GohaSamoHa napisał(a):
WST 1939 napisał(a):
Józef Piłsudski zasługuję by oddać hołd, ale dajmy na to przy skwerze kombatantów.
Czy Pan Józef rzeczywiście jest tak kryształową postacią by stawiać go na piedestale?
Proszę Pani

, nie powinno się odpowiadać pytaniem na pytanie, ale ja muszę. Czy jesteś w stanie wymienić mi jednego przywódce, dyktatora a nawet demokratycznie wybraną osobę w tamtym okresie które jest krystalicznie czysty ?, nie.. . Realia okresu zakończenia I wojny światowej w Europie centralnej były bardzo burzliwe, podając przykład chociażby sztandarowego Lwowa o które toczono boje.
Józef Piłsudski nie był demokratą, dzięki temu szczerze mówiąc oglądasz historyczne mapy z tak dalekimi krańcami wschodnimi, Józef zwykł mawiać że na zachodzie Wersal już jest, natomiast na wschodzie liczy się siła. Piłsudski popełniał zbrodnię na nacjonalistycznej opozycji, oraz kilka innych "kwiatków" by się znalazło. Wiesz, gdybym urodził się w tamtym okresie, a niestety tak się nie stało to byłbym przeciwnikiem Piłsudskiego, dlatego że byłbym związany z prawicą.. więc myślę że obiektywnie napiszę że czas wybiela Piłsudskiego, jednak nikt nie jest w stanie odmówić mu WIELKIEGO, wielkiego zwycięstwa z Rosją, zwycięstwa z Leninem, co było faktycznie kolejną obroną "Wiednia". Walki po I wojnie swiatowej, w których się zasłużył.. zresztą nie jestem w stanie nie pisząc Ci "książki" na ten temat opowiadać o zasługach. I wiesz ?.. tak teraz przemyślając.. dziś można mówić o przewrocie majowym, jako o czymś bardzo nie moralnym, z perspektywy tamtego czasu było to jedyne rozsądne wyjście. Ot, przepraszam za zlepek moich przemyśleń, podsumowując Józef Piłsudski nigdy nie będzie krystalicznie czysty, jednak będzie zawsze jednym z największych Polaków, jeżeli nie największy w historii ponad 1000 letniej historii Polski.
Co do przeniesienia.. i tak nie ma tam, nad Wisłą miejsca gdzie to zrobić, ze względu na pracę budowlane dotyczące budowy mostu, pomijając wysoki stan wody, który zresztą opada. Plus taki że plac zamkowy będzie "żył".