Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Trzecia Żałobopospolita Polska
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 03:26 

Chciałam się z Wami podzielić refleksją, jaka mnie naszła.
Po raz kolejny została ogłoszona żałoba narodowa. Dzisiaj uświadomiłam sobie, że nie zrobiło to na mnie najmniejszego wrażenia. Dzień, jak co dzień, tylko gazeta.pl wydaje się jakaś taka bardziej szara. Naszła mnie myśl, czy przypadkiem nie wyświechtaliśmy tego stwierdzenia. Wystarczy, że kilku Polaków zginie w niewielkiej odległości od siebie i… Bach! Urządźmy sobie żałobę narodową. W sumie super sprawa, odwołamy kilka imprez, zamkniemy teatry, ludzie usiądą przed telewizorami, a my będziemy maglować temat do znudzenia. W kościele odbędzie się specjalna msza na rzecz ofiar. W gazetach i czasopismach pojawią się dodatki ze ślicznymi ilustracjami wyjaśniającymi laikowi „dlaczego ci biedni ludzie zginęli”. Prawie dałam się nabrać, że jak tylko się skończy, to w Polsce znowu zawita nastrój ogólnej wesołości, aż do… kolejnej żałoby. Chyba popadamy w paranoję! Od momentu odzyskania niepodległości w Polsce żałoba narodowa była ogłaszana 16 razy, z czego aż 10 razy w III RP! Niezły wynik wyrobiliśmy, przez te 19 lat. Warto w takim razie przypomnieć, że tylko w wyniku utonięcia rocznie ginie średnio 500 osób, a można do tego jeszcze dodać do tego wypadki drogowe, śmiertelne pobicia i wiele innych. Przecież każda z tych śmierci jest w takim samym stopniu tragedią, jak wypadek w Katowicach, czy zamach w Londynie, chodzi przecież chodzi o życie ludzkie. Nie podoba mi się, że żałoba narodowa jest nadużywana, tylko dlatego, że to ładnie wygląda w mediach. Czy to naprawdę jedyny sposób, żeby pokazać, że się przejęliśmy. Nie zgadzam się na to, żeby wykorzystywano śmierć ludzi jako chwyt marketingowy przy każdej możliwej okazji.

Wikipedia napisał(a):
Żałoby narodowe w niepodległej Polsce
II Rzeczpospolita
12 maja 1935 - po śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego.
4 - 18 października 1944 - po upadku powstania warszawskiego

Polska Rzeczpospolita Ludowa
9 marca 1953 - po śmierci Józefa Stalina
13 marca - 18 marca 1956 - po śmierci prezydenta Bolesława Bieruta
8 sierpnia - 11 sierpnia 1964 - po śmierci przewodniczącego Rady Państwa Aleksandra Zawadzkiego
28 maja - 31 maja 1981 - po śmierci prymasa Stefana Wyszyńskiego

III Rzeczpospolita
18 lipca 1997 - dla uczczenia pamięci ofiar powodzi tysiąclecia (55 ofiar śmiertelnych).
12 - 14 września 2001 - w związku z zamachami na World Trade Center i Pentagon w Nowym Jorku i Waszyngtonie (2752 ofiary śmiertelne, w tym pięciu Polaków).
12 - 13 marca 2004 - dla uczczenia pamięci ofiar zamachu w Madrycie (191 ofiar śmiertelnych, w tym czworo Polaków).
5 stycznia 2005 - dla uczczenia pamięci ofiar tsunami w Azji Południowo-Wschodniej (294 tys. ofiar śmiertelnych).
3 - 8 kwietnia 2005 - po śmierci papieża Jana Pawła II.
14 lipca 2005 - opuszczenie flagi państwowej dla upamiętnienia ofiar zamachu w Londynie 7 lipca 2005 (52 ofiary śmiertelne, w tym trzy Polki)
29 stycznia - 1 lutego 2006 - dla uczczenia pamięci ofiar katastrofy budowlanej na Śląsku (65 ofiar śmiertelnych - większość ofiar to Polacy).
23 - 25 listopada 2006 - dla uczczenia pamięci ofiar katastrofy górniczej w kopalni Halemba (23 ofiary śmiertelne - wszystkie ofiary to Polacy).
23 - 25 lipca 2007 - dla uczczenia pamięci ofiar katastrofy autokarowej we francuskim Vizille koło Grenoble (26 ofiar śmiertelnych - wszystkie ofiary to Polacy).
24 - 26 stycznia 2008 - dla uczczenia pamięci ofiar katastrofy lotniczej pod Mirosławcem (w katastrofie zginęło 19 oficerów i jeden podoficer - wszystkie ofiary to Polacy).

