Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Noc Muzeów
PostNapisane: 5 maja 2012, o 09:59 
Przyjaciel forum

Muzeum zamkowe w Malborku zaprasza do siebie: http://kalendarz.e-kwidzyn.pl/?p=258

Oczywiście, tradycyjnie jak co roku, w Kwidzynie nic się nie będzie działo. :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Noc Muzeów
PostNapisane: 5 maja 2012, o 10:12 

drosik napisał(a):
Muzeum zamkowe w Malborku zaprasza do siebie(...)Oczywiście, tradycyjnie jak co roku, w Kwidzynie nic się nie będzie działo. :(

Mądry wie jak się promować za śmieszne pieniądze. A potem w naszym muzeum się dziwią, że w rodzinnym mieście tak mało chętnych... :( Ale wysilić się troszkę... Teatr potrafi wyjść na ulicę i pewnie korona mu z głowy nie spadła.

Obrazek

PostNapisane: 5 maja 2012, o 12:27 

Szkoda :sad: bo ja lubię się troszkę bać i chętnie bym poszła do takiego zamku nocą.
I jeszcze gdyby obsługa przebrała się w krzyżackie, albo jakieś takie średniowieczne stroje... do tego pochodnie.
No super by było i na pewno zamek by się trochę finansowo podbudował, bo chętnych na pewno byłoby
wielu.

PostNapisane: 5 maja 2012, o 12:35 
Przyjaciel forum

Moze jak wladze przejma zamek, to się cos zmieni, ale czy cos się jeszcze dzieje w tym temacie?

PostNapisane: 6 maja 2012, o 05:45 

W zeszłym roku byłem w Malborku na Nocy Muzeów. Nigdy wcześniej i także potem nie widziałem takich tłumów w muzeum :!:
Przewodnicy przebrani w stroje średniowieczne oprowadzali kilkunastoosobowe grupy opowiadając ciekawe historie. Naprawdę świetna sprawa. Polecam jeżeli ktoś się jeszcze waha :grin:

PostNapisane: 8 maja 2012, o 09:08 
Przyjaciel forum

W tym roku można też wybrać się do Sztumu: http://kalendarz.e-kwidzyn.pl/?p=383

PostNapisane: 11 maja 2012, o 22:38 

Zamek z tego co wiem nie będzie przejęty przez miasto.

Może dyrekcja kwidzyńskiego zamku chciała by zrobić Europejską Noc Muzeów, ale wydaje mi się że zamek w Malborku na to się nie zgadza i nie daje na to środków. I to jest chore i nie normalne, jest właścicielem "Naszego" zamku i chyba robi wszystko żeby tu się nic nie działo. Boi się konkurencji własnej placówki. Trochę zwiedziłem muzeów w Europie i większość ze sobą wspaniale współpracuje i nawzajem się promuje. A u nas "państwo w państwie", każdy sobie rzepkę skrobie. Na pewno wielu z nas wybrało by się na taką Noc do "Naszego" Zamku, ale Malbork ma nas Kwidzyniaków głęboko w ... :evil:

Trochę mnie poniosło, ale takie są fakty. Powinniśmy się przyzwyczaić, nic nowego.

Myślałem żeby w ramach symbolicznego protestu sam coś zorganizować na swoim blogu, ale z drugiej strony przecież jeszcze jest miasto a właściwie odpowiednie instytucje kulturalne (między innymi Pracownia Regionalna- zalążek muzeum regionalnego), które wiedzą jak się mają sprawy z zamkiem. Można było coś zorganizować na tą okazję np. Nocne zwiedzanie Krypt i Katedry z przewodnikami, zamku z zewnątrz, mała wystawa w Tabularium, projekcje filmów historycznych przed kino- teatrem, koncert, występ grup rekonstrukcji historycznych, mapping itd...

Ale po co się wysilać i promować w taki sposób Kwidzyn ?
mieszkańcy przecież mają nadmiar rozrywek w mieście, a turystów mamy dostatek.

W większości miast Europy jest taka Noc. Jest to fantastyczny pomysł na promocję muzeów i miast, a przede wszystkim historii i zabytków. Myślałem, że takie miasto jak Kwidzyn jest w Europie...

Szkoda gadać :!:

MIIW na chwile obecną bez swojej siedziby, zorganizowała Europejską Noc Muzeów w plenerze. Oczywiście jest to tylko przykład akurat oni dysponują większymi środkami. Można :?: można :!:

http://www.muzeum1939.pl/index.php?str=3&id=32#

Nie napisałem tego złośliwie tylko takie są fakty.

PostNapisane: 11 maja 2012, o 23:29 
Przyjaciel forum

martin, za rok możemy zrobić z samych Twoich eksponatów "noc muzeów" gdzieś w mieście. Nakład finansowy prawie żaden, a wielu ludziom trzeba by "zbierać szczeny" z chodnika... Jak na razie ze strony jakichkolwiek instytucji czy organizacji to tylko widzę wyciągniętą rękę po pieniądze, a inicjatywy żadnej.

