Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pierwszy fotelik. Kampania międzynarodowa
PostNapisane: 4 czerwca 2012, o 12:13 
Przyjaciel forum

Nie wiem co nazywasz "nagonką"? Moje działania? Zmiany w regulaminie ECE? Przepisy dotyczące obowiązku przewożenia dzieci w aucie czy też swoje wypowiedzi nie w temacie? Określ się czy chodzi Ci o kampanię "Pierwszy fotelik" czy o przepisy dotyczące przewozu dzieci w autobusach. Ten temat dotyczy kampanii, o autobusach możemy podyskutować TU.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 czerwca 2012, o 06:36 

Wybacz jeśli Cię uraziłem , ale wycieczki personalne mnie nie interesują .
http://fotelik.info/pl/faq/
Sprawy bezpieczeństwa są motorem postępu .
Niestety ,sformułowania typu : zaleca się , powinno , można czy należy
, nie mają nic wspólnego z bezpieczeństwem .
Jeśli mówię ten samochód ładniejszy , tamten zrywniejszy , a ten mniejszy ,
to w świetle bezpieczeństwa nie ma znaczenia - wszystkie posiadają homologację .
Czym się różni HOMOLOGACJA od certyfikatu ece coś tam ?

PostNapisane: 5 czerwca 2012, o 13:41 
Przyjaciel forum

Spoko. Chodziło mi tylko o to że to jest temat o kampanii :) Nie obrażam się tak łatwo.
Cytuj:
Czym się różni HOMOLOGACJA od certyfikatu ece coś tam ?

Wszystkie foteliki sprzedawane na rynku powinny mieć homologację. Używa się różnych określeń np atest, atest homologacyjny, badanie homologacyjne, atest ECE. Być może stąd wynikają nieporozumienia. Aby fotelik mógł dostać atest homologacyjny i wejść na rynek musi przejść badanie homologacyjne. Regulamin ECE R 44 określa warunki takiego badania i normy jakie ma spełnić produkt aby dostać homologację. W regulaminie opisuje się metody i narzędzia jakimi badane są foteliki, generalnie w każdym kraju UE fotelik będzie poddany takim samy badaniom i wynik będzie taki sam. Kiedyś nazywało się to polska norma (PN)

Problem polega na tym że regulamin ECE R44 stawia minimalne wymagania i tak okazuje się że fotelik który ma atest homologacyjny, w niezależnym teście zderzeniowym rozpada się na kawałki pomimo stosownego atestu. Po za tym tak na logikę jeżeli kawałek styropianu ma atest to jest bezpieczny? Taką sytuacje zawdzięczamy wolnemu rynkowi i poglądowi urzędników UE ze to konsument powinien dokonać wyboru. Ale styropian i tanizna to jedno. Zdarzało się nie raz że fotelik za kilka setek spełniający warunki stawiane przez homologację poddany niezależnemu testowi okazywał się wręcz niebezpieczny. Na temat różnicy pomiędzy homologacja a badaniem niezależnym możesz poczytać tutaj http://fotelik.info/pl/news/testy_fotelikow_abc_homologacja_atest_adac,142.html. jak masz więcej pytań, zapraszam, odpowiem :)

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1