Pozdrawiam
M.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 09:36 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Chciałam się z Wami podzielić refleksją, jaka mnie naszła.

Mnie naszła podobna refleksja, szkoda że w Twoim profilu nie podałaś adresu e-mail bo bym Ci wysłał stosowną piosenkę :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 14:26 

Już się poprawiłam. Czekam na maila. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 14:44 
Przyjaciel forum

morrigu napisał(a):
Już się poprawiłam. Czekam na maila. :wink:

Pewnie Cię rozweseli :grinka:

Tytuł: Re: Trzecia Żałobopospolita Polska
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 15:26 
morrigu napisał(a):
Nie zgadzam się na to, żeby wykorzystywano śmierć ludzi jako chwyt marketingowy przy każdej możliwej okazji.

Widzę to tak samo. Wielu tak myśli, choć przez delikatność materii temat jest zazwyczaj przez Polaków pomijany.
Natomiast nie tracą żadnej okazji politycy licytujący się w nagłaśnianych żałobach ze sobą w roli głównej.
Przypomina się kwestia Sędziego z "Pana Tadeusza": ... "szlachta na koń siędzie ... ja z synowcem na czele i jakoś tam będzie"

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 15:44 

Myślę, że wymuszanie na społeczeństwie umartwiania się poprzez odwoływanie seansów w kinach czy imprez rozrywkowych jest żenujące. Każdy powinien rozważyć we własnym sumieniu czy śmierć kompletnie nieznanych mu osób jest powodem do umartwiania się.

Inną sprawą jest, że w obecnym szumie informacyjnym śmierć nam zupełnie zobojętniała. Codziennie dostajemy świeżą porcyjkę śmiertelnych informacyjek typu: "300 osób zginęło pod lawiną błotną", 150 osób zginęło w wybuchu bomby", "500 osób zginęło w katastrofie przepełnionego promu". Śmierć osób spoza najbliższego kręgu przestała nas obchodzić. Czy to dobrze? Od wieków ludzie ginęli i ginąć będą. Moim zdaniem chwila zadumy nad ich losem wystarczy, aby być przez chwilę z nimi. Niektórzy nazywają to minutą ciszy. Nie trzeba do tego "popisów" typu czarno-szare portale internetowe, czy odwoływanie imprez.

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 16:05 

Zgadzam się z Wami w pełni. Mnie intryguje jeszcze jedna rzecz... te specjalne zapomogi... specjalne zasiłki pogrzebowe... Dlaczego rodziny tych, którzy umierają pojedynczo dostają tylko to, co im się należy "z urzędu"?.... Zawsze było wiadomo, że jednak w kupie raźniej :sad:

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 16:21 
Przyjaciel forum

agniesz-ka napisał(a):
Zawsze było wiadomo, że jednak w kupie raźniej :sad:

W kupie generałów, biskupów lub posłopodobnych :-P

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 17:54 
To wy nie wiecie, że pojawienie się głowy państwa na miejscu tragedii i tkliwe pochylenie się nad poszkodowanymi + naobiecywanie bzdur bardzo dobrze wpływa na sondaże?

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 17:55 
Przyjaciel forum

canario napisał(a):
+ naobiecywanie bzdur bardzo dobrze wpływa na sondaże?

Akurat w moim przypadku odwrotnie :-P

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 19:36 

A prezydent ma żal że nie został powiadomiony o tym szybciej niż trochę później od natychmiast :) bo może by się pojawił pierwszy w Mirosławcu a tak jest dalej 8 do 6 dla Tuska. Brawo panowie za emocjonujący mecz...

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 19:40 
Przyjaciel forum

Cytuj:
A prezydent ma żal że nie został powiadomiony o tym szybciej niż trochę później od natychmiast

Chyba Tobie też adekwatną piosenkę wyślę :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 20:18 

Panowie i Panie żadnych cudów im nienaobiecywali, to wszystko się należy rodzinom żołnierzy którzy w czasie służby ponieśli śmierć.

Tak mówią przepisy i żaden z polityków nie robi łaski.

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 20:34 

EdiKris napisał(a):
to wszystko się należy rodzinom żołnierzy którzy w czasie służby ponieśli śmierć.

Powiedz to rodzinom tych co zginęli lub zostali ranni w Iraku i Afganistanie lub podczas zwyklej żołnierskiej służby. :twisted:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, o 20:38 
Przyjaciel forum

EdiKris napisał(a):
to wszystko się należy rodzinom żołnierzy którzy w czasie służby ponieśli śmierć.

Przepraszam i te cyrki medialne również, ja tylko pytam :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1