Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: 3 Maja 2009 w Kwidzynie
PostNapisane: 3 maja 2009, o 17:19 
Do Kwidzyna jeżdżę „od święta”. A że dziś święto 3 Maja, to byłem tam już od rana.
Wyludnione ulice w świąteczny poranek, to niebywała gratka dla fotopstryka, który ma wówczas okazję wykonania fotek niemożliwych w normalny roboczy dzień.
Ale to odrębny temat i zdobycz na inne okazje.
Interesowały mnie obchody święta, a konkretnie ta ich część dostępna dla ogółu mieszkańców.
Tak wyszło, że dziś po raz pierwszy uczestniczyłem w kwidzyńskich obchodach rocznicowych Konstytucji 3 Maja w wolnej Polsce.
W 1981 roku byliśmy nieprzygotowani do publicznych obchodów tego święta. A przede wszystkim byliśmy pod wrażeniem dość imponującej
uroczystości Pierwszomajowej na stadionie zorganizowanej przez kwidzyńską Solidarność.
3 maja 1981 roku ograniczyliśmy się do odczytu autorstwa młodego kwidzyńskiego prokuratora Andrzeja Czyżewskiego, który „zahipnotyzował” słuchaczy niecenzuralną wówczas opowieścią historyczną o okolicznościach uchwalenia Trzeciomajowej Konstytucji i o politycznym tle tego wydarzenia. (Wkrótce potem przestał on być prokuratorem , a wiele lat później zasłynął z zupełnie innych powodów.)Było to poruszające przeżycie, które jeszcze dziś wspominał ówczesny I sekretarz KM PZPR Jurek R. w trakcie dzisiejszego opuszczania Katedry po mszy św. Mało kto to pamięta, ale w 1981 też żyliśmy realnym dylematem: „Wejdą? Nie wejdą?” (Oczywiście ruskie, i to wcale nie pierogi.)

Dziś, po dwudziestu latach, po powrocie do Kwidzyna, pierwszy raz obejrzałem Trzeciomajową paradę i wszystko mi się bardzo podobało. A spotkałem też swego sąsiada z Konarskiego, z którym powspominaliśmy z rozrzewnieniem, jak to przed ćwierćwieczem nawiedzała nas każdego 3 maja „bezpieka” upominając, że Święto Pracy skończyło się już dwa dni temu i należy z naszego budynku usunąć flagę itp.

Już po uroczystości, "pod Piłsudskim" zostałem rozpoznany i przedstawiony Longinowi Pastusiakowi. Na jego grzecznościowe pytanie: - Czy my się nie znamy? udzieliłem mu wyczerpującej odpowiedzi, że w końcu lat 60-tych ub. wieku uczestniczyłem w jego seminarium na UW o zagrożeniu dla świata imperializmem amerykańskim, co wówczas jakoś mnie wcale nie przejęło i 20 lat później uczestniczyłem w tworzeniu wolnych związków zawodowych w Kwidzynie. Gdy prezentujący mnie miejscowy szef SLD zapewniał dostojnego gościa, że choć ze mnie solidarysta, ale nieupierdliwy, to ja z poczucia wzajemności uświadomiłem zebrane grono, że prawdziwie socjalistyczną była Solidarność pierwszych lat, z czego wiele mi zostało do dziś, a te idee są zupełnie nieobecne w całym SLD, który stał się partią neoburżuazji. Pożegnaliśmy się tym rewolucyjnym akcentem, jak przystało na dzień tak podniosły. :lol:

Co mi się udało dzisiaj pstryknąć prezentuję w poniższym folderze :arrow: http://picasaweb.google.pl/Budslavsky/TrzeciMaja#

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2009, o 21:22 

Obejrzałam z ciekawością. :)

Swoją drogę program dzisiejszych uroczystości był niestety słabo rozpropagowany. :(
O obchodach Święta Niepodległości - 11 listopada - było zdecydowanie więcej komunikatów.
A potem dziwimy się, że tak mało uczestniczących w tego typu wydarzeniach. :-|

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2009, o 21:45 
Przyjaciel forum

EwaW napisał(a):
Swoją drogę program dzisiejszych uroczystości był niestety słabo rozpropagowany.

a wyglądał dokładnie tak samo jak rok temu ;)

EwaW napisał(a):
Obejrzałam z ciekawością.

Ja też, tym bardziej, że w tym roku, nie mogłem się pojawić :(

Budslavsky,
dziękuje za foto-relacje i nie tylko :) uwielbiam czytać to co piszesz :!:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 06:35 

Budslavsky napisał(a):
Już po uroczystości, "pod Piłsudskim" zostałem rozpoznany i przedstawiony Longinowi Pastusiakowi.

