Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2009, o 17:03 
Przyjaciel forum

Akcją "Kupuj w Kwidzynie" będę zajmował się od strony "naukowej" jako jeden ze studentów PSW, btw, bardzo fajny temat na pracę licencjacką/magisterską.
Chciałbym zapytać , czy mogę cytować Wasze opinię podczas prezentacji wyników akcji?
Z wieloma sie w pełni zgadzam, sam byłem przez ponad 10 lat "uczestnikiem" kwidzyńskiego handlu i wiem jak daleko jest on swoim poziomem za grudziądzkim o trójmiejskim nie wspomnę. Traktowanie klienta jako zło konieczne, pewność,że pomimo ceny z kosmosu tak i tak przyjdzie do nas to standard.
Wróciłem przed chwilą z Grudziądza :) 30% samochodów przed Carrefourem z rejestracją GKW. Moja ulubiona kawa tańsza 2.5 , majonez kupowany na Święta w ilości hurtowej tańszy o 1.5, plus pełny bak paliwa, różnica 0.38 i mamy odpowiedź dlaczego jesteśmy tam a nie tu.

Piotr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2009, o 18:05 

piterek po Twoim wpisie sądzę ,że Twoja praca będzie jednostronna. Oceń zjawisko obiektywnie. A może ma być subiektywne? Obok cytatów pewnie znajdą się jakieś ankiety(podobno tego słowa nie lubi jeden w wykładowców), kwestionariusze z pytaniami dotyczące tematu pracy licencjackiej.

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2009, o 18:23 
Przyjaciel forum

Hej.

praca nie będzie tylko mojego autorstwa, mnie się ogólnie nie chce tłuc 30 km na zakupy, ogólnie nie przepadam za tą formą spędzania czasu :).
Postaram się przedstawić plusy dodatnie i ujemne handlu kwidzyńskiego.
Ciekawi mnie o ile i czy w ogóle wzrosły obroty firm biorących udział w akcji.

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2009, o 18:34 

To i o ...... potłuc taką pracę.

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2009, o 20:51 

Piterek nie trać czasu i już stwórz ankietę na forum. Myślę, że ułatwi ci to w pisaniu pracy.

A tak wogóle to plakaty jak najbardziej trafione z hasłem "Jesteśmy w Grudziądzu", bo na dzisiejszym spacerze zastanawiałem się, patrząc na puste ulice, gdzie podziali się Kwidzyniacy?

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2009, o 20:56 

chester napisał(a):
A tak wogóle to plakaty jak najbardziej trafione z hasłem "Jesteśmy w Grudziądzu", bo na dzisiejszym spacerze zastanawiałem się, patrząc na puste ulice, gdzie podziali się Kwidzyniacy?

bylam dzis w Grudziadzu :) na zakupach! plakaty pokazuja cala prawde :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2009, o 21:13 
Przyjaciel forum

Dla uściślenia, nie piszę pracy, robię tylko podsumowanie akcji na mikroekonomię.Może i dobrze bo o naszym handlu mam nieciekawe zdanie, lubię szybkie i konkretne zakupy i nie przepadam za tym jak ktoś robi mnie w balona.Przykład:w ub. miesiącu wzięło mnie na kupno garnituru, ślubny się trochę skurczył.Znalazłem fajny znanej polskiej firmy, cena 1020 PLN, za identyczny w 3mieście zapłaciłem 680, sorki.
Napisałem tylko,że to ciekawy temat na pracę i może coś z tego wyjdzie.
Ciekawe gdzie jeżdżą na zakupy mieszkańcy Grudziądza:Toruń/Bydgoszcz?
Z podobnym problemem jaki mają nasi handlowcy spotkałem sie parę lat temu w Tczewie, obecnie poza paroma sieciowymi sklepami nie ma teraz tam nic, nas też to czeka jak nic się nie zmieni.

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2009, o 21:19 

Cytuj:
plakat wyglada tak jakby zachecal do robienia zakupow w Grudziadzu :)
stardust napisał(a):
Na mieście wiszą plakaty ukazujące pusty rynek (Manhattan) i podpis z tego co pamiętam " wyjechali do Grudziądza" coś takiego nie pamiętam za dobrze , ale trochę to wyglądało jakby handlowcy w tamtą stronę wyjechali :grinka:

siedem napisał(a):
Dobrze kombinujesz, tam jest pusty kwidzyński rynek, tylko tekst brzmi "Jesteśmy w Grudziądzu" i pod spodem "Kwidzyniacy" Bo jeżeli w tym kierunku będzie "szedł" lokalny biznes to niestety to nas czeka. Pusty rynek, zero ludzi a ostatni gaszą światło

chester napisał(a):