PostNapisane: 11 maja 2012, o 23:43 

W sumie faktycznie bardziej ciekawią mnie kolekcje wielu forumowiczów niż nasze zbiory muzealne.. . Oczywiście, są wyjątki jak nasza piwnica zamkowa chociażby, jednak.. turysta oczekuje czego innego.

PostNapisane: 12 maja 2012, o 12:29 

martin, to bardzo fajny pomysł i myślę, że nie trzeba czekać do przyszłego roku.
Można coś stworzyć jeszcze w tym i ja jestem chętna do działania w tym kierunku.
Co prawda zaden ze mnie specjalista historyczny, ale uważam, że to fantastyczny pomysł i promocja
naszej historii, tradycji, kultury.

PostNapisane: 13 maja 2012, o 08:32 

Moi drodzy pewnie że można by coś fajnego zrobić, eksponaty są, zapał do pracy też jest. Ale to trochę za mało, przekonałem się już nie raz. Mam kilka pomysłów, ale przez 3-4 tygodnie jestem zawalony pracą. A później zobaczymy...

Muzeum zamkowe ma sporo ciekawych fantów, ale niestety w magazynach.

PostNapisane: 14 maja 2012, o 06:37 

Nasze muzeum jest bardzo słabe... Tam nic się nie dzieje.. Wy macie bardzo ciekawy pomysł. Można by było takie coś zrobić na placu Jana Pawła II. Dodać do tego jeszcze zwiedzanie Katedry nocą ( może i Muzeum Kwidzyńskie też się przyłączyło) . Wydaje mi się, że proboszcz by się na to zgodził po odpowiednich negocjacjach . Na pewno znalazł by się ktoś kto by oprowadził ludzi po kościele i opowiedział kilka ciekawych historii. A ludzi do pomocy na forum na pewno by się trochę znalazło. Jak by powstał plan takiej imprezy to może i samo miasto by się przyłączyło. Co reszta myśli o pomyśle electro_nick, ?

PostNapisane: 14 maja 2012, o 10:37 
martin napisał(a):
Może dyrekcja kwidzyńskiego zamku chciała by zrobić Europejską Noc Muzeów, ale wydaje mi się że zamek w Malborku na to się nie zgadza i nie daje na to środków. I to jest chore i nie normalne, jest właścicielem "Naszego" zamku i chyba robi wszystko żeby tu się nic nie działo. Boi się konkurencji własnej placówki.

Otóż to.. Poniekąd Muzeum malborskie blokuje (jak widać bardzo skutecznie) Muzeum kwidzyńskie. Ale jakieś słowo (jakiś wkład) ma także Pani Kustosz kwidzyńskiego Muzeum.. Może warto by, bezpośrednio, z Nią omawiać takie sprawy? :roll:
A co do oprowadzania po Katedrze.. jest tam przewodnik. Pan Tomasz, z którego ludzie są zadowoleni i często wracają. Myślę, że pomysł forumowiczów przypadłby Mu do gustu i wziąłby udział w całym przedsięwzięciu 8)

Tytuł: Noc Muzeów w Sztumie
PostNapisane: 14 maja 2012, o 14:59 

Serdecznie zapraszamy na nocne zwiedzanie zamku sztumskiego, które odbędzie się 19 maja od godziny 21:00 . Zwiedzający pod osłoną nocy będą mogli wysłuchać informacji historycznej na temat zamku, którą przedstawią członkowie Bractwa Rycerzy Ziemi Sztumskiej, a także zwiedzić siedzibę bractwa, komnaty oraz prawdopodobnie piwnice zamku. Dodatkową atrakcją będzie obóz krzyżacki na terenie dziedzińca zamkowego. Początek zwiedzania o godzinie 21:00. Wyjścia kolejnych grup co 15 minut do godziny 23:30. Wstęp wolny! W trakcie trwania imprezy czynny będzie ogród gastronomiczny. Już dziś zachęcamy do udziału w imprezie!

Załączniki:
noc muzeow sztum.jpg
noc muzeow sztum.jpg [ 32.81 KiB | Przeglądane 9853 razy ]

www.adamkaszubski.pl

PostNapisane: 14 maja 2012, o 19:46 

Ciekawe czy byłoby możliwe zorganizowanie w przyszłym roku w ramach Nocy... tego o czym pisze Lilith? Mam na myśli otwarty w nocy dla wszystkich zamek i kilka osób w strojach a przy dużym zainteresowaniu ze strony włodarzy (i dofinansowaniu :D ) połączenie tego z festynem średniowiecznym i turniejem rycerskim. Może wyjść z tego coś ciekawego. Pomagaliśmy przy takim projekcie w Skarszewach i wyszło całkiem sympatycznie, a biorąc pod uwagę "kwidzyńskie okoliczności przyrody" to mogłoby być interesujące :grin:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1