Pastusiak pod Piłsudskim? Zapewne pod tym sprzed Przewrotu. Ale w końcu to polityk i nie zdziwiłbym się bardzo gdyby złożył wieniec z napisem "W podziękowaniu za Berezę". :wink:

Tytuł: [i]Nihil novi sub sole[/i]
PostNapisane: 4 maja 2009, o 07:05 
Polityk z długim stażem i dużym doświadczeniem, Szanowny Kolego, to polityk postępowy.
A postęp to: przodem do przodu i naprzód, jak to tłumaczył niejaki Piszczyk.
Opisane zdarzenie, to żadna rewelacja. Iluż to polityków w pędzie do władzy składa wieńce zarówno katom jak i ich ofiarom.
Niedawno Dzierżyńskiemu i „utrwalaczom” z UB, a dziś tym w Katyniu i pomordowanym na Wschodzie.
Niedawni ambitni ideowo propagatorzy peerelowskiego socrealu dzisiaj uczą nas demokracji.
W końcu znamy to także z naszego lokalnego politycznego podwórka.

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 08:13 

Co niektórzy 3 maja mogliby się powstrzymać od takich okresowych domowych porządków jak trzepanie dywanu (widoczne na zdjęcieu 6 pana Jerzego) czy mycie okien, które widziałem podczas niedzielnego spaceru. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 08:42 

chester napisał(a):
Co niektórzy 3 maja mogliby się powstrzymać od takich okresowych domowych porządków jak trzepanie dywanu (widoczne na zdjęcieu 6 pana Jerzego) czy mycie okien, które widziałem podczas niedzielnego spaceru.

:shock: Dlaczego? Trzepiący dywany zakurzyli oficjeli? Myjący okna nakapali na paradujących?
chester, żyj i daj żyć innym. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 08:54 

chester napisał(a):
Co niektórzy 3 maja mogliby się powstrzymać od takich okresowych domowych porządków jak trzepanie dywanu (widoczne na zdjęcieu 6 pana Jerzego) czy mycie okien, które widziałem podczas niedzielnego spaceru. :roll:

Może to była taka forma manifestacji :?: Szczególnie ten z dywanem wyglądał na buntownika.. wielkie mu co 3-go maja, dzień jak co dzień...

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 10:00 

Ale to była niedziela - święto kościelne, państwowe. To co nie ma już innych dni na sprzątniecie chałupy. Nawet władza sklepy zamknęła, aby ludzie odpoczęli. To jest moje zdanie, więc nie musicie się z tym zgadzać. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 10:19 

chester napisał(a):
Ale to była niedziela - święto kościelne, państwowe.

Wiem, że niektórym może to się w głowie nie mieścić, ale są osoby, które nie utożsamiają się ani z państwem, ani z kościołem, które masz na myśli pisząc powyższe słowa. Gdybym miał oglądać się na cudze święta, to pewnie cały rok musiałbym leżeć na wznak. :053:

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 12:33 
Zbanowany

chester napisał(a):
To co nie ma już innych dni na sprzątniecie chałupy.
A czy przypadkiem nie o to chodziło "walczącym o wolną Polskę" - żeby każdy mógł w końcu robić to co zechce - bez oglądania się na przykazy władzy? Kilka lat temu były narzekania, że każdy musi iść w pochodzie 1-go maja - dzisiaj jest marudzenie, że nie idzie 3-go? Zresztą jak się zapewne orientujesz są ludzie którzy są "zmuszeni" pracować więcej niż przepisowe 40 godzin tygodniowo i wspomniane święta państwowe, kościelne to jedyna okazja do "sprzątnięcia chałupy"! Na marginesie - "chałupa" to chyba raczej na wsi niż w mieście, więc może Twój "winowajca" w ten sposób uczcił okrągłą 218 rocznicę uchwalenia konstytucji i przyszedł wytrzepać wytrzepać dywan do miasta - manifestując w ten sposób swoją wdzięczność wobec "ojców narodu" - wolność, samostanowienie i możliwość wyboru najlepszego "trzepaka" w gminie ;).

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 12:41 

chester napisał(a):
Nawet władza sklepy zamknęła, aby ludzie odpoczęli.

A może to był jeden z tych, którzy korzystając z tego, że władza pozwoliła mu tego dnia odpocząć postanowił wytrzepać dywany bo w pozostałe dni dorabia swojego szefa i nie ma czasu na głupoty... ? Corzano ma rację, żyj sobie chłopie po swojemu, święć dzień święty jak Ci każe przekonanie i daj życ innym wedle ich uznania.

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 12:48 

Po waszych wypowiedziach teraz sobie myślę - może ja jestem "nienormalny", że w świąteczny dzień chce wypocząć i spędzić czas z rodziną lub też daleko mi do pracoholizmu.

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 12:52 

I tak lepszy był facet który w ramach wizytacji wszedł 3-go do sejmu i krzyczał "niech się święci 1 maja", aż ktoś mu zwrócił uwagę że to dziś 3-ci :-P

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 13:57 

chester napisał(a):
w świąteczny dzień chce wypocząć i spędzić czas z rodziną lub też daleko mi do pracoholizmu.

Wypoczywaj, baw się i świętuj ale nie narzucaj innym swojego sposobu na świętowanie... wtedy będziesz całkiem normalny i nieszkodliwy. A tak, ktoś kto nie ma ochoty Ciebie naśladować może się obrazić. Znam kilka osób, które z powodu przekonań religijnych czczą sobotę a nie niedzielę. Nie raz już wielu wypowiadało się na ich temat na tym forum, że są natrętni, upierdliwi i się narzucają. Ty robisz to samo.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1