Hopeczka napisał(a):
bylam dzis w Grudziadzu :) na zakupach! plakaty pokazuja cala prawde :)

piterek napisał(a):
Wróciłem przed chwilą z Grudziądza :) 30% samochodów przed Carrefourem z rejestracją GKW.

siedem! Coś mi się wydaje że ta Twoja akcja,
www.kupujwkwidzynie.pl
zaczyna przynosić odwrotny skutek, od założonego. :sad:

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2009, o 10:21 

krzyzak napisał(a):

siedem! Coś mi się wydaje że ta Twoja akcja,
www.kupujwkwidzynie.pl
zaczyna przynosić odwrotny skutek, od założonego. :sad:

Hm... wcześniej wyjeżdżaliśmy wszyscy bez tej świadomości. Teraz się o tym mówi. Póki co nic się nie zmieni w naszej lokalnej gospodarce, ale przynajmniej w naszej świadomości. A może kiedyś...

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2009, o 10:34 

siedem, zawsze bylismy swiadomi ze wyjezdzannie poza miasto nie jest dobre dla lokalnej gospodarki i zawsze wyjezdzalismy i bedziemy bo to dobre dla naszych portfeli

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2009, o 12:08 

Hopeczka napisał(a):
siedem, zawsze bylismy swiadomi ze wyjezdzannie poza miasto nie jest dobre dla lokalnej gospodarki i zawsze wyjezdzalismy i bedziemy bo to dobre dla naszych portfeli

Krótkowzroczne, ale prawdziwe.
P.S Nie byłbym pewny, czy wszyscy robili zakupy poza Kwidzynem z tą świadomością.

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2009, o 12:32 
siedem napisał(a):
Nie rozumiem. Tzn uważasz, że powinno się zacisnąć pasa i mimo wszystko kupować w Kwidzynie? :roll:
siedem napisał(a):
P.S Nie byłbym pewny, czy wszyscy robili zakupy poza Kwidzynem z tą świadomością.
Oczywiście, że nie wszyscy. Podstawowe artykuły spożywcze, takie zakupy codzienne robi się w Kwidzynie. Ubranie, sprzęt rtv i agd i inne rzeczy, niestety kupują te osoby w Kwidzynie, które z różnych wzgledów nie mogą sobie pozwoilić na wyjazd. Myślę, że odwoływanie się do sumień Kwidzyniaków nic tutaj nie wskóra. Nie jestem pierwszy tutaj jeśli powiem, że zacząć muszą handlowcy a nie kupujący od zmian. Inne rozumowanie jest krótkowzroczne.

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2009, o 12:49 

MACIEKZB napisał(a):
siedem napisał(a):
Nie rozumiem. Tzn uważasz, że powinno się zacisnąć pasa i mimo wszystko kupować w Kwidzynie? :roll:
siedem napisał(a):
Oczywiście, że nie wszyscy. Podstawowe artykuły spożywcze, takie zakupy codzienne robi się w Kwidzynie. Ubranie, sprzęt rtv i agd i inne rzeczy, niestety kupują te osoby w Kwidzynie, które z różnych wzgledów nie mogą sobie pozwoilić na wyjazd. Myślę, że odwoływanie się do sumień Kwidzyniaków nic tutaj nie wskóra. Nie jestem pierwszy tutaj jeśli powiem, że zacząć muszą handlowcy a nie kupujący od zmian. Inne rozumowanie jest krótkowzroczne.

Nie, nie powinniśmy zaciskać pasa i kupować w Kwidzynie na siłę, ale powinniśmy coś zrobić żeby zmienić ten stan rzeczy, ja także pisałem wcześniej, że niech to będzie cokolwiek, czy nasza akcja czy Cud nad Wisłą, ale niech się zmieni. Wiem też, że ta oferta powinna wyjść od handlowców, ale do tego trzeba jakiegoś bodźca, dyskusji. W styczniu, podajże 18 (termin jeszcze nie pewny) odbędzie się forum, o którym także pisałem w poprzednich postach.

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2009, o 13:07 

Dobrze siedem, organizuj publiczną debatę. Podając dzień i godzinę uwzględnij, że my lud pracujący jesteśmy. Posłuchamy co handlowcy mają do powiedzenia. Czy będą jakieś konkretne deklaracje, czy będą liczyli na proakcyjne lecz naiwne zachowanie kupujących Kwidzyniaków.

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2009, o 18:10 

A może akcja Kupuj Tanie Paliwo w Kwidzynie.
Będę miał z tego większy pożytek.Niestety to nie realne.
A ogólnie uważam że gdyby nie markety typu Carrefour,Kaufland i Biedronka to bym chyba nawet po jedzenie jeździł do gdańska ;) .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1