
Nieoczekiwana promocja kwidzyńskich odkryć - Pan Samochodzik w Kwidzynie!

Odkrycie szczątków wielkich mistrzów krzyżackich miało przynieść Kwidzynowi wielki splendor, ale chyba mało kto się spodziewał, że pierwszym namacalnym dowodem promocji naszego miasta w tym temacie będzie przygodowa powieść dla młodzieży. W marcu w księgarniach ma się pojawić książka "Pan Samochodzik i mistrzowie wyklęci".

Gdy byłem nastolatkiem zaczytywałem się w przygodowych książkach Zbigniewa Nienackiego, których głównym bohaterem był pan Tomasz, będący skrzyżowaniem historyka, archeologa i detektywa. Z jednym z moich kolegów toczyliśmy nawet swoisty wyścig o to, który z nas jako pierwszy przeczyta wszystkie wydane wtedy części cyklu. Było ich dwanaście, a może trzynaście, nie pamiętam już ile dokładnie. Tak samo jak i tego co było stawką mojego zakładu z Adamem. Pamiętam za to dokładnie, że tę rywalizację przegrałem. I nie chodzi wcale o to, że czytałem wolniej niż mój kolega, po prostu zdobycie kolejnych części cyklu graniczyło z cudem, a liczba egzemplarzy w kwidzyńskiej bibliotece była znikoma. Trzeba było mieć trochę szczęścia.

Gdy już wyrosłem z dziecięco-młodzieżowej literatury mój kontakt z Panem Samochodzikiem się urwał. Wprawdzie odnotowałem fakt śmierci autora książek, które tak lubiłem w młodości, ale nie spodziewałem się, że to wcale nie równało się śmierci wymyślonej przez niego postaci. Dopiero teraz dowiedziałem się, że właścicielem praw do niej jest bowiem wydawnictwo Warmia. Co ciekawe sam Nienacki napisał 17 części przygód Pana Samochodzika, a po jego śmierci ukazało się aż 76 książek napisanych przez kilku różnych autorów.

Jednym z nich jest Jakub Czarny, 29-letni warszawianin, który pod takim pseudonimem wydał już trzy pozycje z cyklu: "Pan Samochodzik i lalka", "Pan Samochodzik i Pałac Kultury i Nauki" oraz "Pan Samochodzik i El Greco". Niebawem ukaże się jego czwarta powieść z panem Tomaszem w roli głównej - "Pan Samochodzik i mistrzowie wyklęci".

- Historia kwidzyńskich odkryć od razu wydała mi się ciekawa, bo jest w niej wciąż nierozwiązana do końca tajemnica. Nie będę przy tym ukrywał, że wiedzę na ten temat czerpałem głównie pańskich artykułów na ten temat - stwierdził autor, co przy okazji i mnie mile połechtało.

Nagłośnienie sprawy kwidzyńskich odkryć jest jednak zasługą dużo szerszego grona osób, a przede wszystkim po raz kolejny warto przypomnieć tych, od których wszystko się zaczęło, a więc księdza Ignacego Najmowicza i kwidzyńskiego archeologa Bogumiła Wiśniewskiego. To przecież oni rzucili pomysł poszukiwań grobu błogosławionej Doroty. Zapewne bez tej idei wielcy mistrzowie nadal spoczywaliby w krypcie pod podłogą prezbiterium. Zresztą obaj mają powody do podwójnej satysfakcji, bo w książce Jakuba Czarnego nie zabraknie także Doroty.

- Mogę zdradzić, że akcja książki rozpoczyna się w momencie, gdy w odkrytej krypcie znaleziono szczątki wielkich mistrzów, a zaraz potem zaczyna tam straszyć duch błogosławionej Doroty. Oczywiście pan Samochodzik od razu podejrzewa, że ktoś ma interes w tym, żeby się pod nią podszywać - Jakub Czarny uchylił rąbka tajemnicy na temat swojej powieści.

Na zakończenie wspomnę o jeszcze jednym kwidzyńskim akcencie tej książki: autorem zdjęć, które zostaną w niej zamieszczone będzie Aleksander Łubiński, z zamiłowania fotograf, a na co dzień informatyk pracujący w kwidzyńskim Urzędzie Miasta.

Rafał Cybulski - POLSKA Dziennik Bałtycki

źródło: http://kwidzyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/821330.html

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 11:43 
Ostatnio przeczytałem tą książkę, zrobiłem sobie taki mały powrót do dzieciństwa i znowu sięgnąłem po 'pana Samochodzika' ;) Oczywiście da się odczuć, że to już nie jest pan Samochodzik, którego przedstawił nam Pan Nienacki, aczkolwiek miło poczytać przygody tytułowego bohatera, który sypia w pensjonacie na Chopina i chodzi na zebrania do biblioteki na deptaku ;)

Strefa czasowa: UTC + 1