Jestem zdumiony tym, jak niektórzy "wsiedli" na użytkownika Budslavsky. Przecież on nie napisał nic złego; zachęca tylko do przemian i aktywności społeczeństwa. Czy to źle? Chyba nie, prawda. Ale czego oczekiwać po ludziach, którzy z demokracji korzystać nie umieją, nie chodzą na konsultacje społeczne, które odbywają się w naszym mieście, etc. Społeczeństwo obywatelskie pełną gębą, nie ma co.
Darek napisał(a):
Natomiast jest wielkim szczęściem, że im to jak zwykle zupełnie nie wychodzi...
Pogratulować postawy. Tak, niech się scena lokalna betonuje dalej. Ważne, by stare trwało. Bez urazy ale uważam, że posiadanie takiego avatara jest hańbieniem się - Pan Ziobro (Kurski, etc.) nie jest jakimś autorytetem, tylko marnej jakości politykiem, który nawet w Europarlamencie nie potrafi się zachować, nie mówiąc już o należytym wypełnianiu swojego mandatu. Ale skoro to jest dla Pana ikona ... .
Darek napisał(a):
Przede wszystkim temu co ma mordę Budslavsky

To już jest przegięcie. Nawet jeżeli to miał być żart, to zdecydowanie nietrafiony, który świadczy o tym, który to wypowiedział.
Drodzy forumowicze. Dobrze wiecie, że długie stanie przy sterze władzy deprawuje człowieka (najgorsze w życiu są bowiem: władza, seks, pieniądze). Jeżeli od dwudziestu paru lat nie mamy zmian na stanowisku burmistrza, a także niewielkie zmiany w radzie, to o czym my mówimy. Im dłużej trwa ta sama grupa, tym większe prawdopodobieństwo nepotyzmu, układu, kolesiostwa, chamstwa, arogancji i poczucia siły (bo przecież w następnych wyborach znów będzie wybrany - uzawodowienie, formalność). Wg mnie powinno się zmienić prawo w Polsce i wzorem z wyborów prezydenckich, wprowadzić w wyborach do władz samorządowych (zarówno władzy wykonawczej jak i uchwałodawczej) możliwość tylko 1 reelekcji (maksymalnie 2 kadencje i do widzenia, czas na nowych). Powinno się także zakazać zasiadać w radzie ludziom, którzy mają własne biznesy. Powstaje bowiem konflikt interesów. Owszem, zawsze taki może przepisać na żonę, etc., ale sam nie powinien być właścicielem. Większość radnych w radzie miasta to osoby bardzo zakłamane i fałszywe. Gdy rozmawia się z nimi w cztery oczy to pięknie mówią, ale jak przychodzi co do czego to robią co innego. Gdy oglądacie sesje to niektórzy ze sobą "wojują", ale po sesji klepią się po plecach. Fałsz i obłuda, nietykalność - efekt długie zasiadania. Ja na wielu z nich się ogromnie zawiodłem i nieźle poznałem. Kto to może zmienić? Wy! I tylko Wy. Jako ciekawostkę podam ostatnią sytuację na ulicy Kopernika na rondzie koło "starej" policji. Jeden z wiceburmistrzów jechał na rondzie i nie dość, że chamsko wymusił pierwszeństwo, niesłusznie trąbił i wymachiwał ręką, oraz prawie by potrącił przechodnia na pasach. Czy tak postępuje przedstawiciel władzy? Arogancja i nietykalność układu robi swoje. Ja od takich ludzi oczekuję więcej. Mają świecić przykładem! Reasumując ... to miasto potrzebuje zmian na szczycie, powiewu świeżości, a nie stęchlizny.