Już się pojawiły zaproszenia na tegoroczną noc na Zamku w Malborku
Cytuj:
„Niezapomniana noc w krzyżackiej twierdzy”
23 maja (piątek), już po raz czwarty, Muzeum Zamkowe w Malborku otworzy bramy średniowiecznej twierdzy z okazji Europejskiej Nocy Muzeów.
W tym roku muzealnicy z Malborka zapraszają na nocne zwiedzanie zamku oraz dwa koncerty z udziałem światowej sławy gwiazd. Wystąpi bowiem chór Madrigal de Brasilia oraz Ray Wilson – od 1997 r. wokalista grupy Genesis.
Na tę wyjątkową noc organizatorzy przygotowali pamiątkowy limitowany żeton na podstawie, którego będzie można odbyć wędrówkę po zamku. Żeton będzie można nabyć w kasie zamkowej już od 15 maja za symboliczną kwotę 3 zł.
Kolejna okazja doznania wrażeń z nocnego pobytu na Zamku. A mój limit nocnych emocji z tego
magicznego miejsca wyczerpał się ponad 50 lat temu. Wówczas, jako 14-letni inicjator reaktywowania „zakonu krzyżackiego”, tak jak i moi kilkunastoletni „współbracia” musiałem zaliczyć samotną wizytę w Zamku o północy. Zamkiem władał pan woźny Sulikowski, ale tylko w dzień. Po zmroku
rządzili tam uciekinierzy z malborskiego domu poprawczego i byli oni wielokroć groźniejsi niż wszystkie duchy tego zamczyska.
Nasz sprawdzian męstwa polegał na przedostaniu się do zamkniętego obiektu, do tzw.
sypialni wielkiego mistrza w jego Pałacu na Zamku Średnim i wysłanie stamtąd sygnału latarką, przez okienko w stronę Nogatu, gdzie na zewnątrz czekali równie przerażeni „współbracia”. Nie wszyscy zdali ten test, ale ja swoje chłopięce doznania z tego „wyczynu” zachowałem do dzisiaj.
W moim przypadku, już żadna zbiorowa wycieczka, ani koncert nie przelicytuje tamtej dziecięcej dawki adrenaliny.