Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, o 06:36 
Przyjaciel forum

siedem napisał(a):
Szanowny kolego. Inaczej jest, kiedy kupujesz tam bo chcesz, a inaczej kiedy musisz.

Ale ja kupuje tam, bo muszę. Niestety kwidzyńscy sklepikarze mają nadzwyczaj mały wybór a do tego najcześciej po 1 - 2 sztuki towaru z najpopularniejszych rozmiarów. Ja człowiek niestety jestem lekko nadwymiarowy i mam spore kłopoty dostać ciuch w roamiarze xl albo xxl.

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, o 07:58 

Simm napisał(a):
(...) No ale zobaczymy. Bylebyście (sponsorzy, organizatorzy etc.) nie zagubili się w samozachwytach, a dostrzegli prawdziwą istotę problemu.

Zgadzam się z tobą, to wszystko nie jest tak proste. Ten problem ma wiele płaszczyzn, które mam nadzieję dostrzeżemy podczas działań związanych z tą akcją. Ja narazie szukam odniesienia i dzieki Wam szanowni forumowicze, znajduję skrawki spostrzeżeń, które nam pomogą to wszystko ogarnąć. A samozachwyt... już wiele razy miałem doczynienia z różnymi ambitnymi akcjami m.in Panorama Regionu gazeta dla bezrobotnych, której byliśmy współtwórcami. Znam takich co wpadają w samozachwyt i po tym doświadczeniu wiem, że raczej nam to nie grozi. Pozdrawiam serdecznie.

Ostatnio edytowano 16 października 2009, o 10:42 przez siedem, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, o 15:12 
Przyjaciel forum

Hopeczka napisał(a):
chanbord napisał/a:
aby życie Cię nie zmusiło do kupowania butów za 30 zł i ciuchów w ciuchlandach

chanbord, ja kupuje buty za 30 zl i odziez w ciucholandach... jakos nie podoba mi sie ta czesc Twojej wypowiedzi... mam wrazenie, ze nie do konca to przemyslales.... wiecej - jaki to ma zwiazek z owa akcja?

Hopeczko napisałem to do człowieka, który robi większe zakupy w dużych miastach w markowych sklepach. Chyba nie zrozumiałaś mnie do końca. :-|

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, o 19:17 
reflexes napisał(a):
Ja człowiek niestety jestem lekko nadwymiarowy i mam spore kłopoty dostać ciuch w roamiarze xl albo xxl.

To jest kolejny problem Kwidzyńskich sklepów. Najczęściej są dostępne rozmiary M,L. Ja jako człowiek niski mam problem z dostępem do ciuchów pasujących na mnie. Jadąc do większego miasta problem znika.

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, o 22:35 

Mikrus napisał(a):
Najczęściej są dostępne rozmiary M,L

Bo ludzi w tym rozmiarze jest w Kwidzynie najwięcej, więc jest największe prawdopodobieństwo, że się sprzeda. Gdybyśmy byli w USA, w sklepach najwięcej było by rozmiarów XXXXL :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, o 23:18 

chanbord, chyba jzrozumialam, ale nie znalalzlam zwiazku... bo widzisz ja tez kupuje sprzet, firmowki itp i wiadomo ze nie u nas.. ale nawiazanie do odziezy i zwyklych butow bylo dla mnie dziwne

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, o 06:29 
Przyjaciel forum

KrzaQ napisał(a):
Bo ludzi w tym rozmiarze jest w Kwidzynie najwięcej, więc jest największe prawdopodobieństwo, że się sprzeda.

Paru w rozmiarze xxl też jest i obstawiam, że nie są oni żadną skrajną mniejszością.

Podsumowując - wymienionych zostało w tym temacie kilka jak nie kilkanaście problemów, które muszą nasi rodzimi handlowcy rozwiązać i może wtedy zaczniemy robić zakupy w Kwidzynie.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, o 08:22 

Szanowni forumowicze, jurto spotkanie inauguracyjne akcji Kupuj w Kwidzynie. Jeśli możecie mi pomóc, to podsuńcie mi pomysły jakie pytania zadalibyście naszym gościom w sprawie akcji i co zrobić więcej, aby osiągnąć cele, które sobie założyliśmy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, o 08:56 

Należałoby zadać sobie pytanie od kiedy Kwidzyn stał się drogim miastem. Czy ta drożyzna przyszła do nas wraz z przemysłem? Czy może gigantyczny skok cenowy nastąpił wraz z pojawieniem się pieniędzy za akcje IP? Wówczas to każdy kto miał coś do sprzedania od mieszkania po pietruszkę wyczuł dla siebie dobry interes. Mimo że pieniądze klientów nie są już tak duże jak kiedyś nadal uważa się, że Kwidzyn stoi na pieniądzach. Handlowiec też człowiek, musi wyjść na swoje a opłaty ma spore. Kto za to płaci? Klient. Dlaczego przez szereg lat niepowstawały u nas hipermarkety? Obawiano się, że utracą klienta, bo klient pójdzie tam gdzie dostanie taniej. No i poszedł. Poszedł, właściwie to wyjechał. Kupiliśmy sobie samochody i po zakupy wyjeżdżamy. Kto ma okazję to i tankuje paliwo poza Kwidzynem. Teraz żeby to odwrócić musiałaby chyba powstać jakaś specjalna strefa ekonomiczna. Jeżeli ceny spadną klient nie wyjedzie po towar, przeciwnie, przyjadą do nas na zakupy.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, o 09:59 

Problem wysokich cen najmu lokali.
Myślę, że pomimo teraz już dużego wyboru wśród lokali handlowych dalej deweloperzy i właściciele utrzymują bardzo wysokie ceny najmu. Wiadomo każdy chce zarobić, ale sami stwarzają sobie problemy czekając na zaległe czynsze lub stojący przez kilka miesięcy pusty lokal. Wiem też, że w większych miastach jest drożej, ale i mają większe obroty. A co w Kwidzynie ma zrobić handlowiec Kowalski, który ma 2-3 klientów na dzień?

Kwidzyn jest też specyficznym miastem, które nie ma skupiska punktów handlowych w jednym miejscu, tzn. nie posiada centrum miasta. Pytając Kwidzyniaka, gdzie jest centrum miasta to będzie wiele odpowiedzi typu: deptak, Kopernika, Braterstwa Narodów itd.
Dopóki miasto nie doczeka się kamieniczek koło Katedry to dalej nie będziemy wiedzieli gdzie jest kwidzyński ośrodek handlowy.
Zobaczcie, kiedyś Targowa tętniła życiem, teraz więcej jest pustych lokali. Może ta ulica "załapie bakcyla" jak handlowcy będą przenosić się koło Katedry.

Dobrym pomysłem na przyciągnięcie klientów mogą być też zakupy wiązane, np. kupując:
w sklepie motoryzacyjnym jakąś część dostaje rabat w zaprzyjaźnionym warsztacie,
garnitur lub sukienkę ślubną dostaje rabat u fotografa,
dziecięce rzeczy dostaje rabat w sklepie zabawkowym itd.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, o 10:06 

chester napisał(a):
Dobrym pomysłem na przyciągnięcie klientów mogą być też zakupy wiązane, np. kupując:

Kiedyś mieliśmy już taką sprzedaż wiązaną (koniec lat 70):
Jak się brało "seteczkę" to trzeba było wziąć stare gotowane "jajeczko" na zakąskę. :grin: :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, o 17:45 

Dziękuję Rachel i Chester za podpowiedzi , ale może ktoś jescze ma pomysły, jakie pytania zadalibyście naszym gościom w sprawie akcji i co zrobić więcej, aby osiągnąć cele, które sobie założyliśmy. A nie, wy tu o jakimś śledziku na zagrychę :lol:
Pozdrawiam, zdrówka życzę, przy zakąszaniu i proszę o więcej podpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, o 18:09 

A ja mam pytanie do organizatora. Zachęcony dzisiejszą, niezwykle miłą rozmową, zerknąłem w końcu na stronę internetową i spędziłem na niej sporo ponad 6 minut :)

Ale do rzeczy. Karta rabatowa akcji Kupuj w Kwidzynie umożliwia zakupy z rabatem. Różni sprzedawcy oferują różne rabaty, od 2 do 50%. Dlaczego jednak niektórzy (łącznie z organizatorem akcji) nie deklarują żadnych rabatów, twierdząc przewrotnie, że
siedem napisał(a):
"okazując kartę "Kupuj w Kwidzynie" możecie Państwo liczyć na super upusty."

jakiś inny napisał(a):
Dla wszystkich partnerów akcji oferujemy reklamy w promocyjnej cenie. Prosimy o kontakt w celu zapoznania się ze szczegółami.

a ktoś inny napisał(a):
Ze względu na szeroki zakres usług, ceny i rabaty ustalamy indywidualnie, ale okazując kartę Kupuj w Kwidzynie, możecie Państwo liczyć na specjalne rabaty.

W regulaminie uczestnictwa akcji przeczytać możemy
Cytuj:
Uczestnik będzie promował akcję poprzez umieszczanie logo „Kupuj w Kwidzynie” na swoich stronach internetowych, banerach i innych materiałach reklamowych, oraz honorował Karty Rabatowe „Kupuj w Kwidzynie” zgodnie z deklarowanymi rabatami podanymi w stosownej umowie i zamieszczonymi na stronie www i innych materiałach promocyjnych.

No ja rozumiem, że idę do sklepu, który deklaruje na stronie internetowej 5% rabatu i to co kosztuje 100zł kupuję za 95zł. Prosta i uczciwa kalkulacja. Co jednak, kiedy ktoś z wyżej wymienionych nie określa wysokości rabatu? Cały ten rabat, który deklarujecie to jakaś fikcja.

Nie mam więcej pytań, dopóki wszyscy uczestnicy akcji nie zadeklarują w liczbach wysokości rabatów, jakich udzielają posiadaczowi karty. Dziękuję za uwagę :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, o 18:34 

KrzaQ napisał(a):
Nie mam więcej pytań, dopóki wszyscy uczestnicy akcji nie zadeklarują w liczbach wysokości rabatów, jakich udzielają posiadaczowi karty. Dziękuję za uwagę :)

hm.. na to akutrat jest bardzo prosta odpowiedź, klika firm z naszych uczestników to usługodawcy (łącznie z nami), którzy nie mają konkretnych cenników, kalkulują wycenę według konkretnego zapytania i np. firma budowlana, która oferuje usługę ocieplenia budynku ma cenę zależną od m2, więc jeśli ktoś zamówi 10m2 ocieplenia dostanie cenę 50 zł za 1m2, ale jeśli 150 m2 to cena będzie 35 zł za m2, to są usługi i tam nie ma zastosowania stały np. 5 % rabat, ale przy okazaniu karty można będzie dodatkowo negocjować. Ale zgadzam się, że musimy konkretnie, obligatoryjnie zapisywać jaki rabat otrzymam w danym punkcie handlowym, czy usługowym. Niektórzy uczestnicy mają czas na zastanowienie się, co do wartości rabatu, do momentu wydania Kart. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 15 października 2009, o 20:05 przez siedem, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, o 18:37 

chanbord napisał(a):
lakoc napisał(a):
powtorze sie jeszcze raz ze jestesmy dosc biednym spoleczenstwem. kazdy umie liczyc i w kalkulacji zbiorczej wiekszych zakopow pojedzie do innego miasta

lakoc wytłumacz mi jak biedne społeczeństwo może robić większe zakupy i to na dodatek w większych miastach oddalonych o ok 100 km? Skoro ktoś takowe robi to nie zalicza się do tych uboższych a raczej do bardziej zamożnych, których stać na samochód na paliwo i na markowe ciuchy i inne gadżety. Chyba nie bardzo wiesz jakie są polskie realia i ile biednych rodzin skazanych jest na robienie zakupów w bliskości swoich domostw, na rynku czy Manhatanie. Taka rodzina, która żyje od wypłaty do wypłaty nie kupuje w markowych sklepach tylko raz na rok kupi jakiś tani ciuch na rynku albo w ciuchlandzie a spożywcze artykuły w najtańszych supermarketach takich jak Biedronka i jej podobne. Myślę też, że takich ludzi jest dużo więcej niż tych, którzy tak jak Ty jeżdżą na "większe zakupy". Najgorsze jest to, że coraz biedniejszy staje się przeciętny Kowalski i widać to nawet na podstawie statystyki krajowej sprzedaży piwa, spadło bowiem, aż o 10% bodajże w tym roku. Życzę Ci lakoc aby życie Cię nie zmusiło do kupowania butów za 30 zł i ciuchów w ciuchlandach

ja tez robie zakupy w najtanszych marketach, piwo kupuje w sklepie na wschodniej bo maja chyba najlepsze ceny. Pb kupuje w innych miastach jak jestem przejazdem bo jest taniej. dzis w stolicy bralem po 4,11. za 2 pary levisow dalem ponad 2 X mniej niz kosztuja u nas w miescie. podawalem ostatnio roznice w cenie sprzetu kwidzyn kontra trojmiasto. roznica wyszla ok 2k zl. jakbym byl bogaty a taki nie jestem bo pracuje w `kwidzynskiej fabryce` gdzie place sa dosc nedzne to w d.... bym mial drozyzne u nas w miescie, w niedzielne przedpoludnie bym pil piwko zamiast ganiac 100km dalej i wszystko bym kupil na miejscu przeplacajac te dwa kafle. oczywiscie nie zrobilem tego bo mnie nie stac na to, proste.
lakoc

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1